Thread View: pl.comp.sys.macintosh
3 messages
3 total messages
Started by "Michal M. Lecha
Sun, 31 May 2015 13:14
dysk SSD
Author: "Michal M. Lecha
Date: Sun, 31 May 2015 13:14
Date: Sun, 31 May 2015 13:14
16 lines
696 bytes
696 bytes
Witam, nie mia³em dot±d do czynienia z dyskami SSD wiêc wybaczcie ignorancjê. Rozwa¿am wymianê dysku w moim Mini i zastanawiam siê czy bêdzie to proces zupe³nie bezbolesny. Czy wystarczy je¶li zrobiê obraz starego dysku, odtworzê go na nowym i w³o¿ê do komputerka? Wpad³o mi w oczy gdzie¶ w internecie, ¿e nad dyskami SSD trzeba odprawiaæ jakie¶ czary, zmieniaæ jakie¶ ustawienia/instalowaæ dodatkowe programy, ale dotyczy³o to PC. Jak to wygl±da w przypadku OS X 10.10.3? I jeszcze jedno pytanie czê¶ciowo zwi±zane z powy¿sz± zmian± - czy muszê deaktywowaæ programy od Adobe (CS6, Lightroom i Premiere Elements) i aktywowaæ ponownie po wymianie dysku? Pomo¿ecie? Z góry dziêkuje! -- The Mis'
Re: dysk SSD
Author: Grzegorz Pawlik
Date: Thu, 04 Jun 2015 20:24
Date: Thu, 04 Jun 2015 20:24
54 lines
2837 bytes
2837 bytes
On 2015-05-31 12:14:59 +0000, Michal M. Lechanski said: > Witam, nie mia³em dot±d do czynienia z dyskami SSD wiêc wybaczcie > ignorancjê. > Rozwa¿am wymianê dysku w moim Mini i zastanawiam siê czy bêdzie to > proces zupe³nie bezbolesny. Czy wystarczy je¶li zrobiê obraz starego > dysku, odtworzê go na nowym i w³o¿ê do komputerka? > Wpad³o mi w oczy gdzie¶ w internecie, ¿e nad dyskami SSD trzeba > odprawiaæ jakie¶ czary, zmieniaæ jakie¶ ustawienia/instalowaæ dodatkowe > programy, ale dotyczy³o to PC. Jak to wygl±da w przypadku OS X 10.10.3? > > I jeszcze jedno pytanie czê¶ciowo zwi±zane z powy¿sz± zmian± - czy muszê > deaktywowaæ programy od Adobe (CS6, Lightroom i Premiere Elements) i > aktywowaæ ponownie po wymianie dysku? Je¶li chodzi o SSD, to na Macu najlepiej unikaæ dysków z kontrolerem SandForce (niestety to wiêkszo¶æ tych tanich). Ja u¿ywam Samsungów i jest dobrze. Aby unikn±æ spadku wydajno¶ci z czasem, trzeba zmodyfikowaæ system, bo Apple blokuje funkcjê TRIM dla dysków innych, ni¿ montowane przez siebie. S³u¿y do tego celu program TRIM Enabler - w zakresie odblokowania TRIM jest darmowy, p³atne s± jakie¶ tam dodatkowe funkcje. Proces jest pozornie bezbolesny, ale zabezpieczenia wprowadzone przez Apple w systemie 10.10 powoduj±, ¿e wyzerowanie PRAM-u mo¿e po dokonaniu tej modyfikacji uniemo¿liwiæ uruchomienie komputera. W takiej sytuacji trzeba uruchomiæ system z partycji ratunkowej (tworzonej domy¶lnie przy instalacji systemu) i wpisaæ kilka poleceñ w Terminalu. Szczegó³y dostêpne s± na stronie TRIM Enablera, https://www.cindori.org/trim-enabler-and-yosemite/ - brzmi to mo¿e odrobinê strasznie, ale wyst±pienie takiej sytuacji jest w zwyk³ych warunkach do¶æ ma³o prawdopodobne. Co do pakietu Adobe, to nie mam pojêcia. Pewnie lepiej deaktywowaæ. Sam prawie zawsze instalowa³em wszystko od zera, dysk klonowa³em tylko raz, ale tam by³y tylko programy z Mac App Store. W obecnych czasach u¿ywanie dysku talerzowego mija siê z celem i jest zbrodni± przeciwko samemu sobie. OS X uruchomiony z dysku talerzowego jest nieu¿ywalny (tak, wiem, od czasu do czasu mo¿e siê przez chwilê wydawaæ, ¿e dzia³a dobrze - a¿ system zacznie sobie co¶ tam indeksowaæ/synchronizowaæ i oraæ g³owicami). Si³a dysku SSD nie polega na czasie odczytu (te¿ szybkim), ale na praktycznie pomijalnym czasie dostêpu do danych. Gdy OS X zaczyna jednocze¶nie indeksowaæ Spotlight, tworzyæ miniaturki ikon, synchronizowaæ zdjêcia, zak³adki i kontakty, zapisywaæ logi systemowe, pobieraæ maile i do tego wczytuje program, g³owice desperacko skacz± z jednego miejsca na inne, dysk rzêzi, a u¿ytkownik klnie, wpatrzony w ,,pi³eczkê pla¿ow±''. Tylko SSD. Tu nie ma czego rozwa¿aæ. -- Pozdrawiam, Grzegorz Pawlik * http://pym.uce.pl/ ,,Sk³onno¶æ do kompromisu zdradza brak przekonania do w³asnych racji''.
Re: dysk SSD
Author: "Michal M. Lecha
Date: Thu, 04 Jun 2015 21:12
Date: Thu, 04 Jun 2015 21:12
20 lines
701 bytes
701 bytes
W dniu 04/06/2015 o 19:24, Grzegorz Pawlik pisze: >> Rozwa¿am wymianê dysku w moim Mini[...] >> Wpad³o mi w oczy gdzie¶ w internecie, ¿e nad dyskami SSD trzeba >> odprawiaæ jakie¶ czary, zmieniaæ jakie¶ ustawienia/instalowaæ dodatkowe >> programy, ale dotyczy³o to PC. Jak to wygl±da w przypadku OS X 10.10.3? >> > Je¶li chodzi o SSD, to na Macu najlepiej unikaæ dysków z kontrolerem > SandForce (niestety to wiêkszo¶æ tych tanich). Ja u¿ywam Samsungów i > jest dobrze. Aby unikn±æ spadku wydajno¶ci z czasem, trzeba > zmodyfikowaæ system, bo Apple blokuje funkcjê TRIM dla dysków innych, > ni¿ montowane przez siebie. Piêknie dziêkujê! Ju¿ wiem z czym to siê je :-) Pozdrawiam. -- The Mis'
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads