Thread View: pl.biznes.banki
88 messages
88 total messages
Page 1 of 2
Started by Mirek Ptak
Wed, 28 May 2025 13:15
Page 1 of 2 • 88 total messages
Citi --> Velo
Author: Mirek Ptak
Date: Wed, 28 May 2025 13:15
Date: Wed, 28 May 2025 13:15
23 lines
741 bytes
741 bytes
Hello! No to sie będzie działo - zwłaszcza z mojej perspektywy... ================ Ważna informacja w sprawie sprzedaży bankowości detalicznej Citi Handlowy Szanowni Państwo, informujemy, że Bank Handlowy w Warszawie S.A. (Citi Handlowy) zawarł umowę sprzedaży części detalicznej do VeloBanku S.A. Jej przedmiotem jest wydzielona część przedsiębiorstwa: bankowość detaliczna, bankowość prywatna, bankowość mikroprzedsiębiorstw oraz detaliczna działalność maklerska. ================ Mam główne konto i kartę w Citi - a z Velo uciekłem (konto poboczne) po konwersji z GetIn. Pozdrawiam - Mirek -- Mirek Ptak kolczan( a t )outlook(kropek) c om PMS+ PJ++ S* p+ M++ W++ P+:+ X++ L+ B++ M- Z++ T- W CB++
Re: Citi --> Velo
Author: Picek
Date: Thu, 29 May 2025 08:34
Date: Thu, 29 May 2025 08:34
29 lines
1034 bytes
1034 bytes
W dniu 28.05.2025 o 13:15, Mirek Ptak pisze: > Hello! > > No to sie będzie działo - zwłaszcza z mojej perspektywy... > > ================ > Ważna informacja w sprawie sprzedaży bankowości detalicznej Citi Handlowy > Szanowni Państwo, > > informujemy, że Bank Handlowy w Warszawie S.A. (Citi Handlowy) zawarł > umowę sprzedaży części detalicznej do VeloBanku S.A. Jej przedmiotem > jest wydzielona część przedsiębiorstwa: bankowość detaliczna, bankowość > prywatna, bankowość mikroprzedsiębiorstw oraz detaliczna działalność > maklerska. > ================ > > Mam główne konto i kartę w Citi - a z Velo uciekłem (konto poboczne) po > konwersji z GetIn. > > Pozdrawiam - Mirek Inne banki już zaczynają bitwę o klientów Citi. Właśnie otrzymałem email z jednego w którym też mam konto, że proponują np. większy limit na kredytówce, druga karta bez opłat i też wszystko za free. Nie piszą oczywiście o konkretnym banku z którego mógłbym do nich przejść :-) -- Pozdrawiam,
Author: Dawid Andrzej Ru
Date: Thu, 29 May 2025 08:56
Date: Thu, 29 May 2025 08:56
84 lines
3574 bytes
3574 bytes
On Thu, 29 May 2025, Picek wrote: > W dniu 28.05.2025 o 13:15, Mirek Ptak pisze: >> Hello! >> >> No to sie będzie działo - zwłaszcza z mojej perspektywy... >> >> ================ >> Ważna informacja w sprawie sprzedaży bankowości detalicznej Citi Handlowy >> Szanowni Państwo, >> >> informujemy, że Bank Handlowy w Warszawie S.A. (Citi Handlowy) zawarł umowę >> sprzedaży części detalicznej do VeloBanku S.A. Jej przedmiotem jest >> wydzielona część przedsiębiorstwa: bankowość detaliczna, bankowość >> prywatna, bankowość mikroprzedsiębiorstw oraz detaliczna działalność >> maklerska. >> ================ >> >> Mam główne konto i kartę w Citi - a z Velo uciekłem (konto poboczne) po >> konwersji z GetIn. >> >> Pozdrawiam - Mirek > > Inne banki już zaczynają bitwę o klientów Citi. > Właśnie otrzymałem email z jednego w którym też mam konto, > że proponują np. większy limit na kredytówce, druga karta bez opłat > i też wszystko za free. > Nie piszą oczywiście o konkretnym banku > z którego mógłbym do nich przejść :-) Eeee, to niezły ten "drugi bank" (napisz, który to, może warto tam coś założyć, o ile jeszcze nie mam ;) - ciekawe, skąd wiedzą, że masz coś w citku, w sumie to da się wyczaić po ew. przelewach, ale może są łobuzy i bezprawnie używają OGNIVO (w takiej sytuacji ciekawe, czy to któryś z banków poprzedniego reżimu jest). Mnie to wczoraj zmroziło, zawsze trzymałem się z daleka od getoutu (choć z ideą - pod przykrywką wannabe-"private bankingu" zwanego lion's - miałem całkiem ciekawe przeżycia, które na szczęście nie okazały się kosztowne, a pewnie mogły, to było takie balansowanie na krawędzi) a tu taka niespodzianka ze strony citka. Szkoda szczególnie kredytówek, bo nie dość, że darmowe, to nie trzeba oddawać, a jeszcze dają punkty. Hmmm, w sumie to wróciła promka kredytówki z telefonem, a żonie skończyła się karencja, tylko tak się właśnie zastanawiam, czy jednak nie poczekać na coś jeszcze lepszego, bo teraz citek już na maxa będzie próbował portfel napompować. Telefon tak za ok. 7 stówek - bo najsłasza konfiguracja pamięci - ale za to małe wymagania, tylko 3 miesiące wydawania po min. 1k. Inne promki to niby 1200zł - ale z tych to część w bonach lub w punktach "o tej samej wartości" (jak marki i funty zamiast dolarów ;), najciekawsza ostatnio, ale niestety skończona, to 1k w gotówce/moneybacku. No i jeszcze 300zł za polecenie. Oraz brak ryzyka, bo karta rok za darmo. Po dostaniu telefonu można jeszcze zadzwonić z chęcią zamknięcia, to można jeszcze dwie stówki moneybacku 10% zgarnąć ;> Może ktoś nie ma jeszcze kredytówki citka, i np. potrzebuje telefon albo 1kzł i chciałby, żeby go polecić? ;>
Date: Thu, 29 May 2025 09:07
Date: Thu, 29 May 2025 09:07
84 lines
3319 bytes
3319 bytes
On Wed, 28 May 2025, Mirek Ptak wrote: > Hello! > > No to sie będzie działo - zwłaszcza z mojej perspektywy... > > ================ > Ważna informacja w sprawie sprzedaży bankowości detalicznej Citi Handlowy > Szanowni Państwo, > > informujemy, że Bank Handlowy w Warszawie S.A. (Citi Handlowy) zawarł umowę > sprzedaży części detalicznej do VeloBanku S.A. Jej przedmiotem jest > wydzielona część przedsiębiorstwa: bankowość detaliczna, bankowość prywatna, > bankowość mikroprzedsiębiorstw oraz detaliczna działalność maklerska. > ================ > > Mam główne konto i kartę w Citi - a z Velo uciekłem (konto poboczne) po > konwersji z GetIn. Hmm, ale ta ucieczka to tak ideologicznie? Czy getout naprawdę ci pasował? Może to była kropla, która przepełniła czarę? Brrr, może jeszcze kredytówkę, gdyby do czegoś bardzo mi była akurat ta potrzebna, w getoucie bym jeszcze wziął, to powierzyć im swojej kasy bym się bał. I niestety bardzo wątpię, że getout zmieni się w citka - zbyt wielka masa ludzi, citek ma chyba 5 oddziałów w PL (a na pewno nie więcej niż 10), w tym 2 w Warszawie. Do tego detal w citku to jednak ułamek getoutowego - głównie oczywiście napompowanego agresywnym ukredytowiem. Hmm, co można zaproponować zamiast citka żeby nie wpaść znów w łapy getoutu... Kredytowkę jak zawsze w santanderze - visę platinum może dostać każdy, jest darmowa za 10 pyknięć miesięcznie (wliczają się też transakcje kartami dodatkowymi, które są bezpłatne bezwarunkowo) i daje ubezpieczenie (lekarz, hydraulik, itp.) i 4 wejścia priority pass rocznie, a teraz jeszcze fasttrack w Warszawie. Ew. visa bonus z moneybackiem. Konta mają gorsze, chyba że ktoś może zapewnić 10k wpływu miesięcznie (może być i ping-pong), wtedy konto select może być, debetówka 3*0 (choć już nie pamiętam, co to oznacza ;). W milku debetówka wymaga 5 pyknięć miesięcznie, ale daje darmowe wszystkie bankomaty (chyba, więc do sprawdzenia, ja tego typu debetówki milkowej nie używam do bankomatu, a tej, której używam, czyli do konta 360, już nie można dostać). W żubrze wymagają do darmowej debetówki 1 pyknięcia i 500zł wpływu, ale tylko 2 wypłaty w miesiącu z obcych bankomatów darmowe. Jest jeszcze popierdółka VWFS - darmowa, ale darmowe bankomaty tylko planet cash bodajże, za to chyba najlepsza na rynku oferta depozytowa oraz gwarancja niemieckiego odpowiednika BFG. A dla desperatów pozostaje kantor aliora z jedną darmową wypłatą z bankomatu miesięcznie, ale z całkowicie spokojną głową.
Author: "J.F"
Date: Thu, 29 May 2025 09:21
Date: Thu, 29 May 2025 09:21
24 lines
824 bytes
824 bytes
On Wed, 28 May 2025 13:15:49 +0200, Mirek Ptak wrote: > No to sie będzie działo - zwłaszcza z mojej perspektywy... > > ================ > Ważna informacja w sprawie sprzedaży bankowości detalicznej Citi Handlowy > Szanowni Państwo, > > informujemy, że Bank Handlowy w Warszawie S.A. (Citi Handlowy) zawarł > umowę sprzedaży części detalicznej do VeloBanku S.A. Jej przedmiotem > jest wydzielona część przedsiębiorstwa: bankowość detaliczna, bankowość > prywatna, bankowość mikroprzedsiębiorstw oraz detaliczna działalność > maklerska. > ================ > > Mam główne konto i kartę w Citi - a z Velo uciekłem (konto poboczne) po > konwersji z GetIn. Uuu, się grupa "Velo" rozbudowuje. A jeszcze niedawno dzwonili i namawiali na coś ... A City co - zostawia sobie "biznes" ? J.
Date: Thu, 29 May 2025 09:30
Date: Thu, 29 May 2025 09:30
57 lines
2719 bytes
2719 bytes
On Thu, 29 May 2025 08:56:58 +0200, Dawid Andrzej Rutkowski wrote: > On Thu, 29 May 2025, Picek wrote: >> W dniu 28.05.2025 o 13:15, Mirek Ptak pisze: >> Inne banki już zaczynają bitwę o klientów Citi. >> Właśnie otrzymałem email z jednego w którym też mam konto, >> że proponują np. większy limit na kredytówce, druga karta bez opłat >> i też wszystko za free. >> Nie piszą oczywiście o konkretnym banku >> z którego mógłbym do nich przejść :-) > > Eeee, to niezły ten "drugi bank" (napisz, który to, może warto tam coś > założyć, o ile jeszcze nie mam ;) - ciekawe, skąd wiedzą, że masz coś w > citku, w sumie to da się wyczaić po ew. przelewach, ale może są łobuzy i > bezprawnie używają OGNIVO (w takiej sytuacji ciekawe, czy to któryś z > banków poprzedniego reżimu jest). A banki tam mogą czytać, czy wolno im tylko zapisywać? Ale ale ... karty kredytowe są podane w BIK, i banki tam mają dostęp, a chyba nawet "muszą" sprawdzać klientów. Ale powyższe ... podpada pod nieuprawnione przetwarzanie ? > Mnie to wczoraj zmroziło, zawsze trzymałem się z daleka od getoutu > (choć z ideą - pod przykrywką wannabe-"private bankingu" zwanego lion's - > miałem całkiem ciekawe przeżycia, które na szczęście nie okazały się > kosztowne, a pewnie mogły, to było takie balansowanie na krawędzi) a tu > taka niespodzianka ze strony citka. No ale to już nie "Getout". > Szkoda szczególnie kredytówek, bo nie dość, że darmowe, to nie trzeba > oddawać, a jeszcze dają punkty. Ale kto powiedział, że się coś zmieni? Szczególnie, jak masz umowę? Natomiast Velobank ... juz wczesniej poszedl w velokorzysci. > Hmmm, w sumie to wróciła promka kredytówki z telefonem, a żonie skończyła > się karencja, tylko tak się właśnie zastanawiam, czy jednak nie poczekać > na coś jeszcze lepszego, bo teraz citek już na maxa będzie próbował > portfel napompować. Tzn już Velo ? Bo chyba nie Citi na odchodnym? > Telefon tak za ok. 7 stówek - bo najsłasza konfiguracja pamięci - ale za > to małe wymagania, tylko 3 miesiące wydawania po min. 1k. > Inne promki to niby 1200zł - ale z tych to część w bonach lub w punktach > "o tej samej wartości" (jak marki i funty zamiast dolarów ;), > najciekawsza ostatnio, ale niestety skończona, to 1k w gotówce/moneybacku. > No i jeszcze 300zł za polecenie. > Oraz brak ryzyka, bo karta rok za darmo. > Po dostaniu telefonu można jeszcze zadzwonić z chęcią zamknięcia, to można > jeszcze dwie stówki moneybacku 10% zgarnąć ;> > Może ktoś nie ma jeszcze kredytówki citka, i np. potrzebuje telefon albo > 1kzł i chciałby, żeby go polecić? ;> J.
Date: Thu, 29 May 2025 09:39
Date: Thu, 29 May 2025 09:39
19 lines
877 bytes
877 bytes
W dniu 29.05.2025 o 08:56, Dawid Andrzej Rutkowski pisze: >> Inne banki już zaczynają bitwę o klientów Citi. >> Właśnie otrzymałem email z jednego w którym też mam konto, >> że proponują np. większy limit na kredytówce, druga karta bez opłat >> i też wszystko za free. >> Nie piszą oczywiście o konkretnym banku >> z którego mógłbym do nich przejść :-) > > Eeee, to niezły ten "drugi bank" (napisz, który to, może warto tam coś > założyć, o ile jeszcze nie mam ;) - ciekawe, skąd wiedzą, że masz coś w > citku, w sumie to da się wyczaić po ew. przelewach, ale może są łobuzy i > bezprawnie używają OGNIVO (w takiej sytuacji ciekawe, czy to któryś z > banków poprzedniego reżimu jest). Myślę, że był to email na chybił/trafił, a widelec otrzyma go klient Citi. mBank, konto od samego początku istnienia. -- Pozdrawiam,
Author: Wojtek
Date: Thu, 29 May 2025 09:48
Date: Thu, 29 May 2025 09:48
36 lines
1732 bytes
1732 bytes
On 29/05/2025 09:07, Dawid Andrzej Rutkowski wrote: > On Wed, 28 May 2025, Mirek Ptak wrote: > >> Hello! >> >> No to sie będzie działo - zwłaszcza z mojej perspektywy... >> >> ================ >> Ważna informacja w sprawie sprzedaży bankowości detalicznej Citi Handlowy >> Szanowni Państwo, >> >> informujemy, że Bank Handlowy w Warszawie S.A. (Citi Handlowy) zawarł umowę sprzedaży części >> detalicznej do VeloBanku S.A. Jej przedmiotem jest wydzielona część przedsiębiorstwa: bankowość >> detaliczna, bankowość prywatna, bankowość mikroprzedsiębiorstw oraz detaliczna działalność maklerska. >> ================ >> >> Mam główne konto i kartę w Citi - a z Velo uciekłem (konto poboczne) po konwersji z GetIn. > > Hmm, ale ta ucieczka to tak ideologicznie? > Czy getout naprawdę ci pasował? > Może to była kropla, która przepełniła czarę? > Brrr, może jeszcze kredytówkę, gdyby do czegoś bardzo mi była akurat ta potrzebna, w getoucie bym > jeszcze wziął, to powierzyć im swojej kasy bym się bał. > > I niestety bardzo wątpię, że getout zmieni się w citka - zbyt wielka masa ludzi, citek ma chyba 5 > oddziałów w PL (a na pewno nie więcej niż 10), w tym 2 w Warszawie. > Do tego detal w citku to jednak ułamek getoutowego - głównie oczywiście napompowanego agresywnym > ukredytowiem. > > Hmm, co można zaproponować zamiast citka żeby nie wpaść znów w łapy getoutu... > [ciach] Tia... czyli wychodzi na to, że w sumie nic innego nie ma, co byłoby bezwarunkowo darmowe :/ mam KK w citku od bardzo dawna i używam jej "z doskoku" bo często nie ma mnie w Polsce więc jest to super wygodne… (a za granicą karty z aliora sprawdzaja się świetnie)
Date: Thu, 29 May 2025 11:03
Date: Thu, 29 May 2025 11:03
34 lines
1231 bytes
1231 bytes
On Thu, 29 May 2025 09:07:28 +0200, Dawid Andrzej Rutkowski wrote: > On Wed, 28 May 2025, Mirek Ptak wrote: >> Mam główne konto i kartę w Citi - a z Velo uciekłem (konto poboczne) po >> konwersji z GetIn. > > Hmm, ale ta ucieczka to tak ideologicznie? > Czy getout naprawdę ci pasował? > Może to była kropla, która przepełniła czarę? > Brrr, może jeszcze kredytówkę, gdyby do czegoś bardzo mi była akurat ta > potrzebna, w getoucie bym jeszcze wziął, to powierzyć im swojej kasy bym > się bał. Nie wierzysz w BFG? A przeciez Getin padł, i został bezboleśnie przejęty, a wcześniej Idea :-) > I niestety bardzo wątpię, że getout zmieni się w citka - zbyt wielka masa > ludzi, citek ma chyba 5 oddziałów w PL (a na pewno nie więcej niż 10), w > tym 2 w Warszawie. To teraz może mieć więcej ... ale coś mi się widzi, że nowy właściciel będzie promował własną markę > Jest jeszcze popierdółka VWFS - darmowa, ale darmowe bankomaty tylko > planet cash bodajże, za to chyba najlepsza na rynku oferta depozytowa oraz Chwilowo owszem. > gwarancja niemieckiego odpowiednika BFG. No właśnie ... lepiej to, czy gorzej? Szczególnie, że koncern VW kiepsko ciągnie ... J.
Date: Thu, 29 May 2025 14:33
Date: Thu, 29 May 2025 14:33
29 lines
1116 bytes
1116 bytes
On Thu, 29 May 2025 09:21:55 +0200, J.F wrote: > On Wed, 28 May 2025 13:15:49 +0200, Mirek Ptak wrote: >> No to sie będzie działo - zwłaszcza z mojej perspektywy... >> >> ================ >> Ważna informacja w sprawie sprzedaży bankowości detalicznej Citi Handlowy >> Szanowni Państwo, >> >> informujemy, że Bank Handlowy w Warszawie S.A. (Citi Handlowy) zawarł >> umowę sprzedaży części detalicznej do VeloBanku S.A. Jej przedmiotem >> jest wydzielona część przedsiębiorstwa: bankowość detaliczna, bankowość >> prywatna, bankowość mikroprzedsiębiorstw oraz detaliczna działalność >> maklerska. >> ================ >> >> Mam główne konto i kartę w Citi - a z Velo uciekłem (konto poboczne) po >> konwersji z GetIn. > > Uuu, się grupa "Velo" rozbudowuje. > A jeszcze niedawno dzwonili i namawiali na coś ... > A City co - zostawia sobie "biznes" ? No więc nadal dzwonią i namawiają. Co prawda nie mówią już "citi", tylko "handlowy", ale "velo" też nie mówią :-) Tak jak sięgam w sklerozę - to to "citi" schowali już wcześnie ... może nawet "od zawsze" ? J.
Date: Thu, 29 May 2025 22:42
Date: Thu, 29 May 2025 22:42
75 lines
3416 bytes
3416 bytes
On Thu, 29 May 2025, Picek wrote: > W dniu 29.05.2025 o 08:56, Dawid Andrzej Rutkowski pisze: > >>> Inne banki już zaczynają bitwę o klientów Citi. >>> Właśnie otrzymałem email z jednego w którym też mam konto, >>> że proponują np. większy limit na kredytówce, druga karta bez opłat >>> i też wszystko za free. >>> Nie piszą oczywiście o konkretnym banku >>> z którego mógłbym do nich przejść :-) >> >> Eeee, to niezły ten "drugi bank" (napisz, który to, może warto tam coś >> założyć, o ile jeszcze nie mam ;) - ciekawe, skąd wiedzą, że masz coś w >> citku, w sumie to da się wyczaić po ew. przelewach, ale może są łobuzy i >> bezprawnie używają OGNIVO (w takiej sytuacji ciekawe, czy to któryś z >> banków poprzedniego reżimu jest). > Myślę, że był to email na chybił/trafił, > a widelec otrzyma go klient Citi. > mBank, konto od samego początku istnienia. Od początku istnienia mBąka czy od początku istnienia Twojego? Wbrew pozorom to nie żart, są już pełnoletni ludzie starsi od mBąka (ba, pełnoletni, do pracy przychodzą już tacy, którym "excel zjada zero na początku PESELu"), zaś z drugiej strony można tam założyć rachunek nawet niemowlakowi (CMIIW że akurat w mBąku - na pewno jest bank, w którym można niemowlakowi, jedynie na kartę płatniczą małolat musi mieć min. 7 lat; w większości banków ogólnie zakładają dopiero od 7 lat). Ja nie dostałem, ale może dlatego, że nie mam w mBąku kredytówki. Ale przelewy z citka tam przychodziły, choć może tylko w euro... A nie, to może dlatego, że w mBąku mam wyłączone wszystkie zgody marketingowe, nawet tą "mityczną czwartą zgodę" - walka trwała tydzień, ale pani "doradca premium" (czy jak tam oni ich nazywali, żeby nie polecieć tu innym, wulgarnym, ale narzucającym się mocno cytatem) poradziła sobie z tym zadaniem - a status "premium" mam, czy może miałem, w mBąku od czasu robienie stamtąd przelewów na pierwsze mieszkanie. Echhh, to były szalone czasy przed kryzysem subprime, pamiętam ofertę "na klik" na mBąkową platynę z limitem 200k (słownie dwieście) - w sumie szkoda, że nie wziąłem. Kurtałka, nawet teraz nie mam karty, na której można mieć taki limit, platyna z citka do 150k, z santandera wg googlowej AI (ciekawostka, że akurat tutaj po angielsku napisał) też max. 150k. Ogólnie rekord limitu miałem w citku jak jakiś cfany doradca ustawił mi maxa 100k na KK MC world jak była kolejna promocja za podwyższenie limitu - i przez tego łobuza ominęły mnie kolejne promocje, bo nie mogłem tego limitu obniżyć tak ze 3 miesiące chyba. A to przecież zupełnie inne złotówki niż w 2007...
Date: Thu, 29 May 2025 23:03
Date: Thu, 29 May 2025 23:03
92 lines
3968 bytes
3968 bytes
On Thu, 29 May 2025, Wojtek wrote: > Tia... czyli wychodzi na to, że w sumie nic innego nie ma, co byłoby > bezwarunkowo darmowe :/ Kredytówki rzeczywiście tylko w citi, i tylko jeden rodzaj. A jak kogoś nie ma w PL to nawet niewielki warunek 5 (milek) czy 10 (santander) pyków miesięcznie jest słaby. Zaś rozliczane rocznie są tylko najdroższe karty typu MC world elite czy visa infinite (tą ostatnią w skarbonce może dostać każdy, dość łatwo było o nią też kiedyś w getoutowym tzw. "noble", czyli we Wschodnim Banku Cukrownictwa ;) Debetówka - w citi też nie jest tak 100% bezwarunkowa, obce bankomaty tylko 4 wypłaty darmowe w miesiącu - i nie pamiętam jak z wpłatami. Ogólnie nie jest źle, bo rzeczywiście bez żadnych warunków. A jak ktoś ma jeszcze bankomat citka niedaleko - choć o to niełatwo - to ma jeszcze lepiej - plus unikalna możliwość wypłat i wpłat euro i dolarów, szkoda, że to zniknie (bo ja akurat bankomat - i oddział - citka mam na ukos przez skrzyżowanie). No i zniknie miejsce niesamowitych bankowych doświadczeń - tzn. w każdym oddziale można czasem coś fajnego usłyszeć, ale w citku ogniskuje się pewnie z 90% "egzotycznych" cudzoziemców w PL - i można usłyszeć bardzo łamanym angielskim takie cuda jak problem pani, której nie można za cholerę założyć konta, bo ona jest z takiego afrykańskiego plemienia które nie ma nazwisk... Za citkiem dwie długości VWFS i IKA - ale przynajmniej jest debetówka, oraz taka czy owaka darmowa wypłata również, a IKA nawet kasa (o ile znajdziesz oddział aliora z kasą). Konta bez debetówki, ale również bez warunków, można mieć w milku, żubrze i chyba mBąku. > mam KK w citku od bardzo dawna i używam jej "z doskoku" bo często nie ma mnie > w Polsce więc jest to super wygodne? (a za granicą karty z aliora > sprawdzaja się świetnie) Za granicę to radziłbym N26, przynajmniej nie widać, że jesteś z Polski ;P Choć dla bardziej wtajemniczonych jest metoda rozpoznawania, z jakiego kraju jest posiadacz danej karty N26. N26 miałem jako jeden z pierwszych w PL, czekałem chyba z pół roku na watiliście - i coś im się pokićkało z tymi pierwszymi kartami, bo dostałem słoweńską. Wyszło to dopiero wtedy, gdy niby karty z Polski można było dodawać do google pay (a to nie było tak, że wszystkie karty N26 można było dodawać od tego samego terminu, wchodziło to kolejnymi partiami krajów) - a moja dodać się nie chciała. I konsultant do mnie "a ze Słowenii pan jesteś?" - "no co pan". Kartę wymienili na nową, już "polską", i zadziałało. Ciekawostka, wychodzi na to, że N26 wcześniej rozpoczęło działalność w Słowenii niż w PL, ale później wprowadziło tam google pay... Chyba że było odwrotnie - w Słowenii też rozpoczęli później, ale ja jakoś dostałem kartę z partii przygotowywanej już na Słowenię ;> Niestety obecnie wadą N26 w bezpłatnym "planie" jest to, że albo masz tylko debetówkę w telefonie albo musisz zapłacić 10 euro za wydanie. Ale jeśli ci to nie przeszkadza i potrzebowałbyś, to mogę cię polecić.
Author: "radekp@konto.pl
Date: Thu, 29 May 2025 23:30
Date: Thu, 29 May 2025 23:30
10 lines
385 bytes
385 bytes
Thu, 29 May 2025 09:48:57 +0200, w <JjUZP.1529831$4AM6.1291079@usenetxs.com>, Wojtek <wojtek@mail.mail.com> napisał(-a): > mam KK w citku od bardzo dawna i używam jej "z doskoku" bo często nie ma mnie w Polsce więc jest to > super wygodne… (a za granicą karty z aliora sprawdzaja się świetnie) Visy? To w Velo będzie MC.
Date: Fri, 30 May 2025 08:41
Date: Fri, 30 May 2025 08:41
144 lines
6309 bytes
6309 bytes
On Thu, 29 May 2025, radekp@konto.pl wrote: > Thu, 29 May 2025 09:48:57 +0200, w <JjUZP.1529831$4AM6.1291079@usenetxs.com>, > Wojtek <wojtek@mail.mail.com> napisał(-a): > >> mam KK w citku od bardzo dawna i używam jej "z doskoku" bo często nie ma mnie w Polsce więc jest to >> super wygodne? (a za granicą karty z aliora sprawdzaja się świetnie) > > Visy? To w Velo będzie MC. W citku visy też już nie uświadczysz - już od dawna dla nowych klientów, a i u starych będzie bardzo trudno, szansa jest chyba tylko u tych, którzy mieli visa bp payback (o ile im już nie zamknęli - co prawda jeszcze na stronie jest regulamin payback, ale karta nie jest wydawana od lutego 2020, więc albo jednak odnawiają - bo visy citkowe były 3-letnie - albo jak się komuś kończy ważność to proponują zamianę na mc motokartę albo adios). Mi wymienili pod koniec 2020 - visom kończyła się ważność w lutym 2021, a citek jako nadgorliwy przysłał nowe mc już w listopadzie 2020 - oczywiście z innymi numerami i bez żadnego zapytania się. No to ich nie aktywowałem, bo jeszcze czas - a tu dzwoni do mnie mama pod koniec grudnia, że jej karta (dodatkowa do mojej) nie działa. Do citka z mordą, co ten odwalają, a tu tłumaczenie, że jak jest zmiana typu karty (w tym bez pytania i bez jakiegokolwiek powiadomienia klienta), to stare nie są ważne do końca okresu ważności, tylko są zastrzegane miesiąc po wydaniu nowych. I że jeśli chcę to mogę sobie visy zamówić - ale też będą miały inne numery niż te poprzednie. A jak w końcu chciałem to zrobić tak z rok później to się okazało, że już nie można. Zresztą citek nie jest jedyny oprócz getoutu (a oni z visy zrezygnowali już po zajumaniu banku Czarneckiemu czy jeszcze przed?), który ma tylko MC. Tak ma również żubr i alior, być może bnp (już nie pamiętam), a z bardziej światowych N26 (i chyba revolver też). Idea też miała tylko MC. A taki VWFS dla odmiany tylko visy. Echh, wczoraj walka z zamawianiem ostatniej paróweczki, tfu, promocji z citka - oczywiście debilizm na debilizmie, począwszy od tego, że nawet jak już jesteś klientem to musisz podawać wszystkie dane, robić zdjęcie dowodu oraz - co najgorsze i co oczywiście nie zadziałało - "weryfikować tożsamość". Oczywiście po kilku próbach na kilku telefonach - same faile równie oczywiście - w końcu w przeglądarce przestał wyświetlać się QR-kod z linkiem (bo oczywiście linku nie można wyświetlić w formi tekstowej) i już czułem się skazany na wypełnianie tych formularzy po raz kolejny, bo oczywiście nigdzie nie można znaleźć strony pt. "kontynuuj wniosek", mimo że jego numer przesyłają i mailem i SMSem - i to jest taka do niczego nieprzydatna redundancja, bo jedyna metoda powrotu do wniosku to zdanie się na niespodziankę - jak na pierwszej stronie podajesz imiona, nazwisko, telefon i mail, to nagle wyskakuje - "o, masz niedokończony wniosek nr ..., może byś chciał dokończyć?" - i można sobie na telefonie (bo nie pójdzie bez tego) kliknąć "nie chcę weryfikować telefonem tylko kurierem", i wtedy na komputerze można już pójść dalej (a na telefonie wyświetla się piękna strona z niedziałającym przyciskiem "kontynuuj"). Ciekawostką jest to, że mimo braku weryfikacji, data podpisania umowy to 29 maja - ma to znaczenie w kwestii promocji, bo jak zwykle u citka są tam "miesiące następujące po miesiącu podpisania umowy" - i jak w pierwszym (a który to będzie, to zagadka) już warunku nie spełnisz to telefonu nie dostaniesz. Cóż, zobaczymy, kiedy w ogóle zadzwonią i wydadzą tą kartę, ostatnio na podwyższenie limitu czekałem tygodniami. Echh, ostatnia promocja w citi - przy okazji której okazało się jeszcze, że santander w końcu naprawił to, na co mu wielokrotnie narzekałem w związku z promocjami w citi, czyli że jeśli ma się wspólne konto, to w historii i wyciągach adresatem przelewu zawsze jest "główny właściciel konta", a nie ten, do którego adresowany był przelew w banku nadawcy. Pzrez to citek nigdy nie chciał żonie uznawać tych wyciągów jako jej dokument dochodowy, mimo że jako nadawca widniał jej, a nie mój, pracodawca (podany oczywiście citkowi) - bo adresatem byłem niby ja. Nauczeni doświadczeniem załatwiliśmy paski podstęplowane przez dyrektora (bo dostać zaświadczenie o dochodach - tu się okazało, że trzeba przynieść wzorzec z banku - to jest dopiero odlot - albo RMUA'ę, to jest u panie olbrzymia operacja logistyczna), nawet je zeskanowałem, ale tak sobie myślę "a dołączę jeszcze wyciąg i napiszę, jak zwykle, w czym jest problem" - i tak raz na ten wyciąg patrzę, drugi - i dopiero zajarzyłem, że nie ma tam mojego imienia ;> Więc takie piękne ułatwienie - i na nic, bo już więcej promocji w citku nie będzie :( A gdzie indziej promocji nie ma - no są w santanderze, ale tam oboje mamy główne karty (żona akurat "cenną" 1-2-3, której już nie wydają, więc szkoda zamykać).
Date: Fri, 30 May 2025 10:24
Date: Fri, 30 May 2025 10:24
45 lines
2024 bytes
2024 bytes
On Fri, 30 May 2025 08:41:14 +0200, Dawid Andrzej Rutkowski wrote: > On Thu, 29 May 2025, radekp@konto.pl wrote: >> Thu, 29 May 2025 09:48:57 +0200, w <JjUZP.1529831$4AM6.1291079@usenetxs.com>, >> Wojtek <wojtek@mail.mail.com> napisał(-a): >> >>> mam KK w citku od bardzo dawna i używam jej "z doskoku" bo często nie ma mnie w Polsce więc jest to >>> super wygodne? (a za granicą karty z aliora sprawdzaja się świetnie) >> >> Visy? To w Velo będzie MC. > > W citku visy też już nie uświadczysz - już od dawna dla nowych klientów, > a i u starych będzie bardzo trudno, szansa jest chyba tylko u tych, którzy > mieli visa bp payback (o ile im już nie zamknęli - co prawda jeszcze na Hm, no i nie pamiętam - simpliciti była "od zawsze" MC, czy mi po cichu zmienili z Visy na MC ? > Mi wymienili pod koniec 2020 - visom kończyła się ważność w lutym 2021, a > citek jako nadgorliwy przysłał nowe mc już w listopadzie 2020 - > oczywiście z innymi numerami i bez żadnego zapytania się. > No to ich nie aktywowałem, bo jeszcze czas - a tu dzwoni do mnie mama pod > koniec grudnia, że jej karta (dodatkowa do mojej) nie działa. > Do citka z mordą, co ten odwalają, a tu tłumaczenie, że jak jest zmiana > typu karty (w tym bez pytania i bez jakiegokolwiek powiadomienia klienta), > to stare nie są ważne do końca okresu ważności, tylko są zastrzegane > miesiąc po wydaniu nowych. Takie standardy korporacyjne :-) > Zresztą citek nie jest jedyny oprócz getoutu (a oni z visy zrezygnowali > już po zajumaniu banku Czarneckiemu czy jeszcze przed?), który ma tylko Chyba przed - coś o tym pisałem. > MC. Tak ma również żubr i alior, być może bnp (już nie pamiętam), a z > bardziej światowych N26 (i chyba revolver też). > Idea też miała tylko MC. > A taki VWFS dla odmiany tylko visy. Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze ? MC w Polsce mniej banki obciąża, czy jakies bonusy daje - za niemanie Visy, za wyrobienie planu sprzedaży ? J.
Date: Fri, 30 May 2025 23:03
Date: Fri, 30 May 2025 23:03
38 lines
1708 bytes
1708 bytes
Echh, szkoda citka... Dzisiaj dali mi kolejny bon na 100z³, choæ wg ich w³asnych zasad promocji nie zas³ugiwa³em ;> Ale ju¿ wydany, wiêc nie cofn± ;P Do tego namówi³em mamê na promocjê z drugim telefon i kolejne 300z³ za polecenie. Ale to nie koniec. Bo mama wybra³a siê do oddzia³u w Gdyni, a okaza³o siê, ¿e polecanie z kodem wygenerowanym w necie nie dzia³a w oddziale - ale w oddziale te¿ mo¿na polecaæ, jest osobna promocja, tyle ¿e nagroda to nie 300z³ uznania rachunku karty a 300z³ w bonach do biedronka, aledrogo lub kauflandu. Ale jeden dynks - polecaj±cy i polecany musz± podpisaæ ten sam papierek. Jako ¿e jednak panu zale¿a³o na wyrobieniu targetu, poinstruowa³ mnie ¿ebym poszed³ do oddzia³u w DC, kaza³ wydrukowaæ formularz, podpisa³ i nakaza³ przes³anie do Gdyni. Co te¿ mi³a pani dla mnie uczyni³a :) W oddziale citka w galmoku zawsze jest ¶miesznie, a tym razem nawet czeka³em chyba tylko 10 minut, mimo ¿e by³o ok. 18. To czekanie wykorzysta³em na przejrzenie le¿±cych ulotek - i okaza³o siê, ¿e kolejne 3 stówki w bonach czekaj± za wyrobienie sobie drugiej kredytówki (ale tylko w oddziale)! Wystarczy raz t± kart± zap³aciæ i voila. A potem oczywi¶cie mo¿na j± jeszcze zamkn±æ i dostaæ 200z³ moneybacku ;> Jedyny minus to to, ¿e citek ma a¿ 9 oddzia³ów (to jednak wiêcej ni¿ 5, ale czu³em, ¿e mniej ni¿ palców u r±k), z tego 4 w DC. Do wyboru jest bp-motokarta - darmowa bezwarunkowo - albo mc world, gdzie mo¿na dodatkowo dostaæ walizkê (a bezp³atna na 2 lata).
Date: Sat, 31 May 2025 16:06
Date: Sat, 31 May 2025 16:06
93 lines
4140 bytes
4140 bytes
Napisa³em wczoraj wieczorem mamie, ¿e przy okazji wizyty w oddziale citka w celu podpisania papierka o poleceniu mo¿e sobie zamówiæ drug± kartê. A mama dzwoni dzi¶ rano i mówi, ¿e wczoraj ju¿ stamt±d wychodzi³a, a tu jeszcze pani pyta "a mo¿e chcia³aby pani jeszcze drug± kartê, to wtedy pani dostanie 300z³ w bonach?" Tak to jest w oddziale gdzie nie ma kolejek, a targety trza wyrobiæ. A na koniec, poniewa¿ mama siedzia³a tam w sumie ponad 2 godziny, pan poszed³ na zaplecze i przyniós³ jej w nagrodê zegarek i zestaw pi¶mienny z logo citka - i to nie jakie¶ takie byle jakie, ale naprawdê porz±dne. Bo ró¿nych takich sobie w dawnych czasach nieco nakolekcjonowa³em, ale te¿ dostawa³em porz±dne, produkcji parkera - mam takie w kolekcji z logo santandera oraz mB±ka, bêdê mia³ te¿ z citka ;> Czepiæ siê mo¿na jedynie tego, ¿e zegarek mêski, ale damskich nie mieli. Wiêc dzi¶ wybrali¶my siê z ma³¿onk± do oddzia³u citka w galmoku z zamiarem za³o¿enia dwóch kart. Póki co uda³o siê z jedn±, a target wzrós³ do trzech. Fajne jest to, ¿e w oddziale s± w stanie od rêki wyprodukowaæ kartê - w sumie to wiedzia³em, bo kiedy¶ ju¿ ¿ona dosta³a tam debetówkê, i to wyt³aczan± - i z poz³oconymi wyt³oczeniami, czyli okaz kolekcjonerski (moja, która przysz³a poczt±, mia³a tylko posrebrzane) (a okazy kolekcjonerskie bywaj±, na nocy muzeów pod "muzeum komputerów", do którego z powodu kolejki siê nie dostali¶my, roz³o¿yli sobie przy okazji stoiska handlarze ró¿n± cyfrow± starzyzn± - i kole¶ mia³ na sprzeda¿ Atari 2600 - wersjê 6-prze³±cznikow±, dzia³aj±c±, i to w originalnym, choæ nieco z³achanym pude³ku. Do pr±du nie pod³±czy³, zreszt± byæ mo¿e by³a to wersja na 110V, ale szacun, zabawka starsza ode mnie, ciekawe, czy kiedy¶ to sprzeda - chcia³ 1500) - ale co z tego, jak ona niszczy wszystkie karty po koñcu wa¿no¶ci/zastrze¿eniu :( P³ask± zapewne wyprodukowaæ jeszcze ³atwiej, zreszt± co¶ takiego mia³em w "punkcie" bnp ju¿ dawno temu - to by³a najszybciej otrzymana przeze mnie kredytówka w ¿yciu, od "dzieñ dobry" przed z³o¿eniem wniosku do pierwszej p³atno¶ci minê³a nieca³a godzina. Wiêc citek goni - je¶li oczywi¶cie wniosek nie trafi na jak±¶ d³uga¶n± kolejkê u analityka - bo na drugim miejscu, daleko w tyle, bo z tygodniem oczekiwania, by³ ¶p. eurobank. W galmoku niestety ruch jest zawsze, w tym mnóstwo kosmitów, podobno z tej planety, ale z jej zakamarków najdziwniejszych, wiêc nie by³o ju¿ czasu zajmowaæ siê kolejnymi kartami - w sobotê za³oga szczuplutka, obs³ugiwa³ nas pan nazywaj±cy siê "uczê siê" ;), wiêc pomaga³ mu te¿ kierownik. Ale promocja z 300z³ w bonach za drug± kartê trwa do koñca marca 2026, wiêc nie trzeba siê ¶pieszyæ - ale pewnie za³atwimy to ju¿ w tym tygodniu, ¿eby do koñca czerwca zd±¿yæ z trzeci± kart± - tym razem mc world, która te¿ ma swoj± promocjê (i to tak mi³±, ¿e wyklucza z niej jedynie posiadanie KK world, inn± mo¿na mieæ) - ta trwa do listopada, ale do koñca czerwca trwa promocja z polecaniem przez net - dziêki czemu mogê poleciæ ma³¿onkê dwa razy, w ró¿nych promocjach :) I mo¿e nawet lepiej, ¿e promocji nie mo¿na ³aczyæ - dziêki temu, a i z w³asnej winy, citek wybuli 300 cebulionów wiêcej - a mo¿e i 500, bo bêdzie jedna karta wiêcej do zamkniêcia ;> Ruszajcie wiêc do oddzia³ów citka - a jak kto¶ ma do galmoku blisko, i nie ma nikogo, kto móg³by go poleciæ, to mo¿emy siê umówiæ - bo w programie poleceñ nie ma zastrze¿enia, ¿e polecony musi zak³adaæ pierwsz± kartê kredytow± - spokojnie wiêc mo¿e byæ to kolejna.
Author: Dominik 'Rathann
Date: Tue, 03 Jun 2025 22:30
Date: Tue, 03 Jun 2025 22:30
43 lines
1745 bytes
1745 bytes
Date: Thu, 29 May 2025 14:33:48 From: J.F > On Thu, 29 May 2025 09:21:55 +0200, J.F wrote: >> On Wed, 28 May 2025 13:15:49 +0200, Mirek Ptak wrote: >>> No to sie będzie działo - zwłaszcza z mojej perspektywy... >>> >>> ================ >>> Ważna informacja w sprawie sprzedaży bankowości detalicznej Citi Handlowy >>> Szanowni Państwo, >>> >>> informujemy, że Bank Handlowy w Warszawie S.A. (Citi Handlowy) zawarł >>> umowę sprzedaży części detalicznej do VeloBanku S.A. Jej przedmiotem >>> jest wydzielona część przedsiębiorstwa: bankowość detaliczna, bankowość >>> prywatna, bankowość mikroprzedsiębiorstw oraz detaliczna działalność >>> maklerska. >>> ================ >>> >>> Mam główne konto i kartę w Citi - a z Velo uciekłem (konto poboczne) po >>> konwersji z GetIn. >> >> Uuu, się grupa "Velo" rozbudowuje. >> A jeszcze niedawno dzwonili i namawiali na coś ... >> A City co - zostawia sobie "biznes" ? Dokładnie tak, i to tylko większy. Bankowość dla JDG też sprzedają. > No więc nadal dzwonią i namawiają. > Co prawda nie mówią już "citi", tylko "handlowy", ale "velo" też nie > mówią :-) > Tak jak sięgam w sklerozę - to to "citi" schowali już wcześnie ... > może nawet "od zawsze" ? Citi bardzo krótko działało w Polsce jako "Citi". Bardzo szybko kupili Bank Handlowy i od tamtej pory jest Citi Handlowy. Zamiar sprzedaży części dla klientów indywidualnych ogłosili już kilka lat temu. Pozdrawiam, Dominik -- Fedora https://fedoraproject.org Deep in the human unconscious is a pervasive need for a logical universe that makes sense. But the real universe is always one step beyond logic. -- from "The Sayings of Muad'Dib" by the Princess Irulan
Date: Wed, 04 Jun 2025 13:06
Date: Wed, 04 Jun 2025 13:06
23 lines
1126 bytes
1126 bytes
W dniu 29.05.2025 o 22:42, Dawid Andrzej Rutkowski pisze: > On Thu, 29 May 2025, Picek wrote: > >> W dniu 29.05.2025 o 08:56, Dawid Andrzej Rutkowski pisze: >> >>>> Inne banki już zaczynają bitwę o klientów Citi. >>>> Właśnie otrzymałem email z jednego w którym też mam konto, >>>> że proponują np. większy limit na kredytówce, druga karta bez opłat >>>> i też wszystko za free. >>>> Nie piszą oczywiście o konkretnym banku >>>> z którego mógłbym do nich przejść :-) >>> >>> Eeee, to niezły ten "drugi bank" (napisz, który to, może warto tam >>> coś założyć, o ile jeszcze nie mam ;) - ciekawe, skąd wiedzą, że masz >>> coś w citku, w sumie to da się wyczaić po ew. przelewach, ale może są >>> łobuzy i bezprawnie używają OGNIVO (w takiej sytuacji ciekawe, czy to >>> któryś z banków poprzedniego reżimu jest). >> Myślę, że był to email na chybił/trafił, >> a widelec otrzyma go klient Citi. >> mBank, konto od samego początku istnienia. > > Od początku istnienia mBąka czy od początku istnienia Twojego? Od grudnia 2000 Nawet na 18 dostałem butelkę szampana :-)
Author: Akarm
Date: Wed, 04 Jun 2025 17:39
Date: Wed, 04 Jun 2025 17:39
20 lines
861 bytes
861 bytes
W dniu 29.05.2025 o 23:30, radekp@konto.pl pisze: > Thu, 29 May 2025 09:48:57 +0200, w <JjUZP.1529831$4AM6.1291079@usenetxs.com>, > Wojtek <wojtek@mail.mail.com> napisał(-a): > >> mam KK w citku od bardzo dawna i używam jej "z doskoku" bo często nie ma mnie w Polsce więc jest to >> super wygodne… (a za granicą karty z aliora sprawdzaja się świetnie) > > Visy? To w Velo będzie MC. > A niech będzie byle jaka. Mnie to zupełnie nie interesuje. Właśnie złożyłem wniosek o jakąś, dają do niej w sumie 1200 zł: 600 od razu (to znaczy po stówie miesięcznie) i drugie 600 (po następnym półroczu) w punktach, z wymianą na vouchery do Allegro. Ale za cholerę nie mogłem zrobić zdjęcia Dowodu Osobistego w ich aplikacji. Musiałem wysłać skany. -- - Akarm Nie trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego
Date: Wed, 04 Jun 2025 19:38
Date: Wed, 04 Jun 2025 19:38
82 lines
3447 bytes
3447 bytes
On Wed, 4 Jun 2025, Akarm wrote: > W dniu 29.05.2025 o 23:30, radekp@konto.pl pisze: >> Thu, 29 May 2025 09:48:57 +0200, w >> <JjUZP.1529831$4AM6.1291079@usenetxs.com>, >> Wojtek <wojtek@mail.mail.com> napisał(-a): >> >>> mam KK w citku od bardzo dawna i używam jej "z doskoku" bo często nie ma >>> mnie w Polsce więc jest to >>> super wygodne? (a za granicą karty z aliora sprawdzaja się świetnie) >> >> Visy? To w Velo będzie MC. >> > > A niech będzie byle jaka. Mnie to zupełnie nie interesuje. Właśnie złożyłem > wniosek o jakąś, dają do niej w sumie 1200 zł: 600 od razu (to znaczy po > stówie miesięcznie) i drugie 600 (po następnym półroczu) w punktach, z > wymianą na vouchery do Allegro. Echh, jak zwykle się pośpieszyłeś. Mogłeś wpisać mój kod polecający :( Potem poszlibyśmy na piwo albo coś innego za te 300zł ;> Ale w sumie zawsze możesz ten wniosek wycofać i złożyć jeszcze jeden - ważne żebyś nie miał kredytówki w citku pewnie gdzieś od maja zeszłego roku. Hmmm, a nie pisałeś coś ostatnio (czyli ca. rok), że jakąś kredytówkę w citku brałeś? Bo coś mi się przypomniało o tym "jak zwykle", które napisałem wyżej (a to zdanie dopisałem po napisaniu całego posta). Na wszelki wypadek - mój kod polecenia DR460434AD A kartę zamawiasz przez www.citibank.pl/polecenie A jak masz w miarę blisko do oddziału citka (czyli DC, Katowice, Kraków, Wrocław, Poznań i Gdynia) i masz chwilę czasu to możesz iść po drugą kartę, za którą dostaniesz kupony na 300zł do biedronka, aledrogo albo kauflandu. Za to też możemy nakupić napitku, będzie na drugą nóżkę ;> Warunki niemowlęce, wystarczy jedna transakcja, potem trzeba poczekać na wiadomość z kuponami w ST i można kartę zamykać - przy czym jest jeszcze szansa na dostanie 200zł w formie 10% moneybacku. A jak szaleć to na całego, możemy iść razem - albo możesz podać mój kod polecający DRUTKOW1, to będzie jeszcze 300zł w bonach dla mnie, będzie można wypić na trzecią nóżkę (kod inny bo inna jest promocja do polecania przez internet a inna do polecania w oddziale). Mogę cię też na trzecią kartę namówić, jeśli chcesz walizkę. O, ew. mogę cię polecić przy tej trzeciej karcie. Warunki młodzieżowe, 5 transakcji za w sumie min. 100zł i gotowe. > Ale za cholerę nie mogłem zrobić zdjęcia Dowodu Osobistego w ich aplikacji. > Musiałem wysłać skany. Mi też nie działało. Tzn. niekoniecznie w aplikacji, tylko przez stronę. Ale okazało się, że choć głupki tego wymagają nawet od "aktywnych klientów" to jednak nie trzeba. Hmm, a może nie trzeba robić selfie, bo skany dowodu jednak wysyłaliśmy...
Date: Wed, 04 Jun 2025 19:52
Date: Wed, 04 Jun 2025 19:52
48 lines
1971 bytes
1971 bytes
On Wed, 4 Jun 2025, Picek wrote: > W dniu 29.05.2025 o 22:42, Dawid Andrzej Rutkowski pisze: >> On Thu, 29 May 2025, Picek wrote: >> >>> W dniu 29.05.2025 o 08:56, Dawid Andrzej Rutkowski pisze: >>> >>> mBank, konto od samego początku istnienia. >> >> Od początku istnienia mBąka czy od początku istnienia Twojego? > Od grudnia 2000 To ładny staż, prawie komplet, ale czy oni nie zaczęli jakoś od czerwca? Pewnie dałoby się o tym coś znaleźć na newsach, nawet pamiętam taki post o "męczeniu mLinek od północy", ale cała reszta interneta normalnie zbiorowa amnezja, tylko "2000" i nic więcej :( > Nawet na 18 dostałem butelkę szampana :-) Mi się nie należała, bo dopiero od 2003, z przerwą na pół dnia - rano pierwotne konto zamknięte a po południu poszedłem z 2-latkiem do oddziału zakładać "eKonto mobilne" w ostatnim miesiącu jego dostępności (a można było je zakładać tylko jako "nowy klient"). Taka jedna stojąca "na bramce" nawet chciała się nim zająć, ale nie dałem ;> A może to nawet był 2015, więc Juliusz jeszcze roku nie miał... Ale grzecznie czekał aż pani mi konto założy ;> Zaś jedyne, co od nich dostałem, to "zestaw piśmienny" (ale za to taki dodawany chyba do "czarnych" MC) za ponad 4 tysiące postów na ich śp. forum, jak je zamykali. Nieodżałowanej pamięci oporek (ciekawe gdzie podziali się ludzie, którzy na tym forum pisali) radził, żeby tej przesyłki nie otwierać, bo może tam być jednak noviczok - bo olbrzymia większość tych postów jechała po mBąku od góry do dołu ;>
Author: =?iso-8859-2?Q?K
Date: Wed, 04 Jun 2025 19:57
Date: Wed, 04 Jun 2025 19:57
27 lines
903 bytes
903 bytes
Dawid Andrzej Rutkowski <drutkow1@wp.pl> writes: > On Wed, 4 Jun 2025, Picek wrote: > >> W dniu 29.05.2025 o 22:42, Dawid Andrzej Rutkowski pisze: >>> On Thu, 29 May 2025, Picek wrote: >>> >>>> W dniu 29.05.2025 o 08:56, Dawid Andrzej Rutkowski pisze: >>>> mBank, konto od samego pocz±tku istnienia. >>> Od pocz±tku istnienia mB±ka czy od pocz±tku istnienia Twojego? >> Od grudnia 2000 > > To ³adny sta¿, prawie komplet, ale czy oni nie zaczêli jako¶ od czerwca? > Pewnie da³oby siê o tym co¶ znale¼æ na newsach, nawet pamiêtam taki > post o "mêczeniu mLinek od pó³nocy", ale ca³a reszta interneta > normalnie zbiorowa amnezja, tylko "2000" i nic wiêcej :( Proszê ciê. rachunek za³o¿y³em 6 grudnia 2000 - je¶li mo¿na by³o wcze¶niej to dzieñ lub 2. KJ -- http://wolnelektury.pl/wesprzyj/teraz/ An aphorism is never exactly true; it is either a half-truth or one-and-a-half truths. -- Karl Kraus
Date: Wed, 04 Jun 2025 19:58
Date: Wed, 04 Jun 2025 19:58
26 lines
1079 bytes
1079 bytes
On Tue, 3 Jun 2025, Dominik 'Rathann' Mierzejewski wrote: > Citi bardzo krótko dzia³a³o w Polsce jako "Citi". Bardzo szybko kupili > Bank Handlowy i od tamtej pory jest Citi Handlowy. Zamiar sprzeda¿y > czê¶ci dla klientów indywidualnych og³osili ju¿ kilka lat temu. Tak ostatnio wpad³o mi do g³owy, ¿e mo¿e ten cerberus kupi citka razem z mark± - bo to, co maj± obecnie, to nawet niewymawialne, a kolorki zosta³y po getoucie ¿eby nie trzeba by³o zbyt wiele w wystroju zmieniaæ ;P Ale je¶li maj± zamiar zostaæ jako citi dla du¿ego biznesu to raczej nie przejdzie. Ew. mo¿e wróci "Bank Handlowy"? To dobra marka, pod koniec XIX. wieku mia³ wiêksze obroty ni¿ bud¿et imperium rosyjskiego ;) W takim wypadku zosta³bym. Choæ szkoda kredytówki, na której nie trzeba sp³acaæ zad³u¿enia, a przy tym nie naliczaj± odsetek... Ale w nowym banku i tak siê skoñczy dzieñ dziecka, bo raczej obstawiam export danych z citka do systemu post-getoutowego. A to wró¿y ¼le :(
Date: Wed, 04 Jun 2025 21:37
Date: Wed, 04 Jun 2025 21:37
90 lines
3740 bytes
3740 bytes
W dniu 04.06.2025 o 19:38, Dawid Andrzej Rutkowski pisze: > > Echh, jak zwykle się pośpieszyłeś. To trzeba było informować o promocjach! Mnie od korzystania z polecenia nic nie ubywa. A nie jestem "psem ogrodnika" - kiedy7 dałeś kod, to założyłem coś z tego co polecałeś. Kartę? Konto? Tyle, że mało wtedy płacili... > Mogłeś wpisać mój kod polecający :( > Potem poszlibyśmy na piwo albo coś innego za te 300zł ;> > > Ale w sumie zawsze możesz ten wniosek wycofać i złożyć jeszcze jeden - > ważne żebyś nie miał kredytówki w citku pewnie gdzieś od maja zeszłego > roku. Boję się. Boję się procedowania takiego wniosku znów. Nie chcę kusić losu. > Hmmm, a nie pisałeś coś ostatnio (czyli ca. rok), że jakąś kredytówkę w > citku brałeś? Bo coś mi się przypomniało o tym "jak zwykle", które > napisałem wyżej (a to zdanie dopisałem po napisaniu całego posta). Nie zakwalifikowałem się. Nie dostałem karty, i nie dostałem wyjaśnienia, dlaczego się nie załapałem. Nie wiem, czy się spóźniłem, czy finanse nie odpowiadały, czy może BIK coś namieszał? > > Na wszelki wypadek - mój kod polecenia DR460434AD > A kartę zamawiasz przez > www.citibank.pl/polecenie > Teraz wolę nie ryzykować, że coś się nie uda. Dość długo składałem wniosek, chyba z pół godziny usiłowałem zrobić zdjęcie dokumentu tożsamości. > A jak masz w miarę blisko do oddziału citka (czyli DC, Katowice, Kraków, > Wrocław, Poznań i Gdynia) i masz chwilę czasu to możesz iść po drugą > kartę, za którą dostaniesz kupony na 300zł do biedronka, aledrogo albo > kauflandu. > Za to też możemy nakupić napitku, będzie na drugą nóżkę ;> > Warunki niemowlęce, wystarczy jedna transakcja, potem trzeba poczekać na > wiadomość z kuponami w ST i można kartę zamykać - przy czym jest jeszcze > szansa na dostanie 200zł w formie 10% moneybacku. A to może nawet będzie do zrobienia. Tylko najpierw muszę dostać potwierdzenie, że załapałem się na kartę Simplicity. > A jak szaleć to na całego, możemy iść razem - albo możesz podać mój kod > polecający DRUTKOW1, to będzie jeszcze 300zł w bonach dla mnie, > będzie można wypić na trzecią nóżkę (kod inny bo inna jest promocja do > polecania przez internet a inna do polecania w oddziale). > > Mogę cię też na trzecią kartę namówić, jeśli chcesz walizkę. > O, ew. mogę cię polecić przy tej trzeciej karcie. > Warunki młodzieżowe, 5 transakcji za w sumie min. 100zł i gotowe. > To już dla mnie za dużo. Za dużo informacji. No i naprawdę nie robię zakupów często. Spożywką zajmuje się żona, ja to głównie Aliexpress - a tam wolę płacić dolarami (czyli cebulić), przeliczanie złotego po chińskim kursie zniechęca. > > Mi też nie działało. > Tzn. niekoniecznie w aplikacji, tylko przez stronę. > Ale okazało się, że choć głupki tego wymagają nawet od "aktywnych > klientów" to jednak nie trzeba. > Hmm, a może nie trzeba robić selfie, bo skany dowodu jednak wysyłaliśmy... Tak. Kiedy wysyła się skany Dowodu Osobistego, to już nie trzeba autoportretu. Musiałem tylko dołożyć wyciąg z banku, pokazujący dochody za ostatnie pół roku. I teraz czekam na decyzję. Ciekaw jestem, jak długo? Jeśli się uda, to dostanę prawie pół miesięcznego dochodu dodatkowo! :) A moja żona się zbiesiła, oświadczyła że żadna karta kredytowa jej nie interesuje. Ona nawet w telefonie nie chce mieć karty zainstalowanej. - Dlaczego? - Bo NIE! I po rozmowie. Z takim mocnym argumentem nie podyskutujesz. -- - Akarm Nie trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego
Date: Wed, 04 Jun 2025 22:13
Date: Wed, 04 Jun 2025 22:13
58 lines
2266 bytes
2266 bytes
On Wed, 4 Jun 2025, Kamil Joñca wrote: > Dawid Andrzej Rutkowski <drutkow1@wp.pl> writes: > >> On Wed, 4 Jun 2025, Picek wrote: >> >>> W dniu 29.05.2025 o 22:42, Dawid Andrzej Rutkowski pisze: >>>> On Thu, 29 May 2025, Picek wrote: >>>> >>>>> W dniu 29.05.2025 o 08:56, Dawid Andrzej Rutkowski pisze: >>>>> mBank, konto od samego pocz±tku istnienia. >>>> Od pocz±tku istnienia mB±ka czy od pocz±tku istnienia Twojego? >>> Od grudnia 2000 >> >> To ³adny sta¿, prawie komplet, ale czy oni nie zaczêli jako¶ od czerwca? >> Pewnie da³oby siê o tym co¶ znale¼æ na newsach, nawet pamiêtam taki >> post o "mêczeniu mLinek od pó³nocy", ale ca³a reszta interneta >> normalnie zbiorowa amnezja, tylko "2000" i nic wiêcej :( > > Proszê ciê. > > rachunek za³o¿y³em 6 grudnia 2000 - je¶li mo¿na by³o wcze¶niej to dzieñ lub 2. Nie no, w twoj± pamiêæ nie w±tpiê (choæ podziwiam, ¿e utrzymujesz) - w swoj± w±tpiê, ale ca³kowicie przera¿a mnie amnezja interneta w tej sprawie, to¿ to prawie damnatio memoriae, jedynie dogowywaj±cy usenet s³u¿y jako Teopomp... A jak siê wtedy zak³ada³o? Ja nie zapomnê tego luzu - przychodzi³a gruba koperta z dokumentami do podpisu i kopert± zwrotn± w ¶rodku - i t± zwrotn± (oczywi¶cie z w³o¿onymi podpisanymi dokumentami) po prostu wrzuca³o siê do skrzynki pocztowej. Teraz to skrzynkê pocztow± mo¿na dziecku pokazywaæ jako ciekawostkê, ostatnia taka du¿a wolnostoj±ca, jak± widujê, jest (chyba jeszcze jest) na rogu budynku Rzymowskiego 30 od strony Cybernetyki. A tak± ma³± - i to jeszcze tak na s³upku na skrzy¿owaniu stoj±c± - to ostatni± widzia³em na Pejza¿owej, zanim w tym miejscu zbudowali autostradê zwan± Bukowiñska (a stara Bukowiñska sobie biegnie po drugiej stronie budynku, podobnie jak dawna Wysockiego na Bródnie - a na tej starej jest nawet "zabytek trakcji i torów", czyli fragment przedwojennego torowiska). Po przebudowie skrzynka ju¿ tam chyba nie trafi³a, choæ mo¿e przenie¶li j± na ¶cianê budynku Bukowiñska 12, ale to raczej moje pobo¿ne ¿yczenia.
Date: Wed, 04 Jun 2025 22:20
Date: Wed, 04 Jun 2025 22:20
122 lines
4991 bytes
4991 bytes
On Wed, 4 Jun 2025, Akarm wrote: > W dniu 04.06.2025 o 19:38, Dawid Andrzej Rutkowski pisze: > >> >> Echh, jak zwykle się pośpieszyłeś. > > To trzeba było informować o promocjach! Mnie od korzystania z polecenia nic > nie ubywa. A nie jestem "psem ogrodnika" - kiedy7 dałeś kod, to założyłem coś > z tego co polecałeś. Kartę? Konto? Tyle, że mało wtedy płacili... No jak nie informuję, napisałem się o tym w ostatnich dniach jak głupi. >> Mogłeś wpisać mój kod polecający :( >> Potem poszlibyśmy na piwo albo coś innego za te 300zł ;> >> >> Ale w sumie zawsze możesz ten wniosek wycofać i złożyć jeszcze jeden - >> ważne żebyś nie miał kredytówki w citku pewnie gdzieś od maja zeszłego >> roku. > > Boję się. > Boję się procedowania takiego wniosku znów. Nie chcę kusić losu. Ale nie bądź rura, już raz przećwiczyłeś to kolejny pójdzie gładko. Najważniejsze że wiesz, że nie trzeba się pitolić z tymi zdjęciami. Mnie to też podniosło z wieczora ciśnienie, choć to wcale nie pierwszy raz. Najbardziej lamerski jest w tym nieszczęsny santander - ostatnio próbowałem chyba 4 razy zrobić fotkę dowodu, aby się "uwierzytelnić" w videorozmowie (jakby nie wystarczyło, że wywołuję ją z zaufanej aplikacji), wywalało mnie za każdym razem na różnych etapach i w końcu przeszedłem się do oddziału. >> A jak masz w miarę blisko do oddziału citka (czyli DC, Katowice, Kraków, >> Wrocław, Poznań i Gdynia) i masz chwilę czasu to możesz iść po drugą kartę, >> za którą dostaniesz kupony na 300zł do biedronka, aledrogo albo kauflandu. >> Za to też możemy nakupić napitku, będzie na drugą nóżkę ;> >> Warunki niemowlęce, wystarczy jedna transakcja, potem trzeba poczekać na >> wiadomość z kuponami w ST i można kartę zamykać - przy czym jest jeszcze >> szansa na dostanie 200zł w formie 10% moneybacku. > > A to może nawet będzie do zrobienia. > Tylko najpierw muszę dostać potwierdzenie, że załapałem się na kartę > Simplicity. Zawsze możesz przejść się do oddziału i po pierwszą kartę. Bardzo są chętni do pomocy. W galmoku jedynie problem bo przychodzi kupa kosmitów i czasem trzeba poczekać w kolejce. Ale np. w Gdynie pustki - a mama za to, że siedziała tam w sumie ponad 2 godziny dostała jeszcze zegarek (co prawda męski, ale całkiem ładny) oraz zestaw piśmienny z logo citka, i to taki też lepszej jakości - przyda mi się do kolekcji, bo z citka jeszcze nie mam. >> A jak szaleć to na całego, możemy iść razem - albo możesz podać mój kod >> polecający DRUTKOW1, to będzie jeszcze 300zł w bonach dla mnie, >> będzie można wypić na trzecią nóżkę (kod inny bo inna jest promocja do >> polecania przez internet a inna do polecania w oddziale). >> >> Mogę cię też na trzecią kartę namówić, jeśli chcesz walizkę. >> O, ew. mogę cię polecić przy tej trzeciej karcie. >> Warunki młodzieżowe, 5 transakcji za w sumie min. 100zł i gotowe. >> > > To już dla mnie za dużo. Za dużo informacji. No i naprawdę nie robię zakupów > często. Spożywką zajmuje się żona, ja to głównie Aliexpress - a tam wolę > płacić dolarami (czyli cebulić), przeliczanie złotego po chińskim kursie > zniechęca. Spoko, na to jeszcze sporo czasu, więc po kolei. A najlepszy sposób na wyrabianie promocji to dać kartę żonie. > A moja żona się zbiesiła, oświadczyła że żadna karta kredytowa jej nie > interesuje. Ona nawet w telefonie nie chce mieć karty zainstalowanej. > - Dlaczego? > - Bo NIE! > I po rozmowie. > Z takim mocnym argumentem nie podyskutujesz. No rzeczywiście. Z moją da się promocje robić - czy to wykorzystywać PESEL czy to wypełniać warunki. Jeszcze w piątek nie miała żadnej głównej karty citka, a dziś ma już dwie. Jutro składamy wniosek o trzecią. Citi nas albo kocha albo nienawidzi ;)
Date: Thu, 05 Jun 2025 14:39
Date: Thu, 05 Jun 2025 14:39
14 lines
454 bytes
454 bytes
W dniu 04.06.2025 o 22:20, Dawid Andrzej Rutkowski pisze: > Citi nas albo kocha albo nienawidzi ;) Powtórka z rozrywki, nie dla mnie frukta. Nie będę dywagował, co do mnie czuje Citi. :D Zadzwoniła telemarketerka i poinformowała mnie, że wniosek został odrzucony. Ani ja, ani ta telemarketerka, nie mamy żadnych podejrzeń, co może być przyczyną odmowy. -- - Akarm Nie trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego
Date: Thu, 05 Jun 2025 19:17
Date: Thu, 05 Jun 2025 19:17
66 lines
2699 bytes
2699 bytes
On Thu, 5 Jun 2025, Akarm wrote: > W dniu 04.06.2025 o 22:20, Dawid Andrzej Rutkowski pisze: > >> Citi nas albo kocha albo nienawidzi ;) > > Powtórka z rozrywki, nie dla mnie frukta. Nie będę dywagował, co do mnie > czuje Citi. :D > Zadzwoniła telemarketerka i poinformowała mnie, że wniosek został odrzucony. > Ani ja, ani ta telemarketerka, nie mamy żadnych podejrzeń, co może być > przyczyną odmowy. Hmmm, jakiś tam raport z BIK co jakiś czas za darmo przysługuje. Ew. możesz spróbować zmniejszyć limit na KK santandera, z doświadczeń mamy wynika że citek dość ostro traktuje emerytów w trybie "z dokumentem dochodowym". Niestety większość promocji ma w wymaganiach zapis "dostarczy wymagany przez bank dokument dochodowy" - a przy wniosku internetowym łobuz citek zastawia pułapkę i daje do wyboru "bez dokumentu" - limit 7100 - i "z dokumentem" - zwykle jakoś sporo więcej, choć nie wiem, czy sprawdzają BIK przed czy po tym wyborze. Hmm, w ogóle pytanie czy sprawdzają BIK w trybie "bez dokumentów", bo w gruncie rzeczy różnica powinna być w tym, czy dochód jest brany z oświadczenia czy z dokumentu, a BIK powinni sprawdzić tak czy siak, aby wiedzieć, czy deklarowany dochód daje zdolność kredytową. Ale jest szansa, że BIKu nie sprawdzają, vide przykład mamy, która "z dokumentem" PIERWSZĄ kartę dostała z limitem 5100 (bo ma jeszcze kredyt 0% na AGD), a DRUGĄ, "bez dokumentu", dostała z limitem 7100. Póki co kiepsko, bo nawet nie możesz sobie wziąć tej promocji z 300zł w bonach za założenie drugiej KK w oddziale banku, w tej promocji akurat nie ma wymogu dostarczenia dokumentów dochodowych, więc można w trybie "bez dokumentu". No ale karta musi być druga, nie może być pierwsza ani trzecia (tak jakby była u mnie - ale promo trwa do końca marca, to może się jeszcze zdążę załapać, przy okazji kosząc po drodze znów 200zł z moneybacku, bo dział utrzymania klienta w citku nie ma sobie równych, a teraz będą jeszcze aktywniejsi, bo od utrzymania liczby klientów zależy to, czy citek dostanie za swój detal sto milionów więcej). Dobra, bierzemy się za wniosek o trzecią KK dla żony.
Author: HG
Date: Sun, 08 Jun 2025 01:16
Date: Sun, 08 Jun 2025 01:16
17 lines
582 bytes
582 bytes
W dniu 04.06.2025 o 21:37, Akarm pisze: >> Na wszelki wypadek - mój kod polecenia DR460434AD >> A kartę zamawiasz przez >> www.citibank.pl/polecenie >> > > Teraz wolę nie ryzykować, że coś się nie uda. Dość długo składałem > wniosek, chyba z pół godziny usiłowałem zrobić zdjęcie dokumentu > tożsamości. Nie daj się namówić. Ten człowiek dostaje z róźnych banków pieniądze za polecenia, a mnie, Ciebie i innych zignorująn nie dadz a nic. Widzisz jaki jest aktywny we wszystkich bankach? To naganiacz współpracujący z bankami. Amen -- animka
Author: "radekp@konto.pl
Date: Sun, 08 Jun 2025 01:20
Date: Sun, 08 Jun 2025 01:20
24 lines
802 bytes
802 bytes
Sun, 8 Jun 2025 01:16:09 +0200, w <1022h7q$ad6$1@news.chmurka.net>, HG <HG@news.chmurka.net> napisa³(-a): > W dniu 04.06.2025 o 21:37, Akarm pisze: > >> Na wszelki wypadek - mój kod polecenia DR460434AD > >> A kartê zamawiasz przez > >> www.citibank.pl/polecenie > >> > > > > Teraz wolê nie ryzykowaæ, ¿e co¶ siê nie uda. Do¶æ d³ugo sk³ada³em > > wniosek, chyba z pó³ godziny usi³owa³em zrobiæ zdjêcie dokumentu > > to¿samo¶ci. > > Nie daj siê namówiæ. Ten cz³owiek dostaje z ró¼nych banków pieni±dze za > polecenia, a mnie, Ciebie i innych zignoruj±n nie dadz a nic. Widzisz > jaki jest aktywny we wszystkich bankach? To naganiacz wspó³pracuj±cy z > bankami. A dzieciom wybiera grosiki ze skarbonek!
Date: Sun, 08 Jun 2025 19:40
Date: Sun, 08 Jun 2025 19:40
41 lines
1679 bytes
1679 bytes
On Sun, 8 Jun 2025, HG wrote: > W dniu 04.06.2025 o 21:37, Akarm pisze: >>> Na wszelki wypadek - mój kod polecenia DR460434AD >>> A kartę zamawiasz przez >>> www.citibank.pl/polecenie >>> >> >> Teraz wolę nie ryzykować, że coś się nie uda. Dość długo składałem wniosek, >> chyba z pół godziny usiłowałem zrobić zdjęcie dokumentu tożsamości. > > Nie daj się namówić. Ten człowiek dostaje z róźnych banków pieniądze za > polecenia, a mnie, Ciebie i innych zignorująn nie dadz a nic. Widzisz jaki > jest aktywny we wszystkich bankach? To naganiacz współpracujący z bankami. > Amen > > -- > animka Wow, po tylu latach pisania nareszcie zwróciła na mnie uwagę nawet animka. Oby nie oznaczało to ostatecznego końcu usenetu, bo już nic nie da się osiągnąć... A może jednak weźmiesz sobie KK w citku z mojego polecenia? W trybie uproszczonym nawet tobie dadzą kredytówkę. A zależy mi na tym, bo żeby dostać nagrodę za polecenia, polecony musi umowę podpisać i kartę aktywować. Choć mogę się zgodzić, że w trybie uproszczonym za pierwszą kartę nagrody nie dostaniesz, ale możesz dostać za drugą, tylko trzeba iść do oddziału. Ale powiedz jeszcze, w jakich to "wszystkich" bankach jestem aktywny, bo jakoś sam tego nie widzę - a może czegoś nie dostrzegam i tracę?
Author: HG
Date: Mon, 09 Jun 2025 02:30
Date: Mon, 09 Jun 2025 02:30
41 lines
1557 bytes
1557 bytes
W dniu 08.06.2025 o 19:40, Dawid Andrzej Rutkowski pisze: > On Sun, 8 Jun 2025, HG wrote: > >> W dniu 04.06.2025 o 21:37, Akarm pisze: >>>> Na wszelki wypadek - mój kod polecenia DR460434AD >>>> A kartę zamawiasz przez >>>> www.citibank.pl/polecenie >>>> >>> >>> Teraz wolę nie ryzykować, że coś się nie uda. Dość długo składałem >>> wniosek, chyba z pół godziny usiłowałem zrobić zdjęcie dokumentu >>> tożsamości. >> >> Nie daj się namówić. Ten człowiek dostaje z róźnych banków pieniądze >> za polecenia, a mnie, Ciebie i innych zignorująn nie dadz a nic. >> Widzisz jaki jest aktywny we wszystkich bankach? To naganiacz >> współpracujący z bankami. >> Amen >> >> -- >> animka > > Wow, po tylu latach pisania nareszcie zwróciła na mnie uwagę nawet animka. > Oby nie oznaczało to ostatecznego końcu usenetu, bo już nic nie da się > osiągnąć... > A może jednak weźmiesz sobie KK w citku z mojego polecenia? > W trybie uproszczonym nawet tobie dadzą kredytówkę. > A zależy mi na tym, bo żeby dostać nagrodę za polecenia, polecony musi > umowę podpisać i kartę aktywować. > Choć mogę się zgodzić, że w trybie uproszczonym za pierwszą kartę > nagrody nie dostaniesz, ale możesz dostać za drugą, tylko trzeba iść do > oddziału. > > Ale powiedz jeszcze, w jakich to "wszystkich" bankach jestem aktywny, bo > jakoś sam tego nie widzę - a może czegoś nie dostrzegam i tracę? Kredytówka mi niepotrzebna. Poza tym widać jaki jesteś aktywny na swój sposób. EOT -- animka
Date: Mon, 09 Jun 2025 18:31
Date: Mon, 09 Jun 2025 18:31
16 lines
581 bytes
581 bytes
On Mon, 9 Jun 2025, HG wrote: > Kredytówka mi niepotrzebna. Kredytówka, dobrze używana, każdemu się przyda. A dobre używanie kredytówki oznacza mądrość. Więc nawet jeśli kredytówka ci się nie przyda, to czy również nie przyda ci się 500zł? Tym bardziej jeśliś nie paranoiczka i kart używasz (tylko tych gorszych). > Poza tym widać jaki jesteś aktywny na swój sposób. Zarabianie na bankach to cnota. Tyś niecnotą, bo im płacisz :P
Date: Mon, 09 Jun 2025 18:40
Date: Mon, 09 Jun 2025 18:40
17 lines
487 bytes
487 bytes
Dawid Andrzej Rutkowski <drutkow1@wp.pl> writes: > On Mon, 9 Jun 2025, HG wrote: > >> Kredytówka mi niepotrzebna. > > Kredytówka, dobrze u¿ywana, ka¿demu siê przyda. I tak, i nie. Ja swego czasu namiêtnie u¿ywa³em kredytówek.Teraz pilnowanie terminów itp - nie chce mi siê. I nie, nie uwa¿am, ¿e kredytówka to samo z³o. Ale co¶ ko³o 70% populacji daje siê z³apaæ. KJ -- http://wolnelektury.pl/wesprzyj/teraz/ audiophile, n: Someone who listens to the equipment instead of the music.
Date: Mon, 09 Jun 2025 18:55
Date: Mon, 09 Jun 2025 18:55
15 lines
492 bytes
492 bytes
On Mon, 09 Jun 2025 18:40:58 +0200, Kamil Jońca wrote: > Dawid Andrzej Rutkowski <drutkow1@wp.pl> writes: >> On Mon, 9 Jun 2025, HG wrote: >> >>> Kredytówka mi niepotrzebna. >> >> Kredytówka, dobrze używana, każdemu się przyda. > I tak, i nie. Ja swego czasu namiętnie używałem kredytówek.Teraz > pilnowanie terminów itp - nie chce mi się. > > I nie, nie uważam, że kredytówka to samo zło. Ale coś koło 70% populacji > daje się złapać. Albo ... dostaje, co chce :-) J.
Date: Mon, 09 Jun 2025 21:00
Date: Mon, 09 Jun 2025 21:00
76 lines
2978 bytes
2978 bytes
On Mon, 9 Jun 2025, Kamil Joñca wrote: > Dawid Andrzej Rutkowski <drutkow1@wp.pl> writes: > >> On Mon, 9 Jun 2025, HG wrote: >> >>> Kredytówka mi niepotrzebna. >> >> Kredytówka, dobrze u¿ywana, ka¿demu siê przyda. > I tak, i nie. Ja swego czasu namiêtnie u¿ywa³em kredytówek.Teraz > pilnowanie terminów itp - nie chce mi siê. Hmm, to zale¿y co siê optymalizuje. Ka¿dy inaczej przydziela wagi. Ale dla mnie, je¶li w ogóle ju¿ bierzemy pod uwagê u¿ywanie kart do p³acenia, jedyn± "przewag±" (w cudzys³owiu, bo dyskusyjna) debetówki mo¿e byæ to, ¿e mo¿na nosiæ jedn± kartê i do p³acenia i do bankomatu. Poza tym kredytówka ma same zalety - spora suma pod rêk± bez potrzeby anga¿owania w³asnych ¶rodków (które mog± sobie le¿eæ na koncie oszczêdno¶ciowym), dodatkowe ¶rodki w sumie ok. 1,5 miesiêcznych wydatków po¿yczone przez bank na 0%, które te¿ mo¿na sobie trzymaæ na koncie oszczêdno¶ciowym, porz±dek na rachunku - wydatki kart± s± na osobnym rachunku, a to mo¿e byæ ze 100 operacji miesiêcznie. Terminy - mo¿na sp³acaæ KK poleceniem zap³aty. Najfajniej by³oby móc z konta oszczêdno¶ciowego. No có¿ - ale pamiêtaæ o terminach trzeba tylko wtedy, gdy chce siê z kredytówki co¶ dodatkowo wyci±gn±æ w sensie finansowym. Plus jeszcze wisienki i orzeszki. A na debetówce te¿ ¶rodki musisz zapewniæ. W sumie nikt nikomu nie zabrania trzymania np. 100k na ROR z kart± (sam widzia³em takie cu¶ w podejrzanym ST), ale to raczej nie jest rozs±dne, a na pewno nie "gospodarne". Czy mo¿e o czym¶ zapomnia³em lub nie dostrzegam? W czym ci tak dopiek³y te "terminy"? A mo¿e bardziej to "itp"? Ciekawe swoj± drog± jak obecnie wygl±da kwestia mo¿liwo¶ci p³acenia kart± za nowe samochody u dealerów? > I nie, nie uwa¿am, ¿e kredytówka to samo z³o. Ale co¶ ko³o 70% populacji > daje siê z³apaæ. To jest w ogóle przedziwne, w jaki sposób rodzaj ludzki jeszcze nie wygin±³ przy tych proporcjach. Szczególnie uderzaj±ce jest to gdy masz ma³e dziecko i nagle widzisz, jak niebezpiecznym miejscem jest mieszkanie. A potem wpadasz na pomys³ pojechania na wczasy i z "zabezpiczonego" mieszkania trafiasz z np. 2-latkiem do ca³kowicie "niezabezpieczonego" pokoju hotelowego... Có¿, widaæ nale¿y zaufaæ s³owom po³o¿nej ze szko³y rodzenia, która przyjê³a ok. 40 tysiêcy porodów (to jest total, promil ¿yj±cych Polaków "przeszed³ przez jej rêce"): "nie bójcie siê tak, noworodek jest naprawdê nie¼le przystosowany do ¿ycia i ¿eby zrobiæ mu krzywdê to trzeba siê postaraæ". A jak siê jeszcze zacznie zastanawiaæ nad tym, o ile jest to wszystko silniejsze u Polaków, to strach na ulicê wyj¶æ...
Date: Mon, 09 Jun 2025 21:19
Date: Mon, 09 Jun 2025 21:19
27 lines
1054 bytes
1054 bytes
W dniu 09.06.2025 o 18:31, Dawid Andrzej Rutkowski pisze: > > Kredytówka, dobrze używana, każdemu się przyda. Kurczę, chyba już zostanę z tylko jedną: 1-2-3 z Santandera. Przypomniało mi się, że parę miesięcy temu w kilku bankach nie uzyskałem zgody na zakup ratalny, przez co w efekcie musiałem kupić za gotówkę. I nikt mi nie wyjaśnił, dlaczego tak im wyszło. Gdzieś musi być jakiś haczyk. Muszę się postarać, żeby jakoś wyjaśnić tę dziwną niechęć banków do mnie. Chcę mieć dodatkowe premie za korzystanie z usług bankowych. > > Zarabianie na bankach to cnota. I to jest to! Kiedy tylko bank wprowadzał jakieś opłaty, zmieniałem bank. Przed laty nie było możliwości unikania opłat. Były sztywne - nie tak, jak to jest teraz. Jedynym plusem była całkowita bezpłatność i takich banków zawsze wypatrywałem. Dopiero od niedawna (chyba nawet nie od kilkunastu lat) zarabiam na używaniu usług bankowych. -- - Akarm Nie trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego
Date: Mon, 09 Jun 2025 21:20
Date: Mon, 09 Jun 2025 21:20
54 lines
1806 bytes
1806 bytes
Dawid Andrzej Rutkowski <drutkow1@wp.pl> writes: > On Mon, 9 Jun 2025, Kamil Joñca wrote: > >> Dawid Andrzej Rutkowski <drutkow1@wp.pl> writes: >> >>> On Mon, 9 Jun 2025, HG wrote: >>> >>>> Kredytówka mi niepotrzebna. >>> >>> Kredytówka, dobrze u¿ywana, ka¿demu siê przyda. >> I tak, i nie. Ja swego czasu namiêtnie u¿ywa³em kredytówek.Teraz >> pilnowanie terminów itp - nie chce mi siê. > > Hmm, to zale¿y co siê optymalizuje. > Ka¿dy inaczej przydziela wagi. > Ale dla mnie, je¶li w ogóle ju¿ bierzemy pod uwagê u¿ywanie kart do > p³acenia, jedyn± "przewag±" (w cudzys³owiu, bo dyskusyjna) debetówki > mo¿e byæ to, ¿e mo¿na nosiæ jedn± kartê i do p³acenia i do bankomatu. > > Poza tym kredytówka ma same zalety - spora suma pod rêk± bez potrzeby > anga¿owania w³asnych ¶rodków (które mog± sobie le¿eæ na koncie > oszczêdno¶ciowym), dodatkowe ¶rodki w sumie ok. 1,5 miesiêcznych Pytanie ile dziêki temu oszczêdzisz, a ile dziêki temu ryzykujesz (bo nie zap³acisz w terminie) Przy ostatnio niskich stopach procentowych - nie widze wielkich przewag kredytówek. Teraz mo¿e sie to zmieni. > A na debetówce te¿ ¶rodki musisz zapewniæ. > W sumie nikt nikomu nie zabrania trzymania np. 100k na ROR z kart± Dlaczego 100K? 10k wystarczy. > W czym ci tak dopiek³y te "terminy"? A mo¿e bardziej to "itp"? W niczym nie "dopiek³y". Po prostu razem z dzieæmi dosz³o trochê innych zajêæ i nie chcia³o mi siê tego pilnowaæ. > >> I nie, nie uwa¿am, ¿e kredytówka to samo z³o. Ale co¶ ko³o 70% populacji >> daje siê z³apaæ. > > To jest w ogóle przedziwne, w jaki sposób rodzaj ludzki jeszcze nie > wygin±³ przy tych proporcjach. Dlaczego mia³ wygin±æ. Po prostu ludzie wiêcej p³acili.. [...ciach brednie...] Ja o kredytówkach, ty o dzieciach. KJ -- http://wolnelektury.pl/wesprzyj/teraz/ Avoid contact with eyes.
Date: Tue, 10 Jun 2025 11:29
Date: Tue, 10 Jun 2025 11:29
64 lines
2738 bytes
2738 bytes
On Mon, 09 Jun 2025 21:20:12 +0200, Kamil Jońca wrote: > Dawid Andrzej Rutkowski <drutkow1@wp.pl> writes: >> On Mon, 9 Jun 2025, Kamil Jońca wrote: >>> Dawid Andrzej Rutkowski <drutkow1@wp.pl> writes: >>>> On Mon, 9 Jun 2025, HG wrote: >>>> >>>>> Kredytówka mi niepotrzebna. >>>> >>>> Kredytówka, dobrze używana, każdemu się przyda. >>> I tak, i nie. Ja swego czasu namiętnie używałem kredytówek.Teraz >>> pilnowanie terminów itp - nie chce mi się. >> >> Hmm, to zależy co się optymalizuje. >> Każdy inaczej przydziela wagi. >> Ale dla mnie, jeśli w ogóle już bierzemy pod uwagę używanie kart do >> płacenia, jedyną "przewagą" (w cudzysłowiu, bo dyskusyjna) debetówki >> może być to, że można nosić jedną kartę i do płacenia i do bankomatu. >> >> Poza tym kredytówka ma same zalety - spora suma pod ręką bez potrzeby >> angażowania własnych środków (które mogą sobie leżeć na koncie >> oszczędnościowym), dodatkowe środki w sumie ok. 1,5 miesięcznych > Pytanie ile dzięki temu oszczędzisz, a ile dzięki temu ryzykujesz (bo > nie zapłacisz w terminie) > Przy ostatnio niskich stopach procentowych - nie widze wielkich przewag > kredytówek. Teraz może sie to zmieni. Eee - stopy były dość wysokie. Powiedzmy 6% średnio ... w ciągu miesiąca jest około 0.5%. Tzn mówię o banku/sklepie, no może o cwanym kliencie. Ktoś musi te 0.5% zapłacic. Jak choc połowa klientów nie spłaca w GP, to bankowi się to bardzo podoba, bo wtedy ma nie 0.5% kosztów, tylko 1% lub więcej zysku :-) No ale stopy raczej będą spadać, choć jak widać - bardzo powolutku. >> A na debetówce też środki musisz zapewnić. >> W sumie nikt nikomu nie zabrania trzymania np. 100k na ROR z kartą > Dlaczego 100K? 10k wystarczy. Zależy, jakie te niespodziewane wydatki mogą być. Pojedziesz np z rodziną do Egiptu, zaczną strzelać, to się nie będziesz zastanawial, tylko kupisz pierwszy lot ... >> W czym ci tak dopiekły te "terminy"? A może bardziej to "itp"? > W niczym nie "dopiekły". Po prostu razem z dziećmi doszło trochę innych > zajęć i nie chciało mi się tego pilnować. A takie jedno przegapienie boli, szczególnie teraz, przy wysokich stopach :-) No ale jeszcze są różne automaty do spłaty, ale przyznaję, że wtedy to i oszczędnościach/zyskach trudno mówić, bo jednak trzeba trzymać pieniądze na koncie.. >>> I nie, nie uważam, że kredytówka to samo zło. Ale coś koło 70% populacji >>> daje się złapać. >> >> To jest w ogóle przedziwne, w jaki sposób rodzaj ludzki jeszcze nie >> wyginął przy tych proporcjach. > Dlaczego miał wyginąć. Po prostu ludzie więcej płacili.. A przecież większość kredyt hipoteczny ma ... J.
Date: Tue, 10 Jun 2025 11:44
Date: Tue, 10 Jun 2025 11:44
83 lines
3114 bytes
3114 bytes
On Mon, 9 Jun 2025 21:00:57 +0200, Dawid Andrzej Rutkowski wrote: > On Mon, 9 Jun 2025, Kamil Jońca wrote: >> Dawid Andrzej Rutkowski <drutkow1@wp.pl> writes: >> >>> On Mon, 9 Jun 2025, HG wrote: >>> >>>> Kredytówka mi niepotrzebna. >>> >>> Kredytówka, dobrze używana, każdemu się przyda. >> I tak, i nie. Ja swego czasu namiętnie używałem kredytówek.Teraz >> pilnowanie terminów itp - nie chce mi się. > > Hmm, to zależy co się optymalizuje. > Każdy inaczej przydziela wagi. > Ale dla mnie, jeśli w ogóle już bierzemy pod uwagę używanie kart do > płacenia, jedyną "przewagą" (w cudzysłowiu, bo dyskusyjna) debetówki może > być to, że można nosić jedną kartę i do płacenia i do bankomatu. Bankomaty polskie przeszły ostatnio na blika. Czasem można tez zasymulować debetówkę na telefonie. Ktoś sprawdzał, jak to wychodzi za granicą? No i zdaje się - masz tyle banków i kart, że jedna debetówka do bankomatu się znajdzie :-) > Poza tym kredytówka ma same zalety - spora suma pod ręką bez potrzeby > angażowania własnych środków (które mogą sobie leżeć na koncie > oszczędnościowym), Owszem, ale nie zawsze to takie istotne, nie każdy ma takie nagłe wydatki. No ale jak przyjdzie potrzeba ... to jak znalazł .. > dodatkowe środki w sumie ok. 1,5 miesięcznych wydatków > pożyczone przez bank na 0%, które też można sobie trzymać na koncie > oszczędnościowym, A z tym to różnie, bo jednak trzeba z tego konta wyciągnąc na spłaty, a wyciąganie ... tylko raz w miesiącu za darmo (zazwyczaj). > porządek na rachunku - wydatki kartą są na osobnym > rachunku, a to może być ze 100 operacji miesięcznie. hm, to akurat wada, lub zaleta - zależy co kto lubi - zawsze to dodatkowe konto do sprawdzania ... > A na debetówce też środki musisz zapewnić. > W sumie nikt nikomu nie zabrania trzymania np. 100k na ROR z kartą (sam > widziałem takie cuś w podejrzanym ST), ale to raczej nie jest rozsądne, a > na pewno nie "gospodarne". Jeszcze jest wersja ROR z limitem kredytowym. Limit nie używany - ale jest i czuwa. Tylko to zazwyczaj drożej wychodzi, niż KK. Tzn mówię o tym "czuwaniu". > Czy może o czymś zapomniałem lub nie dostrzegam? No np jak ktoś Ci przez debetówkę konto wyczyści, to masz kłopot. A jak KK ... to bank ma kłopot :-) Poza tym - stracisz np pracę, będziesz miał trudności finansowe, to KK ci pomoże. Bo kredytu w banku nie dostaniesz, a i na KK za późno :-) > W czym ci tak dopiekły te "terminy"? A może bardziej to "itp"? Wystarczy raz zapomnieć, i urażona duma długo boli :-) > Ciekawe swoją drogą jak obecnie wygląda kwestia możliwości płacenia > kartą za nowe samochody u dealerów? Chyba ciągle wcale. Za duża kwota - opłaca się zawieźć klienta do banku i niech zleci przelew ... > Cóż, widać należy zaufać słowom położnej ze szkoły rodzenia, która > przyjęła ok. 40 tysięcy porodów (to jest total, promil żyjących Polaków > "przeszedł przez jej ręce"): Niezła fabryka .. jakieś 4 dziennie przez 30 lat ... J.
Date: Tue, 10 Jun 2025 12:11
Date: Tue, 10 Jun 2025 12:11
17 lines
634 bytes
634 bytes
W dniu 10.06.2025 o 11:29, J.F pisze: > > No ale jeszcze są różne automaty do spłaty, ale przyznaję, że wtedy to > i oszczędnościach/zyskach trudno mówić, bo jednak trzeba trzymać > pieniądze na koncie.. > Nie jestem przekonany jakoś zbyt mocno, a nawet twierdze, że jest wprost przeciwnie - albowiem część wydatków poczynionych kartą kredytową wraca na moje konto. W zależności od rodzaju, jest to od 1% do 3%. Niby niewiele, ale zawsze to więcej, niż zero dodatkowych wpływów za płacenie gotówką lub debetówką. -- - Akarm Nie trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego
Date: Tue, 10 Jun 2025 12:23
Date: Tue, 10 Jun 2025 12:23
13 lines
440 bytes
440 bytes
W dniu 09.06.2025 o 21:20, Kamil Jońca pisze: > Przy ostatnio niskich stopach procentowych - nie widze wielkich przewag > kredytówek. Teraz może sie to zmieni. > Dla biednego człowieka (np. rencisty) kredytówka czasem ma dużą przewagę nad debetówka. Można kupić coś mimo braku środków, po czym spłacić kartę po wpływie renty na konto. -- - Akarm Nie trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego
Date: Tue, 10 Jun 2025 13:00
Date: Tue, 10 Jun 2025 13:00
19 lines
772 bytes
772 bytes
W dniu 29.05.2025 o 09:07, Dawid Andrzej Rutkowski pisze: >> Mam główne konto i kartę w Citi - a z Velo uciekłem (konto poboczne) >> po konwersji z GetIn. > > Hmm, ale ta ucieczka to tak ideologicznie? > Czy getout naprawdę ci pasował? > Może to była kropla, która przepełniła czarę? Sorry, że po czasie odpowiedź :) Ucieczka była spowodowana gorszymi warunkami na karcie debetowej - w Getin (Visa) była za granicą rozliczana po kursie visa na złotówki bez prowizji - a korzystam z kart za granicą co tydzień po kilka razy (praca). Przeniosłem tą funkcjonalność na kartę kredytową w ING, która tak funkcjonuje. Pozdrawiam - Mirek -- Mirek Ptak kolczan( a t )outlook(kropek) c om PMS+ PJ++ S* p+ M++ W++ P+:+ X++ L+ B++ M- Z++ T- W CB++
Date: Tue, 10 Jun 2025 13:04
Date: Tue, 10 Jun 2025 13:04
30 lines
1357 bytes
1357 bytes
On Tue, 10 Jun 2025 12:11:22 +0200, Akarm wrote: > W dniu 10.06.2025 o 11:29, J.F pisze: >> No ale jeszcze są różne automaty do spłaty, ale przyznaję, że wtedy to >> i oszczędnościach/zyskach trudno mówić, bo jednak trzeba trzymać >> pieniądze na koncie.. >> > Nie jestem przekonany jakoś zbyt mocno, a nawet twierdze, że jest wprost > przeciwnie - albowiem część wydatków poczynionych kartą kredytową wraca > na moje konto. W zależności od rodzaju, jest to od 1% do 3%. Niby > niewiele, ale zawsze to więcej, niż zero dodatkowych wpływów za płacenie > gotówką lub debetówką. Jeśli tak, to oczywiście. Które KK tak teraz mają, i czemu banki za KD nie rozdają podobnych korzyści? Aaa, bo przy KD nie ma wysoko oprocentowanego kredytu, a 77% klientów się jednak łapie przy KK ? :-P Ja myślałem o czymś innym. Mam np KK z okresem rozliczeniowym "do 28-go", płatne "do 21-go", a pensja wpływa 29-31. I co tu z pensją zrobić - na 2 tyg lokatę? Na konto oszczędnościowe? Czy po prostu nic, niech sobie leży na ROR i czeka ? I odsetki się marnują ... choć jakies tam średnie wydatki z jednego miesiąca mogą procentować. Trochę inaczej, jak spłata KK będzie np 5-go. Tyle teoria, w praktyce to trzymam troche pięniędzy na róźnych ROR, i to znacznie więcej niż te miesięczne wydatki. J.
Date: Tue, 10 Jun 2025 13:07
Date: Tue, 10 Jun 2025 13:07
16 lines
633 bytes
633 bytes
On Tue, 10 Jun 2025 12:23:53 +0200, Akarm wrote: > W dniu 09.06.2025 o 21:20, Kamil Jońca pisze: >> Przy ostatnio niskich stopach procentowych - nie widze wielkich przewag >> kredytówek. Teraz może sie to zmieni. >> > Dla biednego człowieka (np. rencisty) kredytówka czasem ma dużą przewagę > nad debetówka. Można kupić coś mimo braku środków, po czym spłacić kartę > po wpływie renty na konto. Albo nawet tylko częsciowo spłacic - niby drogi kredyt, ale jak trzeba kupić pralke, kuchenkę, czy TV, to KK tansza niż chwilówka. Ale droższa niż "raty 0%" w sklepie. A przynajmniej tak się wydaje... J.
Date: Tue, 10 Jun 2025 13:09
Date: Tue, 10 Jun 2025 13:09
17 lines
781 bytes
781 bytes
On Mon, 9 Jun 2025 21:19:57 +0200, Akarm wrote: > W dniu 09.06.2025 o 18:31, Dawid Andrzej Rutkowski pisze: >> Kredytówka, dobrze używana, każdemu się przyda. > > Kurczę, chyba już zostanę z tylko jedną: 1-2-3 z Santandera. > Przypomniało mi się, że parę miesięcy temu w kilku bankach nie uzyskałem > zgody na zakup ratalny, przez co w efekcie musiałem kupić za gotówkę. I > nikt mi nie wyjaśnił, dlaczego tak im wyszło. Gdzieś musi być jakiś > haczyk. Muszę się postarać, żeby jakoś wyjaśnić tę dziwną niechęć banków > do mnie. Może i warto, tylko może być trudno wyciągnąć tę informację. Wysokie zadłużenie w BIK masz ... bo wpisują tam limit KK ? :-) > Chcę mieć dodatkowe premie za korzystanie z usług bankowych. > J.
Date: Tue, 10 Jun 2025 13:17
15 lines
743 bytes
743 bytes
W dniu 30.05.2025 o 08:41, Dawid Andrzej Rutkowski pisze: > W citku visy też już nie uświadczysz - już od dawna dla nowych klientów, > a i u starych będzie bardzo trudno, szansa jest chyba tylko u tych, > którzy mieli visa bp payback (o ile im już nie zamknęli - co prawda > jeszcze na stronie jest regulamin payback, ale karta nie jest wydawana > od lutego 2020, więc albo jednak odnawiają - bo visy citkowe były 3- > letnie - albo jak się komuś kończy ważność to proponują zamianę na mc > motokartę albo adios). Ciągle mam Visa BP ważna do 2027 - no ale już się rozglądam za inną Pozdrawiam - Mirek -- Mirek Ptak kolczan( a t )outlook(kropek) c om PMS+ PJ++ S* p+ M++ W++ P+:+ X++ L+ B++ M- Z++ T- W CB++
30 lines
1181 bytes
1181 bytes
On Tue, 10 Jun 2025 13:00:41 +0200, Mirek Ptak wrote: > W dniu 29.05.2025 o 09:07, Dawid Andrzej Rutkowski pisze: >>> Mam główne konto i kartę w Citi - a z Velo uciekłem (konto poboczne) >>> po konwersji z GetIn. >> >> Hmm, ale ta ucieczka to tak ideologicznie? >> Czy getout naprawdę ci pasował? >> Może to była kropla, która przepełniła czarę? > > Sorry, że po czasie odpowiedź :) > Ucieczka była spowodowana gorszymi warunkami na karcie debetowej - w > Getin (Visa) była za granicą rozliczana po kursie visa na złotówki bez > prowizji - a korzystam z kart za granicą co tydzień po kilka razy (praca). Tak istotnie było, ale zmigrowali do MC jeszcze za Getinu. Chyba, że piszesz kredytowych, to może dłużej przetrwały. > Przeniosłem tą funkcjonalność na kartę kredytową w ING, która tak > funkcjonuje. Warto wiedzieć. Ale teraz prawie wszystkie banki, oferuje debetówki wielowalutowe, więc z popularnymi walutami nie ma problemu ... tylko trzeba konto w euro itd. Nie potrafię tego zrozumieć - banki tyle tracą na przewalutowaniu? Czy tylko to jedna z ostatnich możliwości zarobku, więc windują prowizje/opłaty/kursy? J.
Date: Tue, 10 Jun 2025 13:31
Date: Tue, 10 Jun 2025 13:31
15 lines
437 bytes
437 bytes
W dniu 10.06.2025 o 11:44, J.F pisze: > > Jeszcze jest wersja ROR z limitem kredytowym. > Limit nie używany - ale jest i czuwa. > > Tylko to zazwyczaj drożej wychodzi, niż KK. > Tzn mówię o tym "czuwaniu". Kiedyś z czymś takim się spotkałem. Bank pobierał opłatę za samą możliwość zrobienia debetu, mimo że debetu się nie zrobiło. -- - Akarm Nie trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego
Date: Tue, 10 Jun 2025 13:39
Date: Tue, 10 Jun 2025 13:39
39 lines
1548 bytes
1548 bytes
W dniu 10.06.2025 o 13:17, J.F pisze: > On Tue, 10 Jun 2025 13:00:41 +0200, Mirek Ptak wrote: >> W dniu 29.05.2025 o 09:07, Dawid Andrzej Rutkowski pisze: >>>> Mam główne konto i kartę w Citi - a z Velo uciekłem (konto poboczne) >>>> po konwersji z GetIn. >>> >>> Hmm, ale ta ucieczka to tak ideologicznie? >>> Czy getout naprawdę ci pasował? >>> Może to była kropla, która przepełniła czarę? >> >> Sorry, że po czasie odpowiedź :) >> Ucieczka była spowodowana gorszymi warunkami na karcie debetowej - w >> Getin (Visa) była za granicą rozliczana po kursie visa na złotówki bez >> prowizji - a korzystam z kart za granicą co tydzień po kilka razy (praca). > > Tak istotnie było, ale zmigrowali do MC jeszcze za Getinu. > Chyba, że piszesz kredytowych, to może dłużej przetrwały. Nie, na pewno debetówka Visa taka z grubsza ;) https://www.otouslugi.pl/wp-content/uploads/2016/09/getinbank_osobiste.jpg Pierwszą, w oddziale przy zakładaniu konta, dostałem bez personalizacji :) > >> Przeniosłem tą funkcjonalność na kartę kredytową w ING, która tak >> funkcjonuje. > > Warto wiedzieć. > > Ale teraz prawie wszystkie banki, oferuje debetówki wielowalutowe, > więc z popularnymi walutami nie ma problemu ... tylko trzeba konto w > euro itd. Tak, mam też wielowalutową kantoru aliora i aliorowe walutowe MC - problem jest taki, że trzeba tam wcześniej te waluty kupić :) Pozdarwiam - Mirek -- Mirek Ptak kolczan( a t )outlook(kropek) c om PMS+ PJ++ S* p+ M++ W++ P+:+ X++ L+ B++ M- Z++ T- W CB++
Page 1 of 2 • 88 total messages
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads