Thread View: pl.soc.uroczystosci
3 messages
3 total messages
Started by =?iso-8859-2?Q?H
Mon, 07 Jan 2008 16:46
=?iso-8859-2?Q?zamiast_kwiatów??
Author: =?iso-8859-2?Q?H
Date: Mon, 07 Jan 2008 16:46
Date: Mon, 07 Jan 2008 16:46
28 lines
1629 bytes
1629 bytes
Nie wiem, czy u Was te¿, ale u mnie coraz czê¶ciej trafia siê na zaproszeniach ¶lubnych dopisek typu "zamiast kwiatów prosimy przynie¶æ zabawki dla dzieci z domu dziecka/karmê dla psów ze schroniska/ró¿ne inne rzeczy, niepotrzebne skre¶liæ". Idea ze wszech miar szczytna, a przy tym ekologiczna ;) ale zdarza³o mi siê s³yszeæ, ¿e: - brzydko jest zak³adaæ, ¿e go¶cie na pewno bêd± chcieli kupiæ kwiaty (choæ i tak wiadomo, ¿e wszyscy kupi± ;) - brzydko jest mówiæ go¶ciom, co maj± robiæ z w³asnymi pieniêdzmi - brzydko jest wymuszaæ na go¶ciach dodatkowe wydatki, bo tutaj karma dla dzieci czy zabawki dla psów, ale kwiatki i tak przecie¿ trzeba kupiæ, no bo jak to tak na ¶lub z pustymi rêkami - i inne, w podobnym stylu. Zdarza³o mi siê równie¿ s³yszeæ narzekania nowo¿eñców na wannê zajêt± ekwiwalentem rocznej produkcji ¶redniego gospodarstwa ogrodniczego, co jest ponoæ prawie tak z³e jak przed¶wi±teczny karp ;) Jestem prawie pewna, ¿e tradycyjna etykieta tego rodzaju dopisków nie przewiduje (choæ, o ile siê orientujê, w takich na przyk³ad Stanach darowizna na cele charytatywne w czyim¶ imieniu bywa do¶æ czêsto stosowana jako zamiennik kwiatka czy nawet prezentu). Ale jak to jest przyjmowane w praktyce? Ludzie siê obra¿aj±, godz± z westchnieniem nad fanaberyjno¶ci± dzisiejszej m³odzie¿y, ciesz± z opcji praktyczniejszego ni¿ pachn±ce warzywo ulokowania gotówki? Pozdrawiam H. (tak, w nastêpnym odcinku bêdzie o listach prezentów ;) -- Hanka Skwarczyñska rêcznie zdobione zaproszenia ¶lubne i kotek Behemotek kartki okoliczno¶ciowe, pakowanie prezentów KOTY. KOTY S¡ MI£E. http://truecolors.pl
Re: zamiast =?ISO-8859-2?Q?kwiatów??
Author: maya1st
Date: Sun, 24 Feb 2008 00:37
Date: Sun, 24 Feb 2008 00:37
30 lines
1731 bytes
1731 bytes
Hanka Skwarczyñska pisze: > Nie wiem, czy u Was te¿, ale u mnie coraz czê¶ciej trafia siê na > zaproszeniach ¶lubnych dopisek typu "zamiast kwiatów prosimy przynie¶æ > zabawki dla dzieci z domu dziecka/karmê dla psów ze schroniska/ró¿ne > inne rzeczy, niepotrzebne skre¶liæ". Idea ze wszech miar szczytna, a > przy tym ekologiczna ;) ale zdarza³o mi siê s³yszeæ, ¿e: > - brzydko jest zak³adaæ, ¿e go¶cie na pewno bêd± chcieli kupiæ kwiaty > (choæ i tak wiadomo, ¿e wszyscy kupi± ;) > - brzydko jest mówiæ go¶ciom, co maj± robiæ z w³asnymi pieniêdzmi > - brzydko jest wymuszaæ na go¶ciach dodatkowe wydatki, bo tutaj karma > dla dzieci czy zabawki dla psów, ale kwiatki i tak przecie¿ trzeba > kupiæ, no bo jak to tak na ¶lub z pustymi rêkami > - i inne, w podobnym stylu. > Zdarza³o mi siê równie¿ s³yszeæ narzekania nowo¿eñców na wannê zajêt± > ekwiwalentem rocznej produkcji ¶redniego gospodarstwa ogrodniczego, co > jest ponoæ prawie tak z³e jak przed¶wi±teczny karp ;) Jestem prawie > pewna, ¿e tradycyjna etykieta tego rodzaju dopisków nie przewiduje > (choæ, o ile siê orientujê, w takich na przyk³ad Stanach darowizna na > cele charytatywne w czyim¶ imieniu bywa do¶æ czêsto stosowana jako > zamiennik kwiatka czy nawet prezentu). Ale jak to jest przyjmowane w > praktyce? Ludzie siê obra¿aj±, godz± z westchnieniem nad fanaberyjno¶ci± > dzisiejszej m³odzie¿y, ciesz± z opcji praktyczniejszego ni¿ pachn±ce > warzywo ulokowania gotówki? > > Pozdrawiam > H. (tak, w nastêpnym odcinku bêdzie o listach prezentów ;) Ja tam uwazam, ze skoro Panstwo Mlodzi zycza sobie karme zamiast kwiatow, to zlosilwie przytargac im worek Pedegree Pal albo innej karmy i niech ja sobie upychaja w wannie zamiast kwiatow. M.
Re: zamiast kwiatów?
Author: "Tomek"
Date: Thu, 08 Oct 2009 19:25
Date: Thu, 08 Oct 2009 19:25
49 lines
2142 bytes
2142 bytes
U¿ytkownik "Hanka Skwarczyñska" <hanka@[asiowykrzyknik]truecolors.pyly> napisa³ w wiadomo¶ci news:4782494c$1@news.home.net.pl... > Nie wiem, czy u Was te¿, ale u mnie coraz czê¶ciej trafia siê na > zaproszeniach ¶lubnych dopisek typu "zamiast kwiatów prosimy przynie¶æ > zabawki dla dzieci z domu dziecka/karmê dla psów ze schroniska/ró¿ne inne > rzeczy, niepotrzebne skre¶liæ". Idea ze wszech miar szczytna, a przy tym > ekologiczna ;) ale zdarza³o mi siê s³yszeæ, ¿e: > - brzydko jest zak³adaæ, ¿e go¶cie na pewno bêd± chcieli kupiæ kwiaty > (choæ i tak wiadomo, ¿e wszyscy kupi± ;) > - brzydko jest mówiæ go¶ciom, co maj± robiæ z w³asnymi pieniêdzmi > - brzydko jest wymuszaæ na go¶ciach dodatkowe wydatki, bo tutaj karma dla > dzieci czy zabawki dla psów, ale kwiatki i tak przecie¿ trzeba kupiæ, no > bo jak to tak na ¶lub z pustymi rêkami > - i inne, w podobnym stylu. > Zdarza³o mi siê równie¿ s³yszeæ narzekania nowo¿eñców na wannê zajêt± > ekwiwalentem rocznej produkcji ¶redniego gospodarstwa ogrodniczego, co > jest ponoæ prawie tak z³e jak przed¶wi±teczny karp ;) Jestem prawie pewna, > ¿e tradycyjna etykieta tego rodzaju dopisków nie przewiduje (choæ, o ile > siê orientujê, w takich na przyk³ad Stanach darowizna na cele charytatywne > w czyim¶ imieniu bywa do¶æ czêsto stosowana jako zamiennik kwiatka czy > nawet prezentu). Ale jak to jest przyjmowane w praktyce? Ludzie siê > obra¿aj±, godz± z westchnieniem nad fanaberyjno¶ci± dzisiejszej m³odzie¿y, > ciesz± z opcji praktyczniejszego ni¿ pachn±ce warzywo ulokowania gotówki? > > Pozdrawiam > H. (tak, w nastêpnym odcinku bêdzie o listach prezentów ;) > -- > Hanka Skwarczyñska rêcznie zdobione zaproszenia ¶lubne > i kotek Behemotek kartki okoliczno¶ciowe, pakowanie prezentów > KOTY. KOTY S¡ MI£E. http://truecolors.pl Mo¿na napisaæ grzecznie, np: Mi³o nam bêdzie zamiast kwiatów przyj±æ od Pañstwa zabawki, które zostan± przekazane dzieciom z Domu Dziecka, lub Wszystkich, którzy pragnêliby obdarowaæ nas kwiatami, ... -- Tomek --- Zdjêcia w krysztale, prezent na ka¿d± okazjê http://www.zdjêciawkrysztale.pl http://www.decoartive.eu
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads