Thread View: pl.soc.religia
9 messages
9 total messages
Started by kapitalikk
Tue, 07 Mar 2023 14:03
Poszukajcie ze mną tekstu. Proszę.
Author: kapitalikk
Date: Tue, 07 Mar 2023 14:03
Date: Tue, 07 Mar 2023 14:03
12 lines
522 bytes
522 bytes
Dzień dobry i od razu do rzeczy. Chcialbym być człowiekiem wierzącym. Kiedyś spotkałem się z tekstem udwadniajacym istnienie boga lub coś podobnego. Wyglądało to tak: Przychodzi do mnie kobieta i mężczyzna i próbują przekonac mnie o istnieniu boga albo bogów. Wymieniają w punktach argumenty. W trakcie prezentacji kolejnych argumentów powołują się na wcześniej przytoczone argumenty by w końcu stwierdzić że bóg istnieje. Tekst mi się podobał ale nigdzie nie mogę go wyszukać. Pozdrawiam
Re: Poszukajcie ze mną tekstu. Proszę.
Date: Tue, 07 Mar 2023 14:05
Date: Tue, 07 Mar 2023 14:05
15 lines
698 bytes
698 bytes
W dniu 07.03.2023 o 14:03, kapitalikk pisze: > Dzień dobry > i od razu do rzeczy. Chcialbym być człowiekiem wierzącym. > Kiedyś spotkałem się z tekstem udwadniajacym istnienie boga lub coś > podobnego. > Wyglądało to tak: > Przychodzi do mnie kobieta i mężczyzna i próbują przekonac mnie o > istnieniu boga albo bogów. > Wymieniają w punktach argumenty. W trakcie prezentacji kolejnych > argumentów powołują się na wcześniej przytoczone argumenty by w końcu > stwierdzić że bóg istnieje. > Tekst mi się podobał ale nigdzie nie mogę go wyszukać. > > Pozdrawiam Dodam jeszcze, że ma argumenty odwiedzanego osobnika "ona" zatkała uszy i nie chciała go słuchać.
Author: Trybun
Date: Wed, 08 Mar 2023 11:26
Date: Wed, 08 Mar 2023 11:26
17 lines
733 bytes
733 bytes
W dniu 07.03.2023 o 14:03, kapitalikk pisze: > Dzień dobry > i od razu do rzeczy. Chcialbym być człowiekiem wierzącym. > Kiedyś spotkałem się z tekstem udwadniajacym istnienie boga lub coś > podobnego. > Wyglądało to tak: > Przychodzi do mnie kobieta i mężczyzna i próbują przekonac mnie o > istnieniu boga albo bogów. > Wymieniają w punktach argumenty. W trakcie prezentacji kolejnych > argumentów powołują się na wcześniej przytoczone argumenty by w końcu > stwierdzić że bóg istnieje. > Tekst mi się podobał ale nigdzie nie mogę go wyszukać. > > Pozdrawiam Trzeba było nagrać rozmowę. A w ogóle to pewnie chodzi o Świadków Jehowy, tak że poszukiwania zacząłbym od odwiedzin ich stron.
Date: Wed, 08 Mar 2023 12:08
Date: Wed, 08 Mar 2023 12:08
30 lines
1229 bytes
1229 bytes
W dniu 08.03.2023 o 11:26, Trybun pisze: > W dniu 07.03.2023 o 14:03, kapitalikk pisze: >> Dzień dobry >> i od razu do rzeczy. Chcialbym być człowiekiem wierzącym. >> Kiedyś spotkałem się z tekstem udwadniajacym istnienie boga lub coś >> podobnego. >> Wyglądało to tak: >> Przychodzi do mnie kobieta i mężczyzna i próbują przekonac mnie o >> istnieniu boga albo bogów. >> Wymieniają w punktach argumenty. W trakcie prezentacji kolejnych >> argumentów powołują się na wcześniej przytoczone argumenty by w końcu >> stwierdzić że bóg istnieje. >> Tekst mi się podobał ale nigdzie nie mogę go wyszukać. >> >> Pozdrawiam > > > Trzeba było nagrać rozmowę. A w ogóle to pewnie chodzi o Świadków > Jehowy, tak że poszukiwania zacząłbym od odwiedzin ich stron. > NIe nieeeeee To nie była rozmowa. To raczej było opowiadanie, w którym wystąpiło bodaj .. 10 punktów, na które powoływali się głosiciele wiary. Punkty te były na tyle prekonujące, że chciałbym je utrwalić dla potomności bo warto. Argumentacja tych głosicieli wiary była powalająca. Na stronach wszelkich głosicieli wiary z pewnością tego nie znajdę. Szukałem na LEGABIE ale tam też nie ma. Pozdrawiam
Date: Thu, 09 Mar 2023 11:43
Date: Thu, 09 Mar 2023 11:43
36 lines
1521 bytes
1521 bytes
W dniu 08.03.2023 o 12:08, kapitalikk pisze: > W dniu 08.03.2023 o 11:26, Trybun pisze: >> W dniu 07.03.2023 o 14:03, kapitalikk pisze: >>> Dzień dobry >>> i od razu do rzeczy. Chcialbym być człowiekiem wierzącym. >>> Kiedyś spotkałem się z tekstem udwadniajacym istnienie boga lub coś >>> podobnego. >>> Wyglądało to tak: >>> Przychodzi do mnie kobieta i mężczyzna i próbują przekonac mnie o >>> istnieniu boga albo bogów. >>> Wymieniają w punktach argumenty. W trakcie prezentacji kolejnych >>> argumentów powołują się na wcześniej przytoczone argumenty by w >>> końcu stwierdzić że bóg istnieje. >>> Tekst mi się podobał ale nigdzie nie mogę go wyszukać. >>> >>> Pozdrawiam >> >> >> Trzeba było nagrać rozmowę. A w ogóle to pewnie chodzi o Świadków >> Jehowy, tak że poszukiwania zacząłbym od odwiedzin ich stron. >> > NIe nieeeeee > To nie była rozmowa. > To raczej było opowiadanie, w którym wystąpiło bodaj .. 10 punktów, na > które powoływali się głosiciele wiary. > Punkty te były na tyle prekonujące, że chciałbym je utrwalić dla > potomności bo warto. > Argumentacja tych głosicieli wiary była powalająca. > Na stronach wszelkich głosicieli wiary z pewnością tego nie znajdę. > Szukałem na LEGABIE > ale tam też nie ma. > Pozdrawiam A w ogóle punkt zaczepienia jest? bo w sumie tezy wygłaszane przez kapłana każdej religii brzmią podobnie.. "Przekonujące"?, możesz chociaż w wielkim skrócie przybliżyć o czym oni mówili?
Author: ziggy
Date: Thu, 09 Mar 2023 14:05
Date: Thu, 09 Mar 2023 14:05
26 lines
981 bytes
981 bytes
On 2023-03-09, Trybun <LeCheMxSo@jachu.cb> wrote: >>> >> NIe nieeeeee >> To nie była rozmowa. >> To raczej było opowiadanie, w którym wystąpiło bodaj .. 10 punktów, na >> które powoływali się głosiciele wiary. >> Punkty te były na tyle prekonujące, że chciałbym je utrwalić dla >> potomności bo warto. >> Argumentacja tych głosicieli wiary była powalająca. >> Na stronach wszelkich głosicieli wiary z pewnością tego nie znajdę. >> Szukałem na LEGABIE >> ale tam też nie ma. >> Pozdrawiam > > > A w ogóle punkt zaczepienia jest? bo w sumie tezy wygłaszane przez > kapłana każdej religii brzmią podobnie.. "Przekonujące"?, możesz > chociaż w wielkim skrócie przybliżyć o czym oni mówili? > Wlasnie nie ma LOL Jedyne co wiemy ze argumenty byly *powalajace*, ale dlaczego, co zapamietal to nic nie wspomnial. Trzeba przypomniec sobie jakies wspomniane kwestie, cytaty i uzyc tego jako slow kluczowych w google, inaczej raczej sie nie da.
Date: Sat, 11 Mar 2023 09:04
Date: Sat, 11 Mar 2023 09:04
29 lines
1283 bytes
1283 bytes
W dniu 09.03.2023 o 15:05, ziggy pisze: > On 2023-03-09, Trybun <LeCheMxSo@jachu.cb> wrote: >>> NIe nieeeeee >>> To nie była rozmowa. >>> To raczej było opowiadanie, w którym wystąpiło bodaj .. 10 punktów, na >>> które powoływali się głosiciele wiary. >>> Punkty te były na tyle prekonujące, że chciałbym je utrwalić dla >>> potomności bo warto. >>> Argumentacja tych głosicieli wiary była powalająca. >>> Na stronach wszelkich głosicieli wiary z pewnością tego nie znajdę. >>> Szukałem na LEGABIE >>> ale tam też nie ma. >>> Pozdrawiam >> >> A w ogóle punkt zaczepienia jest? bo w sumie tezy wygłaszane przez >> kapłana każdej religii brzmią podobnie.. "Przekonujące"?, możesz >> chociaż w wielkim skrócie przybliżyć o czym oni mówili? >> > Wlasnie nie ma LOL > Jedyne co wiemy ze argumenty byly *powalajace*, ale dlaczego, co > zapamietal to nic nie wspomnial. > Trzeba przypomniec sobie jakies wspomniane kwestie, cytaty i uzyc tego > jako slow kluczowych w google, inaczej raczej sie nie da. > > Tak to już jest z wiarą, dla jednych argumenty są "przekonujące", na innych nie robią one wrażenia i pozostaną oni sceptykami. Generalnie każda "wiara" bierze się z jej kultywowania (nieraz przymusowego) a nie z argumentacji.
Date: Mon, 13 Mar 2023 09:45
Date: Mon, 13 Mar 2023 09:45
21 lines
857 bytes
857 bytes
W dniu 09.03.2023 o 11:43, Trybun pisze: > chociaż w wielkim skrócie przybliżyć o czym oni mówili? > Pewnego razu przyszły do mnie dwie osoby i namiętnie zaczęły mnie przekonywać do rozpoczecia wierzeń w boga. Mające mnie przekonać tezy zawarte były w dziesięciu punktach. Jednym z nich był bodaj taki: *)Jedz zdrowo. Przekowywali mnie o słuszności tez, bo skoro nie kwestionuję stwierdzenia "jedz zdrowo" i uznaję go za prawdziwy, to reszta punktów też musi być prawdziwa. Na mój argument, że ten punkt ma się nijak do reszty, panienka zatkała uszy, nie słuchając mnie, i zaczęła nucić piosenkę. Na konieć On powiedział do niej. Choć idziemy niech umrze w niewiedzy czy cuuuuś takiego. I mnie chodzi o te dziesięć punktów. One naprawdę były prawdziwie prawdziwe. Pozdrawiam pa. nic więcej nie pamiętam
Date: Tue, 21 Mar 2023 09:14
Date: Tue, 21 Mar 2023 09:14
27 lines
1144 bytes
1144 bytes
W dniu 13.03.2023 o 09:45, kapitalikk pisze: > W dniu 09.03.2023 o 11:43, Trybun pisze: > > >> chociaż w wielkim skrócie przybliżyć o czym oni mówili? >> > Pewnego razu przyszły do mnie dwie osoby i namiętnie zaczęły mnie > przekonywać do rozpoczecia wierzeń w boga. > Mające mnie przekonać tezy zawarte były w dziesięciu punktach. > Jednym z nich był bodaj taki: > *)Jedz zdrowo. > Przekowywali mnie o słuszności tez, bo skoro nie kwestionuję > stwierdzenia "jedz zdrowo" i uznaję go za prawdziwy, to reszta punktów > też musi być prawdziwa. > Na mój argument, że ten punkt ma się nijak do reszty, panienka zatkała > uszy, nie słuchając mnie, i zaczęła nucić piosenkę. > Na konieć On powiedział do niej. > Choć idziemy niech umrze w niewiedzy czy cuuuuś takiego. > I mnie chodzi o te dziesięć punktów. > One naprawdę były prawdziwie prawdziwe. > Pozdrawiam > > pa. nic więcej nie pamiętam Samo określenie "jedz zdrowo" to już oklepany slogan z którego absurdalności mało kto chce sobie zdawać sprawę. Bierze się to (podobnie jak każda wiara) z naszego chciejstwa i oczekiwań.
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads