Thread View: pl.soc.religia
15 messages
15 total messages
Started by Nemrod
Sun, 20 Apr 2025 13:27
Refleksja biblijna.
Author: Nemrod
Date: Sun, 20 Apr 2025 13:27
Date: Sun, 20 Apr 2025 13:27
19 lines
581 bytes
581 bytes
Z Biblii wynika ciekawa refleksja, że Bóg pragnie aby ludzkość się rozwijała, rządziła się sprawiedliwymi i mądrymi prawami, oraz czciła Boga w duchu i prawdzie. -- Nemrod Vargardsson Am 2,13 Oto Ja zmiażdżę was tak, jak miażdży wozowy walec napełniony snopami. 14 Szybkobiegacz nie będzie miał gdzie uciec, mocarz nie okaże swej siły, a bohater nie ocali życia; 15 łucznik się nie ostoi, szybkonogi nie umknie i jeździec na koniu nie ocali życia; 16 nawet najmężniejszy sercem pomiędzy bohaterami będzie w tym dniu nagi uciekał - wyrocznia Pana.
Re: Refleksja biblijna.
Author: Jacek
Date: Sun, 20 Apr 2025 17:16
Date: Sun, 20 Apr 2025 17:16
10 lines
295 bytes
295 bytes
W dniu 20.04.2025 o 13:27, Nemrod pisze: > Z Biblii wynika ciekawa refleksja, > że Bóg pragnie aby ludzkość się rozwijała, > rządziła się sprawiedliwymi i mądrymi prawami, > oraz czciła Boga w duchu i prawdzie. > Oto Ja zmiażdżę was tak.... -- Jacek Maciejewski <I hate haters>
Date: Sun, 20 Apr 2025 20:21
Date: Sun, 20 Apr 2025 20:21
21 lines
594 bytes
594 bytes
W dniu 20.04.2025 o 17:16, Jacek pisze: > Oto Ja zmiażdżę was tak.... > [Am 2,13-16] A to jest tekst mówiący o tym, co stanie się w dniu w którym ludzkość naprawdę podpadnie. -- Nemrod Vargardsson Am 2,13 Oto Ja zmiażdżę was tak, jak miażdży wozowy walec napełniony snopami. 14 Szybkobiegacz nie będzie miał gdzie uciec, mocarz nie okaże swej siły, a bohater nie ocali życia; 15 łucznik się nie ostoi, szybkonogi nie umknie i jeździec na koniu nie ocali życia; 16 nawet najmężniejszy sercem pomiędzy bohaterami będzie w tym dniu nagi uciekał - wyrocznia Pana.
Date: Sun, 20 Apr 2025 21:21
Date: Sun, 20 Apr 2025 21:21
14 lines
418 bytes
418 bytes
W dniu 20.04.2025 o 20:21, Nemrod pisze: > W dniu 20.04.2025 o 17:16, Jacek pisze: >> Oto Ja zmiażdżę was tak.... >> [Am 2,13-16] > > A to jest tekst mówiący o tym, > co stanie się w dniu w którym > ludzkość naprawdę podpadnie. > Przecież on wszystko zaplanował. To że podpadnie, też było w projekcie :) Nooo, chyba że nie jest wszechmocno-wszechwiedzący :) -- Jacek Maciejewski <I hate haters>
Date: Mon, 21 Apr 2025 15:15
Date: Mon, 21 Apr 2025 15:15
36 lines
1270 bytes
1270 bytes
W dniu 20.04.2025 o 21:21, Jacek pisze: > Przecież on wszystko zaplanował. To że podpadnie, też było w > projekcie :) Wszystko Bóg przewidział. Co jest ciekawe, to to, że w pewnych ludziach ma On upodobanie i tych prowadzi do Nieba, a innych uznaje za niezdolnych do życia wiecznego, i ci pogrążają się w złu i późniejszych wyrzutach sumienia, aż do potępienia wiecznego w czeluściach piekielnych. Prz 16,4 Wszystko celowo uczynił Pan, także grzesznika na dzień nieszczęścia. Tak jak gospodarz przeznacza jedne naczynia do użytku zaszczytnego, aby z nich jeść i pić, a drugie naczynia przeznacza do użytku niezaszczytnego - aby do nich nasrać i naszczać. Wszystko zaś jest potrzebne w projekcie życia. [2 Tm 2,20]. > Nooo, chyba że nie jest wszechmocno-wszechwiedzący :) Zastanów się lepiej jakim naczyniem jesteś :) -- Nemrod Vargardsson Am 2,13 Oto Ja zmiażdżę was tak, jak miażdży wozowy walec napełniony snopami. 14 Szybkobiegacz nie będzie miał gdzie uciec, mocarz nie okaże swej siły, a bohater nie ocali życia; 15 łucznik się nie ostoi, szybkonogi nie umknie i jeździec na koniu nie ocali życia; 16 nawet najmężniejszy sercem pomiędzy bohaterami będzie w tym dniu nagi uciekał - wyrocznia Pana.
Date: Mon, 21 Apr 2025 17:16
Date: Mon, 21 Apr 2025 17:16
12 lines
551 bytes
551 bytes
W dniu 21.04.2025 o 15:15, Nemrod pisze: > Tak jak gospodarz przeznacza jedne naczynia do użytku > zaszczytnego, aby z nich jeść i pić, a drugie naczynia > przeznacza do użytku niezaszczytnego - aby do nich > nasrać i naszczać. Acha... Stworzył dwie grupy ludzi - jedną przeznaczoną dla nieba drugą dla piekła. A na koniec skłamał że oni wszyscy mają wolny wybór :) Nemrod, podziwiam łamańce logiczne jakie wyprawiasz by posklejać jakoś doktrynę chrześcijańską do kupy. Nie da się... -- Jacek Maciejewski <I hate haters>
Date: Mon, 21 Apr 2025 17:42
Date: Mon, 21 Apr 2025 17:42
39 lines
1326 bytes
1326 bytes
W dniu 21.04.2025 o 17:16, Jacek pisze: > Acha... Stworzył dwie grupy ludzi - jedną przeznaczoną dla nieba drugą > dla piekła. A na koniec skłamał że oni wszyscy mają wolny wybór :) Nic takiego. Jest odwrotnie - wiedząc, że ludzie mają wolny wybór, CELOWO zatwardza tych złych, żeby do Nieba się nie dostali. Iz 6,9 I rzekł [mi]: <<Idź i mów do tego ludu: Słuchajcie pilnie, lecz bez zrozumienia, patrzcie uważnie, lecz bez rozeznania! 10 Zatwardź serce tego ludu, znieczul jego uszy, zaślep jego oczy, iżby oczami nie widział ani uszami nie słyszał, i serce jego by nie pojęło, żeby się nie nawrócił i nie był uzdrowiony>>. > Nemrod, podziwiam łamańce logiczne jakie wyprawiasz by posklejać jakoś > doktrynę chrześcijańską do kupy. Nie da się... Nudno by było gdyby nie było możliwości dociekania. Mi tam na razie wszystko pasuje, ale możesz dalej próbować :) -- Nemrod Vargardsson Am 2,13 Oto Ja zmiażdżę was tak, jak miażdży wozowy walec napełniony snopami. 14 Szybkobiegacz nie będzie miał gdzie uciec, mocarz nie okaże swej siły, a bohater nie ocali życia; 15 łucznik się nie ostoi, szybkonogi nie umknie i jeździec na koniu nie ocali życia; 16 nawet najmężniejszy sercem pomiędzy bohaterami będzie w tym dniu nagi uciekał - wyrocznia Pana.
Date: Mon, 21 Apr 2025 20:27
Date: Mon, 21 Apr 2025 20:27
32 lines
1470 bytes
1470 bytes
W dniu 21.04.2025 o 17:42, Nemrod pisze: > Nic takiego. Jest odwrotnie - wiedząc, że ludzie mają wolny wybór, > CELOWO zatwardza tych złych, żeby do Nieba się nie dostali. Stoi to w sprzeczności z twoimi uprzednimi słowami: "Prz 16,4 Wszystko celowo uczynił Pan, także grzesznika na dzień nieszczęścia. Tak jak gospodarz przeznacza jedne naczynia do użytku zaszczytnego, aby z nich jeść i pić, a drugie naczynia przeznacza do użytku niezaszczytnego - aby do nich nasrać i naszczać. " Wynika z nich jednoznacznie że zamysłem twojego boga było stworzenie dwóch kategorii ludzi i nie danie im wyboru, jednocześnie ich okłamując że go mają. A poza tym, nawet jakbyś miał rację, czy przystoi jakiemuś bogowi być złośliwym? Nie dość stworzyć grzeszników to jeszcze im utrudniać dojście do wiary? Mówiłem, twoje racje są bezbrzeżnie pokrętne, sprzeczne i nie do obrony. > >> Nemrod, podziwiam łamańce logiczne jakie wyprawiasz by posklejać jakoś >> doktrynę chrześcijańską do kupy. Nie da się... > > Nudno by było gdyby nie było możliwości dociekania. > Mi tam na razie wszystko pasuje, ale możesz dalej próbować 🙂 Bynajmniej nie próbuję cię przekonać, wiem że to niemożliwe. Musiałbyś przyznać że zaparłeś się rozumu a tego nikt nie zrobi :) Ale jak w squashu, poodbijać piłeczkę o ścianę nie oznacza zamiaru jej zburzenia tylko zabawę :) -- Jacek Maciejewski <I hate haters>
Date: Mon, 21 Apr 2025 21:14
Date: Mon, 21 Apr 2025 21:14
68 lines
2796 bytes
2796 bytes
W dniu 21.04.2025 o 20:27, Jacek pisze: >> Nic takiego. Jest odwrotnie - wiedząc, że ludzie mają wolny wybór, >> CELOWO zatwardza tych złych, żeby do Nieba się nie dostali. > Stoi to w sprzeczności z twoimi uprzednimi słowami: > "Prz 16,4 Wszystko celowo uczynił Pan, > także grzesznika na dzień nieszczęścia. > Tak jak gospodarz przeznacza jedne naczynia do użytku > zaszczytnego, aby z nich jeść i pić, a drugie naczynia > przeznacza do użytku niezaszczytnego - aby do nich > nasrać i naszczać." Gdzie tu sprzeczność? Nienawracalni grzesznicy mają też ciekawą funkcję biadolenia podczas umierania w dniu nieszczęścia, przed pójściem na potępienie. Jakby nie biadolili to nie byłoby to aż tak zabawne, a tak są przewidzeni do zapewnienia darmowej rozrywki Niebianom. Mdr 4,19 I staną się potem wstrętną padliną i wiecznym pośmiewiskiem wśród zmarłych. Strąci ich bowiem na głowę - oniemiałych, i wstrząśnie nimi od posad, i zostaną do szczętu zniszczeni, i będą w udręczeniu, a pamięć o nich zaginie. 20 Z bojaźnią przyjdą zdać sprawę z win swoich, a w twarz ich oskarżą własne nieprawości. > Wynika z nich jednoznacznie że zamysłem twojego boga było stworzenie > dwóch kategorii ludzi i nie danie im wyboru, jednocześnie ich okłamując > że go mają. Wolny wybór to se można mieć w zakresie czy dzisiaj ma być espresso czy cappucinno, a nie w sprawach fundamentalnych należących do Sądu Bożego. Gdzie tu cię ktoś okłamuje? > A poza tym, nawet jakbyś miał rację, czy przystoi jakiemuś bogowi być > złośliwym? Nie dość stworzyć grzeszników to jeszcze im utrudniać dojście > do wiary? Samo przewidzenie kto gdzie ma iść, to jeszcze za mało, aby komuś sprawiedliwie odpłacić. To, że np. taki Judasz poszedł na potępienie musi iść w parze, z tym że był zdrajcą i złodziejem. > Mówiłem, twoje racje są bezbrzeżnie pokrętne, sprzeczne i nie do obrony. Przeciwnie, są proste i logiczne. Oceniasz coś o czym nie masz większego pojęcia. > Bynajmniej nie próbuję cię przekonać, wiem że to niemożliwe. (...) Jeżeli zatem wiesz, że mam rację, to nawróć się do jedynie-słusznego Kościoła Katolickiego, może nie będziesz z liczby potępionych. Inaczej podzielisz los zatwardziałych grzeszników, w miejscu gdzie nawet sam szatan z bólu zapłacze. -- Nemrod Vargardsson Am 2,13 Oto Ja zmiażdżę was tak, jak miażdży wozowy walec napełniony snopami. 14 Szybkobiegacz nie będzie miał gdzie uciec, mocarz nie okaże swej siły, a bohater nie ocali życia; 15 łucznik się nie ostoi, szybkonogi nie umknie i jeździec na koniu nie ocali życia; 16 nawet najmężniejszy sercem pomiędzy bohaterami będzie w tym dniu nagi uciekał - wyrocznia Pana.
Date: Mon, 21 Apr 2025 22:25
Date: Mon, 21 Apr 2025 22:25
9 lines
353 bytes
353 bytes
W dniu 21.04.2025 o 21:14, Nemrod pisze: > Wolny wybór to se można mieć w zakresie czy dzisiaj ma być espresso > czy cappucinno A więc wolna wola jaką twój bóg dał rzekomo ludziom sprowadza się do możliwości wyboru między kawą a herbatą? Żałosny ten twój bóg... Szczęście że nie istnieje :) -- Jacek Maciejewski <I hate haters>
Date: Tue, 22 Apr 2025 15:12
Date: Tue, 22 Apr 2025 15:12
43 lines
1808 bytes
1808 bytes
W dniu 21.04.2025 o 22:25, Jacek pisze: > A więc wolna wola jaką twój bóg dał rzekomo ludziom sprowadza się do > możliwości wyboru między kawą a herbatą? I na co się uskarżasz? Sam widzisz, że wolny wybór masz. A to, że twoje drobne wybory, drobne grzeszki, drobne uchybienia i zaniechania, dodają ciężaru kamieni grzechu na twoim sumieniu, i przeobrażają się w twoje kompleksowe przeznaczenie to już całkiem druga sprawa. Z tego co piszesz wynika, że widzisz jakąś sprzeczność pomiędzy wolną wolą a przeznaczeniem. To tylko takie wrażenie, które powstało w twoim ciasnym rozumku, pod wpływem bzdurnych filozofii których się naczytałeś. Nie ma tak. Do pewnego momentu jest wolna wola, a potem zaczyna się wola Boża, czyli determinizm. Podobnie jak nie ma sprzeczności pomiędzy fizyką kwantową, a fizyką świata makroskopowego. > Żałosny ten twój bóg... Szczęście że nie istnieje :) Kłamstwa powtarzane wielokrotnie nigdy nie staną się prawdą. I jak trzeba być zaślepionym, żeby nie widzieć w stworzeniu, w przyrodzie, ręki Boga żywego. Żałośnie to ty sam będziesz wyglądać, ale w dniu nieszczęścia i sprawiedliwego Sądu. Póki czas jeszcze możesz fikać, a potem przyjdzie ci zdać sprawę z własnych win i nieprawości. Wybierasz szyderstwa z Boga to i Bóg wyszydzi ciebie i ześle cię w czeluść ognia piekielnego. -- Nemrod Vargardsson Am 2,13 Oto Ja zmiażdżę was tak, jak miażdży wozowy walec napełniony snopami. 14 Szybkobiegacz nie będzie miał gdzie uciec, mocarz nie okaże swej siły, a bohater nie ocali życia; 15 łucznik się nie ostoi, szybkonogi nie umknie i jeździec na koniu nie ocali życia; 16 nawet najmężniejszy sercem pomiędzy bohaterami będzie w tym dniu nagi uciekał - wyrocznia Pana.
Date: Tue, 22 Apr 2025 18:39
Date: Tue, 22 Apr 2025 18:39
86 lines
5159 bytes
5159 bytes
W dniu 22.04.2025 o 15:12, Nemrod pisze: > W dniu 21.04.2025 o 22:25, Jacek pisze: >> A więc wolna wola jaką twój bóg dał rzekomo ludziom sprowadza się do >> możliwości wyboru między kawą a herbatą? > > I na co się uskarżasz? Sam widzisz, że wolny wybór masz. > A to, że twoje drobne wybory, drobne grzeszki, drobne > uchybienia i zaniechania, dodają ciężaru kamieni grzechu > na twoim sumieniu, i przeobrażają się w twoje kompleksowe > przeznaczenie to już całkiem druga sprawa. > > Z tego co piszesz wynika, że widzisz jakąś sprzeczność > pomiędzy wolną wolą a przeznaczeniem. To tylko takie > wrażenie, które powstało w twoim ciasnym rozumku, > pod wpływem bzdurnych filozofii których się naczytałeś. > Nie ma tak. Do pewnego momentu jest wolna wola, > a potem zaczyna się wola Boża, czyli determinizm. > Podobnie jak nie ma sprzeczności pomiędzy fizyką kwantową, > a fizyką świata makroskopowego. > >> Żałosny ten twój bóg... Szczęście że nie istnieje :) > > Kłamstwa powtarzane wielokrotnie nigdy nie staną się > prawdą. I jak trzeba być zaślepionym, żeby nie widzieć > w stworzeniu, w przyrodzie, ręki Boga żywego. Żałośnie > to ty sam będziesz wyglądać, ale w dniu nieszczęścia > i sprawiedliwego Sądu. Póki czas jeszcze możesz fikać, > a potem przyjdzie ci zdać sprawę z własnych win i nieprawości. > Wybierasz szyderstwa z Boga to i Bóg wyszydzi ciebie > i ześle cię w czeluść ognia piekielnego. > Nemrodzie, plątasz się w zeznaniach. Zacznijmy od końca. Dopiero co ustaliłeś że każdy człowiek ma z góry przez boga wyznaczone przeznaczenie, czyli że decyzja została powzięta w akcie stworzenia. Teraz utrzymujesz że decyzja o losie duszy zostanie podjęta na Sądzie Ostatecznym i będzie zależała od tego co robisz w doczesnym życiu. No, więc zdecyduj wreszcie, bo tracę cierpliwość. Na dobitkę jesteś w sporze z własnym kościołem, czyli jesteś heretykiem, bowiem on zdecydowanie przyjmuje wersję drugą. Świat nauki powszechnie przyjmuje że świat jest albo deterministyczny, albo nie. Tertium non datur. W tym pierwszym wolnej woli nie mamy a jedynie jej złudzenie, a w drugim mamy ją do pewnego stopnia. Kawa czy herbata OK, ale pofrunąć jak ptak nie. Człowiek rozumny mówi - nie wiem jak jest ale będę pracował ze wszystkich sił aby się dowiedzieć. Człowiek o słabym lub uszkodzonym umyśle idzie na skróty i konfabuluje postulując istnienie bogów. Kiedyś byli odpowiedzialni za każdy stawek, rzeczkę, wulkan czy piorun, teraz nieco dorośliśmy i znaleźliśmy niektóre wyjaśnienia. W ślad za nimi zwolniliśmy z posady bogów rzeczek czy piorunów i wymyśliliśmy sobie boga wszystkiego. Nawet religie uwzględniają gromadzenie wiedzy przez nasz gatunek. O sporze naukowym w sprawie determinizmu czy o niespójności fizyki kwantowej z makroskopową wiesz tyle ile napisali w Gońcu Niedzielnym więc raczej sobie poczytaj zanim coś zaczniesz twierdzić. Jak dotąd, nie wymyślono Teorii Wielkiej Unifikacji :) Błędnie też sobie wyobrażasz że na coś się uskarżam, wręcz przeciwnie. Żyję sobie spokojnie wiedząc ze znaczną pewnością że żaden bóg nie będzie po mojej śmierci domagał się wytłumaczeń. Ty, w przeciwieństwie, jesteś zżerany grozą - czy aby na pewno mój bóg istnieje (bo może jednak mi się przywidziało), czy aby na pewno zostałem przy stworzeniu zaliczony do grupy szczęśliwców, bo co jeśli nie? Czego bym nie robił w doczesnym życiu i tak pójdę do piekła... A tak na zakończenie, podzielę się refleksją. Jak wiesz, w typowej galaktyce jest kilkaset miliardów gwiazd a samych galaktyk jest też kilkaset miliardów. Czyżbyś sądził że bóg aby stworzyć Ziemię z jej ludźmi musiał stworzyć całą resztę? Wydajność bliska zera. A może stwarzając Wszechświat, zamyślił stworzenie nieprzeliczonej masy innych gatunków mogących oddawać mu cześć. Jeśli tak, to czemu nie ma o tym w Biblii? Znacznie to by mu przydało chwały :) Są za to pojęcia właściwe stanowi wiedzy z czasów tworzenia twojej religii, takie jak Niebo, Piekło, potop, plagi takie jak szarańcza czy zaraza. IMO wyraźnie to wskazuje że twórcami księgi byli ludzie. I nie bredź że dopasował poziom objawienia do ówczesnej wiedzy, bo to pociąga za sobą logiczną konieczność uaktualniania objawienia gdy ona rośnie. A tymczasem brak uaktualnień a objawienie pozostaje żałośnie niedostosowane... PS. Gdzieżbym chciał (choćbym mógł) szydzić z boga, jakiegokolwiek. To czynność bez sensu z braku przedmiotu. Jedyne szyderstwo mogło by być z ciebie, z twojej naiwnej wiary, ale ja bym je raczej nazwał dobrotliwą kpiną ;) PS2. Jak może zauważyłeś, nie stwierdziłem nigdzie że za istnieniem Wszechświata nie może odpowiadać jakiś akt woli niepojętej istoty. Ale nic o niej nie wiem a w szczególności czy se życzy aby ją czcić więc mam problem z głowy, przynajmniej dopóki mi się nie objawi i nie zgłosi żądań. -- Jacek Maciejewski <I hate haters>
Date: Wed, 23 Apr 2025 13:45
Date: Wed, 23 Apr 2025 13:45
76 lines
2985 bytes
2985 bytes
W dniu 22.04.2025 o 18:39, Jacek pisze: > Nemrodzie, (...) zdecyduj wreszcie, bo tracę cierpliwość. :) A światło to fala czy cząstka? Zdecyduj. Podobny dualizm jest w relacji czy los człowieka to przeznaczenie czy wolna wola. Jasne? > Na dobitkę jesteś w sporze > z własnym kościołem, czyli jesteś heretykiem, bowiem on zdecydowanie > przyjmuje wersję drugą. Pomyliłeś Kościoły. W moim (Katolickim) św. Paweł mówi to samo co i ja, i nikt go za heretyka nie uznaje: Rz 8,29 Albowiem ->tych, których od wieków poznał,<- tych też przeznaczył na to, by się stali na wzór obrazu Jego Syna, aby On był pierworodnym między wielu braćmi. 30 Tych zaś, których przeznaczył, tych też powołał, a których powołał - tych też usprawiedliwił, a których usprawiedliwił - tych też obdarzył chwałą. Ef 1,3 Niech będzie błogosławiony Bóg i Ojciec Pana naszego Jezusa Chrystusa, On napełnił nas wszelkim błogosławieństwem duchowym na wyżynach niebieskich - w Chrystusie. 4 ->W Nim bowiem wybrał nas przed założeniem świata,<- abyśmy byli święci i nieskalani przed Jego obliczem. Z miłości 5 przeznaczył nas dla siebie jako przybranych synów przez Jezusa Chrystusa, według postanowienia swej woli, 6 ku chwale majestatu swej łaski, którą obdarzył nas w Umiłowanym. Tak więc ewidentnie coś ci się pomyliło. > (...) Kawa czy herbata OK, ale pofrunąć jak ptak nie. W jakim ty świecie żyjesz? Samolotu czy helikoptera nie widziałeś? > (...) Jak dotąd, nie wymyślono Teorii Wielkiej Unifikacji :) Tu chodzi już tylko o kwantową teorię grawitacji, reszta jest dość dobrze ogarnięta. > A tak na zakończenie, podzielę się refleksją. Jak wiesz, w typowej > galaktyce jest kilkaset miliardów gwiazd a samych galaktyk jest też > kilkaset miliardów. Czyżbyś sądził że bóg aby stworzyć Ziemię z jej > ludźmi musiał stworzyć całą resztę? Wydajność bliska zera. Niekoniecznie. Może Boży zamysł jest taki, że ludzie, dopiero po paruzji, czyli powtórnym przyjściu Chrystusa, zaczną kolonizować kosmos. > (...) Jak może zauważyłeś, nie stwierdziłem nigdzie że za istnieniem > Wszechświata nie może odpowiadać jakiś akt woli niepojętej istoty. Ale > nic o niej nie wiem a w szczególności czy se życzy aby ją czcić więc > mam problem z głowy, przynajmniej dopóki mi się nie objawi i nie zgłosi > żądań. To nie jest ani dobry pomysł, ani dobry wykręt. Gdybyś coś znał Biblię to wiedziałbyś, że tego typu podejście jest bez sensu. -- Nemrod Vargardsson Am 2,13 Oto Ja zmiażdżę was tak, jak miażdży wozowy walec napełniony snopami. 14 Szybkobiegacz nie będzie miał gdzie uciec, mocarz nie okaże swej siły, a bohater nie ocali życia; 15 łucznik się nie ostoi, szybkonogi nie umknie i jeździec na koniu nie ocali życia; 16 nawet najmężniejszy sercem pomiędzy bohaterami będzie w tym dniu nagi uciekał - wyrocznia Pana.
Date: Wed, 23 Apr 2025 14:42
Date: Wed, 23 Apr 2025 14:42
67 lines
2706 bytes
2706 bytes
W dniu 23.04.2025 o 13:45, Nemrod pisze: > A światło to fala czy cząstka? Zdecyduj. > > Podobny dualizm jest w relacji czy los człowieka to przeznaczenie > czy wolna wola. Jasne? Nie. Światło jest i falą i cząstką. To tylko dwa pojmowalne modele jakich używamy w zależności od potrzeb. Jak jest *naprawdę*, jeszcze nikt nie wymyślił. Bardzo nietrafiona analogia. > > Pomyliłeś Kościoły. W moim (Katolickim) św. Paweł mówi to samo > co i ja, i nikt go za heretyka nie uznaje: > > Rz 8,29 Albowiem ->tych, których od wieków poznał,<- > tych też przeznaczył na to, by się stali na wzór obrazu Jego Syna, > aby On był pierworodnym między wielu braćmi. 30 Tych zaś, których > przeznaczył, tych też powołał, a których powołał - tych też > usprawiedliwił, a których usprawiedliwił - tych też obdarzył chwałą. > > Ef 1,3 Niech będzie błogosławiony Bóg i Ojciec Pana naszego > Jezusa Chrystusa, > On napełnił nas wszelkim błogosławieństwem duchowym > na wyżynach niebieskich - w Chrystusie. > 4 ->W Nim bowiem wybrał nas przed założeniem świata,<- > abyśmy byli święci i nieskalani przed Jego obliczem. > Z miłości 5 przeznaczył nas dla siebie jako przybranych synów przez > Jezusa Chrystusa, > według postanowienia swej woli, > 6 ku chwale majestatu swej łaski, > którą obdarzył nas w Umiłowanym. > > Tak więc ewidentnie coś ci się pomyliło. W tym co cytujesz nawet jak wezmę poprawkę na wzniosłe bibilijne bzdurzenie nie znajduję nic o podziale ludzi na *dwie* kategorie podczas stwarzania. > > > W jakim ty świecie żyjesz? Samolotu czy helikoptera nie widziałeś? Nie ogarniasz? Co prawda ptakom też się zdarza latać samolotem ale ja mówiłem "jak ptak" czyli o własnych siłach a nie siłach maszyny. Prawdę mówiąc, Goosamer Albatros latał dzięki ludzkim mięśniom ale to jednak maszyna. I jak ci ptactwo nie pasuje, możesz się odnieść np. do nieuchronności śmierci i bezradności wobec niej wolnej woli. > > > Tu chodzi już tylko o kwantową teorię grawitacji, reszta jest dość > dobrze ogarnięta. Jednak poczytaj :) > > Niekoniecznie. Może Boży zamysł jest taki, że ludzie, dopiero po > paruzji, czyli powtórnym przyjściu Chrystusa, zaczną kolonizować kosmos. Hehe, i w tym celu ustanowił takie prawa fizyki które to uniemożliwiają. A co z aktualizacją objawienia by było zgodne z postępem wiedzy? > > > To nie jest ani dobry pomysł, ani dobry wykręt. Gdybyś coś znał Biblię > to wiedziałbyś, że tego typu podejście jest bez sensu. Nie tobie, któryś się wyrzekł rozumu oceniać zasadność hipotezy :) -- Jacek Maciejewski <I hate haters>
Date: Wed, 23 Apr 2025 15:09
Date: Wed, 23 Apr 2025 15:09
59 lines
2242 bytes
2242 bytes
W dniu 23.04.2025 o 14:42, Jacek pisze: >> Podobny dualizm jest w relacji czy los człowieka to przeznaczenie >> czy wolna wola. Jasne? > Nie. Światło jest i falą i cząstką. No to i los człowieka to i przeznaczenie i wolna wola. CND. > (...) Jak jest *naprawdę*, jeszcze nikt nie wymyślił. Jaki jest twój prawdziwy los dowiesz się na Sądzie Bożym :) > W tym co cytujesz nawet jak wezmę poprawkę na wzniosłe bibilijne > bzdurzenie nie znajduję nic o podziale ludzi na *dwie* kategorie podczas > stwarzania. Bo czytać nie umiesz. Jednych poznał i wybrał, a innych nie. Dlatego ci drudzy idą na potepięnie. > Nie ogarniasz? Co prawda ptakom też się zdarza latać samolotem ale ja > mówiłem "jak ptak" czyli o własnych siłach a nie siłach maszyny. (...) To akurat własność nowego ciała po zmartwychwstaniu. Poczytaj se o Wniebowstąpieniu w księdze Dziejów Apostolskich. Tak więc dla Boga nie ma rzeczy niemożliwych. >> Niekoniecznie. Może Boży zamysł jest taki, że ludzie, dopiero po >> paruzji, czyli powtórnym przyjściu Chrystusa, zaczną kolonizować kosmos. > Hehe, i w tym celu ustanowił takie prawa fizyki które to > uniemożliwiają. Nie wszystko jest już odkryte. Tak więc nie masz podstaw by z góry takie możliwości wykluczać. > A co z aktualizacją objawienia by było zgodne z postępem > wiedzy? Nie widzę żadnych problemów. Tematem od wieków zajmuje się teologia i biblistyka. A następne publiczne objawienie będzie dopiero po paruzji. >> To nie jest ani dobry pomysł, ani dobry wykręt. Gdybyś coś znał Biblię >> to wiedziałbyś, że tego typu podejście jest bez sensu. > Nie tobie, któryś się wyrzekł rozumu oceniać zasadność hipotezy :) Bredzisz. Gdybyś coś myślał, dawno byś porzucił błędy odmóżdżającego ateizmu. -- Nemrod Vargardsson Am 2,13 Oto Ja zmiażdżę was tak, jak miażdży wozowy walec napełniony snopami. 14 Szybkobiegacz nie będzie miał gdzie uciec, mocarz nie okaże swej siły, a bohater nie ocali życia; 15 łucznik się nie ostoi, szybkonogi nie umknie i jeździec na koniu nie ocali życia; 16 nawet najmężniejszy sercem pomiędzy bohaterami będzie w tym dniu nagi uciekał - wyrocznia Pana.
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads