Thread View: pl.comp.www.server-side
1 messages
1 total messages
Started by Jivanmukta
Thu, 02 Nov 2023 08:27
HTTP 401.3 Unathorized mimo uprawnienia IIS_USRS w Windows 10
Author: Jivanmukta
Date: Thu, 02 Nov 2023 08:27
Date: Thu, 02 Nov 2023 08:27
46 lines
2205 bytes
2205 bytes
Na co dzień programuję w PHP/Linux ale chciałem zrobić coś w Windows10/IIS. W katalogu C:\Inetpub\wwwroot\test zrobiłem prosty plik index.htm. Zarówno plik jak i katalog mają uprawnienia IIS_IUSRS. W IIS przypisałem port 8080 do aplikacji. Proszę o pomoc, bo mimo to przy próbie wejścia na http://localhost:8080 mam błąd: Błąd HTTP 401.3 — Unauthorized Zgodnie z konfiguracją na liście kontroli dostępu lub ustawieniami szyfrowania tego zasobu na serwerze sieci Web nie masz uprawnienia do wyświetlania zawartości tego katalogu lub strony. Najbardziej prawdopodobne przyczyny: Użytkownik uwierzytelniony przez serwer sieci Web nie ma uprawnień pozwalających na otwarcie pliku w systemie plików. Jeśli zasób jest umieszczony w udziale określonym za pomocą ścieżki UNC, uwierzytelniony użytkownik może mieć niewystarczające uprawnienia do udziału i uprawnienia NTFS lub uprawnienia wobec udziału mogą być niezgodne z uprawnieniami do ścieżki fizycznej. Plik jest zaszyfrowany. Możliwe sposoby rozwiązania problemu: Otwórz Eksploratora plików i sprawdź listy ACL dla pliku, którego dotyczy żądanie. Upewnij się, że użytkownik próbujący uzyskać dostęp do witryny sieci Web nie ma jawnie odmówionego dostępu oraz ma uprawnienia do otwarcia pliku. Otwórz Eksploratora plików i sprawdź listy ACL dla udziału i ścieżki fizycznej. Upewnij się, że zgodnie z oboma listami użytkownik ma uprawnienia dostępu do zasobu. Otwórz Eksploratora plików i sprawdź właściwości szyfrowania żądanego pliku. (Ustawienie to znajduje się w oknie dialogowym Zaawansowane właściwości atrybutów). Utwórz regułę śledzenia śledzącą nieudane żądania o tym kodzie stanu HTTP. Aby uzyskać więcej informacji o tworzeniu reguły śledzenia nieudanych żądań, kliknij tutaj. Szczegółowe informacje o błędzie: Moduł IIS Web Core Powiadomienie AuthenticateRequest Obsługa StaticFile Kod błędu 0x80070005 Żądany adres URL http://localhost:8080/ Ścieżka fizyczna C:\inetpub\wwwroot\test Metoda logowania Anonimowy Logowanie użytkownika
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads