Thread View: pl.comp.sys.macintosh
18 messages
18 total messages
Started by sundayman
Sun, 13 Jul 2014 03:26
no ludzie, trzymajcie mnie, bo se za =?ISO-8859-2?Q?chwilê_c?= =?ISO-8859-2?Q?o¶_zrobiê_!...?
Author: sundayman
Date: Sun, 13 Jul 2014 03:26
Date: Sun, 13 Jul 2014 03:26
68 lines
2844 bytes
2844 bytes
Jest tak - wspomniany wcze¶niej Imac 27 (10.8.5), zakupiony niedawno, oczywi¶cie u¿ywka. Pierwsze uruchomienie zrobi³em sobie w domu - ustawi³em tam po³±czenie Wifi - sieæ i internet poszed³ bez problemu. Poogl±da³em sobie na Youtube jakie¶ duperele. Potem przywioz³em klamota do firmy. W pierwszym podej¶ciu pod³±czy³em sobie sieæ kabelkiem, bo w domu przez wifi nie da³o siê uruchomiæ Apple Diagnostic (czy jak siê to nazywa). Wiêc - zapoda³em sieæ kabelkowo, Apple Diagnostic siê online ³adnie uruchomi³o - wszystko cacy no-problems i w ogóle gitara. Potem za¶ - poniewa¿ nie zna³em has³a administratora (nie poda³ ³obuz. Znaczy poda³, ale ju¿ za pó¼no :), postanowi³em sobie to has³o zresetowaæ. Co te¿ bez problemu zrobi³em. Co prawda co¶ mi tam siê wy¶wietli³o o jakim¶ pêku kluczy, ale z przeoczenia klikn±³em nie za bardzo przeczytawszy, posz³o dalej - no i niby wszystko ok. Ustawi³em sobie administratora, wszystko piêknie. Aleeee - niestety ; 1) za cholerê ciê¿k± nie mogê siê teraz po³±czyæ z sieci± po Wifi. Po kablu wszystko OK. Wifi oczywi¶cie mi sieæ znajduje, w ustawieniach pokazuje, ¿e po³±czono (od strony routera widzê mac komputera pod³±czony). Pokazuje mi, ¿e makówka ma odpowiedni IP (mam sieæ ze sta³ymi IP), i - na tym siê zabawa koñczy. Ani safari ani chrome nie pozwala nawet wej¶æ na router (192.168.0.1). I nie dziwota, bo Narzêdzie Sieciowe co prawda pokazuje istniej±ce po³±czenie WIFI (status ³±cza - aktywny) , jakoby dzia³aj±ce - ale PINGi nie chodz±. Czyli - kurwa maæ - jest sieæ, ale jej nie ma ! No szlag mnie trafi za chwilê - co tu jest grane ?? Oczywi¶cie router i ca³a sieæ dzia³a - obok mam PC po³±czone te¿ po WIFI, jak wspomnia³em, mac adres makówki widnieje w po³±czeniach ustanowionych z routerem. Mam dziwne wra¿enie, ¿e co¶ musia³o siê spierdzieliæ przez ten reset has³a. Dlaczego ? Poniewa¿, kiedy mam po³±czenie z sieci± i internetem (znaczy jak po³±czê kablem) - to za cholerê nie dzia³a mi Flash.A dzia³a³. W domu sobie po¶miga³em na Youtube - teraz za diab³a. Zainstalowa³em oczywi¶cie Flasha, potem Chrome - no nic to nie da³o. Oczywi¶cie na takim vimeo nie ma ¿adnego problemu. Ale strony z flashem - po prostu masakra. Jednak ten flash to detal. Na razie mi to nie jest potrzebne. Natomiast dlaczego nie mogê siê po³±czyæ (choæ niby jestem po³±czony) z WiFi - to no naprawdê... I teraz kolejna rzecz - maka dosta³em bez ¿adnych p³yt - mo¿na je jako¶ uzyskaæ od Apple (znaczy te oryginalne) ? Bo chcia³bym wszystko postawiæ na nim od zera - oczywi¶cie zanabywaj±c sobie nowszy OS (do tego 10.8.5 oczywi¶cie te¿ ¿adnej p³yty nie mam). Znaczy - niby oryginalny OS do tej wersji (2011) mo¿e nie jest mi niezbêdny, skoro i tak chcê kupiæ nowszy - ale chcia³bym mieæ "komplet", no i tam powinna byæ p³ytka "narzêdziowa" , co to siê czasem przydaje.
Re: no ludzie, trzymajcie mnie, bo se za chwil=?ISO-8859-2?B?6g==?= =?ISO-8859-2?B?IGNvtiB6cm9iaeogIS4uLg==?
Author: Titus_Atomicus@s
Date: Sun, 13 Jul 2014 17:40
Date: Sun, 13 Jul 2014 17:40
15 lines
592 bytes
592 bytes
Witam, A ty sobie utworzyles jakies nowe konto, czy tylko zmieniles haslo? Na przyszlosc wiecej czytaj zanim klikniesz. Resetowanie hasla daje co prawda nowe haslo, ale nie daje dostepu do starych ustawien w keychain. Skoro masz znasz juz to stare haslo to zresetuj raz jeszcze, to bedziesz mial dostep do Keychaina i poprzednich ustawien. Co do plyt, to nawet nie wiem czy to cos takiego teraz istnieje. Zarejestruj sie w Apple Store, to pewnie umozliwi cie bezplatne sciagnac instalke Mavericksa w postaci imagu. A co do Apple Diagnostic, to jakos nie widze przydatnosci tegoz. -- TA
Re: no ludzie, trzymajcie mnie, bo se za chwil=?ISO-8859-2?B?6g==?= =?ISO-8859-2?B?IGNvtiB6cm9iaeogIS4uLg==?
Date: Sun, 13 Jul 2014 17:42
Date: Sun, 13 Jul 2014 17:42
7 lines
152 bytes
152 bytes
In article <lpsnjp$s8o$1@node2.news.atman.pl>, sundayman <sundayman@poczta.onet.pl> wrote: [...] O, qrde, myslalem ze to znowu ten Pszemol. :-( -- TA
Re: no ludzie, trzymajcie mnie, bo se za =?ISO-8859-2?Q?chwilê?= =?ISO-8859-2?Q?_co¶_zrobiê_!...?
Date: Sun, 13 Jul 2014 22:27
Date: Sun, 13 Jul 2014 22:27
33 lines
1178 bytes
1178 bytes
W dniu 2014-07-13 17:40, Titus_Atomicus@somewhere.in.the.world pisze: > Witam, > A ty sobie utworzyles jakies nowe konto, czy tylko zmieniles haslo? Zrobi³em "restore password", czy jako¶ tak. > Na przyszlosc wiecej czytaj zanim klikniesz. No ku¶wa, ale¶ m±dry :) Na t± my¶l, to ja wpad³em ju¿ 0.5 sek po klikniêciu - kiedy do ¶wiadomo¶ci dotar³a szcz±tkowa informacja z komunikatu wy¶wietlonego na ekranie.Ale by³o po ptokach. > Resetowanie hasla daje co prawda nowe haslo, ale nie daje dostepu do > starych ustawien w keychain. > Skoro masz znasz juz to stare haslo to zresetuj raz jeszcze, to bedziesz > mial dostep do Keychaina i poprzednich ustawien. ale - znaczy, ¿e jak ? Bo nie zakuma³em. Chyba nie masz na my¶li, ¿eby podaæ stare has³o jako nowe ? > Co do plyt, to nawet nie wiem czy to cos takiego teraz istnieje. > Zarejestruj sie w Apple Store, to pewnie umozliwi cie bezplatne sciagnac > instalke Mavericksa w postaci imagu. No pogmeram w temacie, zobaczymy. > A co do Apple Diagnostic, to jakos nie widze przydatnosci tegoz. No zapu¶ci³em, ¿eby sprawdziæ czy mniej wiêcej sprawny sprzêt - po kupieniu z 2 rêki to jednakowo¿ chyba warto to zrobiæ...
Date: Mon, 14 Jul 2014 05:10
Date: Mon, 14 Jul 2014 05:10
42 lines
1399 bytes
1399 bytes
In article <lpuqev$rnp$1@node2.news.atman.pl>, sundayman <sundayman@poczta.onet.pl> wrote: > W dniu 2014-07-13 17:40, Titus_Atomicus@somewhere.in.the.world pisze: > > Witam, > > A ty sobie utworzyles jakies nowe konto, czy tylko zmieniles haslo? > > Zrobi³em "restore password", czy jako¶ tak. :-( raczej reset Ale ja pytam czy przy okazji zalozyles nowe konto. User, administrator etc. > > > Na przyszlosc wiecej czytaj zanim klikniesz. > > No ku¶wa, ale¶ m±dry :) > Na t± my¶l, to ja wpad³em ju¿ 0.5 sek po klikniêciu - kiedy do > ¶wiadomo¶ci dotar³a szcz±tkowa informacja z komunikatu wy¶wietlonego na > ekranie.Ale by³o po ptokach. :-( > > > Resetowanie hasla daje co prawda nowe haslo, ale nie daje dostepu do > > starych ustawien w keychain. > > Skoro masz znasz juz to stare haslo to zresetuj raz jeszcze, to bedziesz > > mial dostep do Keychaina i poprzednich ustawien. > > ale - znaczy, ¿e jak ? Bo nie zakuma³em. Chyba nie masz na my¶li, ¿eby > podaæ stare has³o jako nowe ? Owszem, mam na mysli. Zrob to przez ten reset. Albo normalnie, przez pref systemowe. > > > A co do Apple Diagnostic, to jakos nie widze przydatnosci tegoz. > > No zapu¶ci³em, ¿eby sprawdziæ czy mniej wiêcej sprawny sprzêt - po > kupieniu z 2 rêki to jednakowo¿ chyba warto to zrobiæ... Ale on zawsze pokazuje ze wszystko jest ok. Ja juz od dawna podejrzewam ze te plyty to lipa i placebo. -- TA
Re: no ludzie, trzymajcie mnie, bo se za =?ISO-8859-2?Q?chwilê?= =?ISO-8859-2?Q?_co¶_zrobiê_!...?
Date: Mon, 14 Jul 2014 15:17
Date: Mon, 14 Jul 2014 15:17
23 lines
629 bytes
629 bytes
> raczej reset > Ale ja pytam czy przy okazji zalozyles nowe konto. User, administrator > etc. a nie - zmieni³em nazwê poprzedniego u¿ytkownika. > Owszem, mam na mysli. > Zrob to przez ten reset. Albo normalnie, przez pref systemowe. ok, zobaczymy... > Ale on zawsze pokazuje ze wszystko jest ok. Ja juz od dawna podejrzewam > ze te plyty to lipa i placebo. taaaa ? To ciekawe. Parê razy w ¿yciu z tego korzysta³em, no ale poniewa¿ sprzêt by³ zawsze sprawny, to i efekt ten sam :) Niby on co¶ tam testuje, podejrzewam, ¿e pamiêæ itp. Ale ciekawe - mo¿e kto¶ ma jakie¶ do¶wiadczenie - ¿e mu to narzêdzie co¶ wy³apa³o ?
Date: Tue, 15 Jul 2014 01:10
Date: Tue, 15 Jul 2014 01:10
7 lines
122 bytes
122 bytes
>> Zrob to przez ten reset. Albo normalnie, przez pref systemowe. > > ok, zobaczymy... zrobi³em, niestety zero efektu.
Date: Tue, 15 Jul 2014 02:39
Date: Tue, 15 Jul 2014 02:39
16 lines
437 bytes
437 bytes
In article <lq1ocs$jq4$1@node1.news.atman.pl>, sundayman <sundayman@poczta.onet.pl> wrote: > >> Zrob to przez ten reset. Albo normalnie, przez pref systemowe. > > > > ok, zobaczymy... > > zrobi³em, niestety zero efektu. To ja nie wiem. Moze jakis firewall czy cus? Znaczy predzej little snitch. Sprawdz czy nie ma czegos w startup items. Potem standrdowo napraw przywileje. I utworz nowe konto i zcznij od nowa. Cudow nie ma. -- TA
Date: Tue, 15 Jul 2014 03:03
Date: Tue, 15 Jul 2014 03:03
15 lines
433 bytes
433 bytes
> Moze jakis firewall czy cus? Znaczy predzej little snitch. no sk±d. Nic nie ma. W dodatku - w domu dzia³a³o, w robocie przesta³o :) Ale oczywi¶cie - komputer obok (PC) po Wifi ¶miga. > Sprawdz czy nie ma czegos w startup items. > Potem standrdowo napraw przywileje. > I utworz nowe konto i zcznij od nowa. Cudow nie ma. no w³a¶nie to jest typowy przyk³ad cudów. Niby dzia³a, ale nie dzia³a... No dobra, jutro powalczê znowu.
Date: Tue, 15 Jul 2014 06:44
Date: Tue, 15 Jul 2014 06:44
11 lines
350 bytes
350 bytes
In article <lq1ulq$q0m$1@node1.news.atman.pl>, sundayman <sundayman@poczta.onet.pl> wrote: > > Moze jakis firewall czy cus? Znaczy predzej little snitch. > > no sk±d. Nic nie ma. W dodatku - w domu dzia³a³o, w robocie przesta³o :) > Ale oczywi¶cie - komputer obok (PC) po Wifi ¶miga. > A tam nie ma jakiegos fitrowania po MAC na routerze? -- TA
Date: Tue, 15 Jul 2014 17:04
Date: Tue, 15 Jul 2014 17:04
29 lines
775 bytes
775 bytes
> A tam nie ma jakiegos fitrowania po MAC na routerze? no to oczywi¶cie jedna z pierwszych rzeczy, która mi przysz³a, ale - patrzê jeszcze raz - no nie, filtrowanie jest wy³±czone. Tak generalnie jest ; WPA/WPA2 personal - kombinowa³em z kasowaniem has³a do sieci z ustawieñ kluczy w osx, bez efektu DHCP wy³±czone W sieci jest teraz ; PC (po wifi) drukarka (po wifi) Jak w³±czê maka, to pokazuje siê on na routerze w Wireless Statistic jako pod³±czony (jakie¶ tam pakiety s± wysy³ane i odbierane) Od strony maka -sieæ po³±czona. Komputer ma IP poprawne (192.168.0.115 przyk³adowo). Ustawienia bram i DNS te¿ poprawne. Niestety pingowanie z maka daje "host down", wszystko jedno, czy do routera 192.168.0.1, czy do PC. No to co to jest,jak ku¶wa nie cud ??
Date: Tue, 15 Jul 2014 22:23
Date: Tue, 15 Jul 2014 22:23
10 lines
242 bytes
242 bytes
In article <lq3g8o$9ta$1@node2.news.atman.pl>, sundayman <sundayman@poczta.onet.pl> wrote: > > A tam nie ma jakiegos fitrowania po MAC na routerze? [...] > No to co to jest,jak ku¶wa nie cud ?? A przywileje? No i zaloz nowego usera. -- TA
Date: Wed, 16 Jul 2014 06:26
Date: Wed, 16 Jul 2014 06:26
15 lines
421 bytes
421 bytes
In article <Titus_Atomicus-4C6782.22230115072014@node2.news.atman.pl>, Titus_Atomicus@somewhere.in.the.world wrote: > In article <lq3g8o$9ta$1@node2.news.atman.pl>, > sundayman <sundayman@poczta.onet.pl> wrote: > > > > A tam nie ma jakiegos fitrowania po MAC na routerze? > [...] > > No to co to jest,jak ku¶wa nie cud ?? > A przywileje? > No i zaloz nowego usera. I wylacz na chwile szyfrowanie na routerze. -- TA
Date: Fri, 18 Jul 2014 01:58
Date: Fri, 18 Jul 2014 01:58
9 lines
168 bytes
168 bytes
>> A przywileje? >> No i zaloz nowego usera. naprawa uprawnieñ i nowy user - zero efektu. > I wylacz na chwile szyfrowanie na routerze. no to ju¿ jutro sprawdzê...
Date: Sat, 19 Jul 2014 17:14
Date: Sat, 19 Jul 2014 17:14
18 lines
503 bytes
503 bytes
In article <lq9ob4$c43$1@node2.news.atman.pl>, sundayman <sundayman@poczta.onet.pl> wrote: > >> A przywileje? > >> No i zaloz nowego usera. > > naprawa uprawnieñ i nowy user - zero efektu. > > > I wylacz na chwile szyfrowanie na routerze. > > no to ju¿ jutro sprawdzê... A kropka przy polaczeniu - w system pref ->network swieci sie na zielono, czerwono, czy zolto? I czy w ogole probowales sie polaczyc z czyms innym poza tym routerem? Moze cos nie tak z ta karta airport jest fizycznie? -- TA
Date: Sat, 19 Jul 2014 19:33
Date: Sat, 19 Jul 2014 19:33
21 lines
588 bytes
588 bytes
> A kropka przy polaczeniu - w system pref ->network swieci sie na > zielono, czerwono, czy zolto? no w³a¶nie naj¶mieszniejsze, ¿e na zielono. > I czy w ogole probowales sie polaczyc z czyms innym poza tym routerem? No przed przyniesieniem go do roboty, w domu siê ³±czy³em - te¿ z routerem wifi - tylko innym rzecz jasna. Tam te¿ mam sta³e IP (znaczy bez DHCP) > Moze cos nie tak z ta karta airport jest fizycznie? no wygl±da, ¿e jest OK, w netinfo siê wy¶wietla ilo¶æ pakietów do i od, zero b³êdnych... Pó¼niej dzisiaj jeszcze posiedzê nad tym, bo na razie nie mam czasu...
Date: Mon, 28 Jul 2014 01:34
Date: Mon, 28 Jul 2014 01:34
5 lines
167 bytes
167 bytes
na razie skoñczy³o siê na tym, ¿e przeinstalowujê system. Znaczy, jak tylko Apple Store "przetworzy" zamówienie, i te 100 osób wykona pracê, ¿eby mi wys³aæ link...
Date: Fri, 06 Mar 2015 20:58
Date: Fri, 06 Mar 2015 20:58
16 lines
544 bytes
544 bytes
Nikt nic nie pisze, to napiszê sam od siebie :) Problemy z Wifi i internetem w ogóle wyja¶ni³y siê - router, który tu mam by³ winny. TP-LINK TL-MR4320. Znaczy - chyba on, bo jak wpisa³em w ustawieniach sieciowych dodatkowe DNSy, (poza 192.168.0.1 routera), to teraz jest wszystko OK. Jedyne 2 dni siê z tym bawi³em .Tak, do teraz nie korzysta³em z Imaca - sta³ w charakterze ozdoby biurka szefa, czyli mnie :) No brak czasu permanentny. I dopiero jak zosta³em niedawno zmuszony do u¿ycia maca, to wróci³em do rozwi±zywania problemu.
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads