Thread View: pl.soc.religia
10 messages
10 total messages
Started by Jacek
Sun, 02 Jul 2023 18:56
Ja tego nie wymysliłem, a szkoda :)
Author: Jacek
Date: Sun, 02 Jul 2023 18:56
Date: Sun, 02 Jul 2023 18:56
16 lines
753 bytes
753 bytes
Zaczerpnięte z http://www.listyznaszegosadu.pl: "Doktryna katolicyzmu tak tłumaczy czym jest wiara: „Akt wiary, jest to przyjęcie prawdy nadnaturalnej przez rozum, pod nakazem woli, pod wpływem łaski, ze względu na powagę Boga objawiającego”. Lecz w tejże Biblii czytamy: „Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę, a to pochodzi nie od was, lecz jest darem Boga. Nie z uczynków, aby się nikt nie chlubił” (Ef 16,22). Inaczej mówiąc: do wiary rozum dochodzi pod nakazem woli, ale pod wpływem łaski od Boga, która jest Jego darem, zaś łaskę od Boga otrzymujemy za wiarę w Niego. Zatem wiara niemożliwa jest bez łaski, a jednocześnie łaska niemożliwa jest bez wiary w Niego." Ciekawe, nie? :) -- Jacek
Re: Ja tego nie wymysliłem, a szkoda :)
Author: "Jakub A. Krzewi
Date: Sun, 02 Jul 2023 13:24
Date: Sun, 02 Jul 2023 13:24
26 lines
1260 bytes
1260 bytes
niedziela, 2 lipca 2023 o 20:57:01 UTC+2 Jacek napisał(a): > Zaczerpnięte z http://www.listyznaszegosadu.pl: > > > "Doktryna katolicyzmu tak tłumaczy czym jest wiara: „Akt wiary, jest to > przyjęcie prawdy nadnaturalnej przez rozum, pod nakazem woli, pod wpływem > łaski, ze względu na powagę Boga objawiającego”. Lecz w tejże Biblii > czytamy: „Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę, a to pochodzi nie > od was, lecz jest darem Boga. Nie z uczynków, aby się nikt nie > chlubił” (Ef 16,22). Inaczej mówiąc: do wiary rozum dochodzi pod nakazem > woli, ale pod wpływem łaski od Boga, która jest Jego darem, zaś łaskę od > Boga otrzymujemy za wiarę w Niego. Zatem wiara niemożliwa jest bez łaski, > a jednocześnie łaska niemożliwa jest bez wiary w Niego." Ciekawe, nie? :) Oj tam kombinujesz. Do tanga trzeba dwojga. Tzn. Bóg ma tę przewagę, że jeśli chce, to może i teoretycznie udzielić łaski niewierzącemu. Jednak my tutaj mówimy o przypadku generalnym.
Date: Mon, 03 Jul 2023 06:22
Date: Mon, 03 Jul 2023 06:22
48 lines
2215 bytes
2215 bytes
poniedziałek, 3 lipca 2023 o 11:35:27 UTC+2 Jacek napisał(a): > W dniu Sun, 2 Jul 2023 13:24:49 -0700 (PDT), użytkownik Jakub A. Krzewicki > napisał: > > niedziela, 2 lipca 2023 o 20:57:01 UTC+2 Jacek napisał(a): > >> Zaczerpnięte z http://www.listyznaszegosadu.pl: > >> > >> > >> "Doktryna katolicyzmu tak tłumaczy czym jest wiara: „Akt wiary, jest to > >> przyjęcie prawdy nadnaturalnej przez rozum, pod nakazem woli, pod > >> wpływem łaski, ze względu na powagę Boga objawiającego”. Lecz w tejże > >> Biblii czytamy: „Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę, a to > >> pochodzi nie od was, lecz jest darem Boga. Nie z uczynków, aby się nikt > >> nie chlubił” (Ef 16,22). Inaczej mówiąc: do wiary rozum dochodzi pod > >> nakazem woli, ale pod wpływem łaski od Boga, która jest Jego darem, zaś > >> łaskę od Boga otrzymujemy za wiarę w Niego. Zatem wiara niemożliwa jest > >> bez łaski, a jednocześnie łaska niemożliwa jest bez wiary w Niego." > >> Ciekawe, nie? :) > > > > Oj tam kombinujesz. Do tanga trzeba dwojga. > > Tzn. Bóg ma tę przewagę, że jeśli chce, to może i teoretycznie udzielić > > łaski niewierzącemu. Jednak my tutaj mówimy o przypadku generalnym. > Pomyśl dwa razy zanim coś powiesz :) Przecież słowo "łaska" znaczy ni > mniej ni więcej tylko dawanie po uważaniu. Właśnie powiedziałeś że bóg > Jahwe wpuszcza do raju kogo zechce, w całkowitym oderwaniu od postępowania > delikwenta w życiu doczesnym. Zresztą, dziwne by to było gdyby jakiś bóg > był zobligowany względem stworzonego :) Krótko mówiąc, te wasze > katechizmy, przykazania, zasady i odpusty są g... warte. Wasz bóg i tak > zrobi rzecz przez was niespodziewaną. Nie można być tego jednak zuchwale ufnym!
Author: Jacek
Date: Mon, 03 Jul 2023 09:35
Date: Mon, 03 Jul 2023 09:35
31 lines
1634 bytes
1634 bytes
W dniu Sun, 2 Jul 2023 13:24:49 -0700 (PDT), użytkownik Jakub A. Krzewicki napisał: > niedziela, 2 lipca 2023 o 20:57:01 UTC+2 Jacek napisał(a): >> Zaczerpnięte z http://www.listyznaszegosadu.pl: >> >> >> "Doktryna katolicyzmu tak tłumaczy czym jest wiara: „Akt wiary, jest to >> przyjęcie prawdy nadnaturalnej przez rozum, pod nakazem woli, pod >> wpływem łaski, ze względu na powagę Boga objawiającego”. Lecz w tejże >> Biblii czytamy: „Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę, a to >> pochodzi nie od was, lecz jest darem Boga. Nie z uczynków, aby się nikt >> nie chlubił” (Ef 16,22). Inaczej mówiąc: do wiary rozum dochodzi pod >> nakazem woli, ale pod wpływem łaski od Boga, która jest Jego darem, zaś >> łaskę od Boga otrzymujemy za wiarę w Niego. Zatem wiara niemożliwa jest >> bez łaski, a jednocześnie łaska niemożliwa jest bez wiary w Niego." >> Ciekawe, nie? :) > > Oj tam kombinujesz. Do tanga trzeba dwojga. > Tzn. Bóg ma tę przewagę, że jeśli chce, to może i teoretycznie udzielić > łaski niewierzącemu. Jednak my tutaj mówimy o przypadku generalnym. Pomyśl dwa razy zanim coś powiesz :) Przecież słowo "łaska" znaczy ni mniej ni więcej tylko dawanie po uważaniu. Właśnie powiedziałeś że bóg Jahwe wpuszcza do raju kogo zechce, w całkowitym oderwaniu od postępowania delikwenta w życiu doczesnym. Zresztą, dziwne by to było gdyby jakiś bóg był zobligowany względem stworzonego :) Krótko mówiąc, te wasze katechizmy, przykazania, zasady i odpusty są g... warte. Wasz bóg i tak zrobi rzecz przez was niespodziewaną. -- Jacek
Date: Thu, 06 Jul 2023 14:32
Date: Thu, 06 Jul 2023 14:32
64 lines
3175 bytes
3175 bytes
czwartek, 6 lipca 2023 o 23:18:03 UTC+2 lachim napisał(a): > W dniu 3.07.2023 o 15:22, Jakub A. Krzewicki pisze: > > poniedziałek, 3 lipca 2023 o 11:35:27 UTC+2 Jacek napisał(a): > >> W dniu Sun, 2 Jul 2023 13:24:49 -0700 (PDT), użytkownik Jakub A. Krzewicki > >> napisał: > >>> niedziela, 2 lipca 2023 o 20:57:01 UTC+2 Jacek napisał(a): > >>>> Zaczerpnięte z http://www.listyznaszegosadu.pl: > >>>> > >>>> > >>>> "Doktryna katolicyzmu tak tłumaczy czym jest wiara: „Akt wiary, jest to > >>>> przyjęcie prawdy nadnaturalnej przez rozum, pod nakazem woli, pod > >>>> wpływem łaski, ze względu na powagę Boga objawiającego”. Lecz w tejże > >>>> Biblii czytamy: „Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę, a to > >>>> pochodzi nie od was, lecz jest darem Boga. Nie z uczynków, aby się nikt > >>>> nie chlubił” (Ef 16,22). Inaczej mówiąc: do wiary rozum dochodzi pod > >>>> nakazem woli, ale pod wpływem łaski od Boga, która jest Jego darem, zaś > >>>> łaskę od Boga otrzymujemy za wiarę w Niego. Zatem wiara niemożliwa jest > >>>> bez łaski, a jednocześnie łaska niemożliwa jest bez wiary w Niego." > >>>> Ciekawe, nie? :) > >>> > >>> Oj tam kombinujesz. Do tanga trzeba dwojga. > >>> Tzn. Bóg ma tę przewagę, że jeśli chce, to może i teoretycznie udzielić > >>> łaski niewierzącemu. Jednak my tutaj mówimy o przypadku generalnym. > >> Pomyśl dwa razy zanim coś powiesz :) Przecież słowo "łaska" znaczy ni > >> mniej ni więcej tylko dawanie po uważaniu. Właśnie powiedziałeś że bóg > >> Jahwe wpuszcza do raju kogo zechce, w całkowitym oderwaniu od postępowania > >> delikwenta w życiu doczesnym. Zresztą, dziwne by to było gdyby jakiś bóg > >> był zobligowany względem stworzonego :) Krótko mówiąc, te wasze > >> katechizmy, przykazania, zasady i odpusty są g... warte. Wasz bóg i tak > >> zrobi rzecz przez was niespodziewaną. > > > > Nie można być tego jednak zuchwale ufnym! > Najrozsądniejsze co można zrobić to powstrzymać się od dociekań, które z > zasady nie są falsyfikowalne. W istocie robi to większość ludzi - nie > dociekają, przyjmują jakąś wiarę, która została im wpojona na etapie > dzieciństwa i zajmują się czymś innym. Większość ludzi robi to z przyrodzonej tępoty. Albo jesteśmy miłośnikami tępoty z międzynarodówki ciemniaków, albo przyjętymi miłośnikami Mądrości. Podejście: nie wiem, ale chcę wiedzieć - jest postawą jedynie słuszną, świadczącą o RiGCzu.
Author: lachim
Date: Thu, 06 Jul 2023 23:18
Date: Thu, 06 Jul 2023 23:18
35 lines
2119 bytes
2119 bytes
W dniu 3.07.2023 o 15:22, Jakub A. Krzewicki pisze: > poniedziałek, 3 lipca 2023 o 11:35:27 UTC+2 Jacek napisał(a): >> W dniu Sun, 2 Jul 2023 13:24:49 -0700 (PDT), użytkownik Jakub A. Krzewicki >> napisał: >>> niedziela, 2 lipca 2023 o 20:57:01 UTC+2 Jacek napisał(a): >>>> Zaczerpnięte z http://www.listyznaszegosadu.pl: >>>> >>>> >>>> "Doktryna katolicyzmu tak tłumaczy czym jest wiara: „Akt wiary, jest to >>>> przyjęcie prawdy nadnaturalnej przez rozum, pod nakazem woli, pod >>>> wpływem łaski, ze względu na powagę Boga objawiającego”. Lecz w tejże >>>> Biblii czytamy: „Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę, a to >>>> pochodzi nie od was, lecz jest darem Boga. Nie z uczynków, aby się nikt >>>> nie chlubił” (Ef 16,22). Inaczej mówiąc: do wiary rozum dochodzi pod >>>> nakazem woli, ale pod wpływem łaski od Boga, która jest Jego darem, zaś >>>> łaskę od Boga otrzymujemy za wiarę w Niego. Zatem wiara niemożliwa jest >>>> bez łaski, a jednocześnie łaska niemożliwa jest bez wiary w Niego." >>>> Ciekawe, nie? :) >>> >>> Oj tam kombinujesz. Do tanga trzeba dwojga. >>> Tzn. Bóg ma tę przewagę, że jeśli chce, to może i teoretycznie udzielić >>> łaski niewierzącemu. Jednak my tutaj mówimy o przypadku generalnym. >> Pomyśl dwa razy zanim coś powiesz :) Przecież słowo "łaska" znaczy ni >> mniej ni więcej tylko dawanie po uważaniu. Właśnie powiedziałeś że bóg >> Jahwe wpuszcza do raju kogo zechce, w całkowitym oderwaniu od postępowania >> delikwenta w życiu doczesnym. Zresztą, dziwne by to było gdyby jakiś bóg >> był zobligowany względem stworzonego :) Krótko mówiąc, te wasze >> katechizmy, przykazania, zasady i odpusty są g... warte. Wasz bóg i tak >> zrobi rzecz przez was niespodziewaną. > > Nie można być tego jednak zuchwale ufnym! Najrozsądniejsze co można zrobić to powstrzymać się od dociekań, które z zasady nie są falsyfikowalne. W istocie robi to większość ludzi - nie dociekają, przyjmują jakąś wiarę, która została im wpojona na etapie dzieciństwa i zajmują się czymś innym.
Date: Fri, 07 Jul 2023 10:55
Date: Fri, 07 Jul 2023 10:55
45 lines
2857 bytes
2857 bytes
W dniu 6.07.2023 o 23:32, Jakub A. Krzewicki pisze: > czwartek, 6 lipca 2023 o 23:18:03 UTC+2 lachim napisał(a): >> W dniu 3.07.2023 o 15:22, Jakub A. Krzewicki pisze: >>> poniedziałek, 3 lipca 2023 o 11:35:27 UTC+2 Jacek napisał(a): >>>> W dniu Sun, 2 Jul 2023 13:24:49 -0700 (PDT), użytkownik Jakub A. Krzewicki >>>> napisał: >>>>> niedziela, 2 lipca 2023 o 20:57:01 UTC+2 Jacek napisał(a): >>>>>> Zaczerpnięte z http://www.listyznaszegosadu.pl: >>>>>> >>>>>> >>>>>> "Doktryna katolicyzmu tak tłumaczy czym jest wiara: „Akt wiary, jest to >>>>>> przyjęcie prawdy nadnaturalnej przez rozum, pod nakazem woli, pod >>>>>> wpływem łaski, ze względu na powagę Boga objawiającego”. Lecz w tejże >>>>>> Biblii czytamy: „Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę, a to >>>>>> pochodzi nie od was, lecz jest darem Boga. Nie z uczynków, aby się nikt >>>>>> nie chlubił” (Ef 16,22). Inaczej mówiąc: do wiary rozum dochodzi pod >>>>>> nakazem woli, ale pod wpływem łaski od Boga, która jest Jego darem, zaś >>>>>> łaskę od Boga otrzymujemy za wiarę w Niego. Zatem wiara niemożliwa jest >>>>>> bez łaski, a jednocześnie łaska niemożliwa jest bez wiary w Niego." >>>>>> Ciekawe, nie? :) >>>>> >>>>> Oj tam kombinujesz. Do tanga trzeba dwojga. >>>>> Tzn. Bóg ma tę przewagę, że jeśli chce, to może i teoretycznie udzielić >>>>> łaski niewierzącemu. Jednak my tutaj mówimy o przypadku generalnym. >>>> Pomyśl dwa razy zanim coś powiesz :) Przecież słowo "łaska" znaczy ni >>>> mniej ni więcej tylko dawanie po uważaniu. Właśnie powiedziałeś że bóg >>>> Jahwe wpuszcza do raju kogo zechce, w całkowitym oderwaniu od postępowania >>>> delikwenta w życiu doczesnym. Zresztą, dziwne by to było gdyby jakiś bóg >>>> był zobligowany względem stworzonego :) Krótko mówiąc, te wasze >>>> katechizmy, przykazania, zasady i odpusty są g... warte. Wasz bóg i tak >>>> zrobi rzecz przez was niespodziewaną. >>> >>> Nie można być tego jednak zuchwale ufnym! >> Najrozsądniejsze co można zrobić to powstrzymać się od dociekań, które z >> zasady nie są falsyfikowalne. W istocie robi to większość ludzi - nie >> dociekają, przyjmują jakąś wiarę, która została im wpojona na etapie >> dzieciństwa i zajmują się czymś innym. > > Większość ludzi robi to z przyrodzonej tępoty. > Albo jesteśmy miłośnikami tępoty z międzynarodówki ciemniaków, albo przyjętymi miłośnikami Mądrości. > Podejście: nie wiem, ale chcę wiedzieć - jest postawą jedynie słuszną, świadczącą o RiGCzu. Jeśli z góry wiadomo, że jakiejś kwestii nie da się jednoznacznie rozstrzygnąć z powodu braku "twardego" materiału dowodowego to dobre chęci niestety nie pomogą. W tej sytuacji mędrzec potrafi skupić się na tym co istotne, a tępak będzie brnął w szaleństwo.
Date: Sat, 08 Jul 2023 10:51
Date: Sat, 08 Jul 2023 10:51
77 lines
3931 bytes
3931 bytes
piątek, 7 lipca 2023 o 10:55:08 UTC+2 lachim napisał(a): > W dniu 6.07.2023 o 23:32, Jakub A. Krzewicki pisze: > > czwartek, 6 lipca 2023 o 23:18:03 UTC+2 lachim napisał(a): > >> W dniu 3.07.2023 o 15:22, Jakub A. Krzewicki pisze: > >>> poniedziałek, 3 lipca 2023 o 11:35:27 UTC+2 Jacek napisał(a): > >>>> W dniu Sun, 2 Jul 2023 13:24:49 -0700 (PDT), użytkownik Jakub A. Krzewicki > >>>> napisał: > >>>>> niedziela, 2 lipca 2023 o 20:57:01 UTC+2 Jacek napisał(a): > >>>>>> Zaczerpnięte z http://www.listyznaszegosadu.pl: > >>>>>> > >>>>>> > >>>>>> "Doktryna katolicyzmu tak tłumaczy czym jest wiara: „Akt wiary, jest to > >>>>>> przyjęcie prawdy nadnaturalnej przez rozum, pod nakazem woli, pod > >>>>>> wpływem łaski, ze względu na powagę Boga objawiającego”. Lecz w tejże > >>>>>> Biblii czytamy: „Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę, a to > >>>>>> pochodzi nie od was, lecz jest darem Boga. Nie z uczynków, aby się nikt > >>>>>> nie chlubił” (Ef 16,22). Inaczej mówiąc: do wiary rozum dochodzi pod > >>>>>> nakazem woli, ale pod wpływem łaski od Boga, która jest Jego darem, zaś > >>>>>> łaskę od Boga otrzymujemy za wiarę w Niego. Zatem wiara niemożliwa jest > >>>>>> bez łaski, a jednocześnie łaska niemożliwa jest bez wiary w Niego." > >>>>>> Ciekawe, nie? :) > >>>>> > >>>>> Oj tam kombinujesz. Do tanga trzeba dwojga. > >>>>> Tzn. Bóg ma tę przewagę, że jeśli chce, to może i teoretycznie udzielić > >>>>> łaski niewierzącemu. Jednak my tutaj mówimy o przypadku generalnym. > >>>> Pomyśl dwa razy zanim coś powiesz :) Przecież słowo "łaska" znaczy ni > >>>> mniej ni więcej tylko dawanie po uważaniu. Właśnie powiedziałeś że bóg > >>>> Jahwe wpuszcza do raju kogo zechce, w całkowitym oderwaniu od postępowania > >>>> delikwenta w życiu doczesnym. Zresztą, dziwne by to było gdyby jakiś bóg > >>>> był zobligowany względem stworzonego :) Krótko mówiąc, te wasze > >>>> katechizmy, przykazania, zasady i odpusty są g... warte. Wasz bóg i tak > >>>> zrobi rzecz przez was niespodziewaną. > >>> > >>> Nie można być tego jednak zuchwale ufnym! > >> Najrozsądniejsze co można zrobić to powstrzymać się od dociekań, które z > >> zasady nie są falsyfikowalne. W istocie robi to większość ludzi - nie > >> dociekają, przyjmują jakąś wiarę, która została im wpojona na etapie > >> dzieciństwa i zajmują się czymś innym. > > > > Większość ludzi robi to z przyrodzonej tępoty. > > Albo jesteśmy miłośnikami tępoty z międzynarodówki ciemniaków, albo przyjętymi miłośnikami Mądrości. > > Podejście: nie wiem, ale chcę wiedzieć - jest postawą jedynie słuszną, świadczącą o RiGCzu. > Jeśli z góry wiadomo, że jakiejś kwestii nie da się jednoznacznie > rozstrzygnąć z powodu braku "twardego" materiału dowodowego to dobre > chęci niestety nie pomogą. W tej sytuacji mędrzec potrafi skupić się na > tym co istotne, a tępak będzie brnął w szaleństwo. A skąd wiesz, że się nie da? To też jest tylko przypuszczenie, że się nie da. Nic nie jest "wiadome z góry".
Date: Sat, 08 Jul 2023 10:53
Date: Sat, 08 Jul 2023 10:53
80 lines
4161 bytes
4161 bytes
sobota, 8 lipca 2023 o 19:51:46 UTC+2 Jakub A. Krzewicki napisał(a): > piątek, 7 lipca 2023 o 10:55:08 UTC+2 lachim napisał(a): > > W dniu 6.07.2023 o 23:32, Jakub A. Krzewicki pisze: > > > czwartek, 6 lipca 2023 o 23:18:03 UTC+2 lachim napisał(a): > > >> W dniu 3.07.2023 o 15:22, Jakub A. Krzewicki pisze: > > >>> poniedziałek, 3 lipca 2023 o 11:35:27 UTC+2 Jacek napisał(a): > > >>>> W dniu Sun, 2 Jul 2023 13:24:49 -0700 (PDT), użytkownik Jakub A. Krzewicki > > >>>> napisał: > > >>>>> niedziela, 2 lipca 2023 o 20:57:01 UTC+2 Jacek napisał(a): > > >>>>>> Zaczerpnięte z http://www.listyznaszegosadu.pl: > > >>>>>> > > >>>>>> > > >>>>>> "Doktryna katolicyzmu tak tłumaczy czym jest wiara: „Akt wiary, jest to > > >>>>>> przyjęcie prawdy nadnaturalnej przez rozum, pod nakazem woli, pod > > >>>>>> wpływem łaski, ze względu na powagę Boga objawiającego”. Lecz w tejże > > >>>>>> Biblii czytamy: „Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę, a to > > >>>>>> pochodzi nie od was, lecz jest darem Boga. Nie z uczynków, aby się nikt > > >>>>>> nie chlubił” (Ef 16,22). Inaczej mówiąc: do wiary rozum dochodzi pod > > >>>>>> nakazem woli, ale pod wpływem łaski od Boga, która jest Jego darem, zaś > > >>>>>> łaskę od Boga otrzymujemy za wiarę w Niego. Zatem wiara niemożliwa jest > > >>>>>> bez łaski, a jednocześnie łaska niemożliwa jest bez wiary w Niego." > > >>>>>> Ciekawe, nie? :) > > >>>>> > > >>>>> Oj tam kombinujesz. Do tanga trzeba dwojga. > > >>>>> Tzn. Bóg ma tę przewagę, że jeśli chce, to może i teoretycznie udzielić > > >>>>> łaski niewierzącemu. Jednak my tutaj mówimy o przypadku generalnym. > > >>>> Pomyśl dwa razy zanim coś powiesz :) Przecież słowo "łaska" znaczy ni > > >>>> mniej ni więcej tylko dawanie po uważaniu. Właśnie powiedziałeś że bóg > > >>>> Jahwe wpuszcza do raju kogo zechce, w całkowitym oderwaniu od postępowania > > >>>> delikwenta w życiu doczesnym. Zresztą, dziwne by to było gdyby jakiś bóg > > >>>> był zobligowany względem stworzonego :) Krótko mówiąc, te wasze > > >>>> katechizmy, przykazania, zasady i odpusty są g... warte. Wasz bóg i tak > > >>>> zrobi rzecz przez was niespodziewaną. > > >>> > > >>> Nie można być tego jednak zuchwale ufnym! > > >> Najrozsądniejsze co można zrobić to powstrzymać się od dociekań, które z > > >> zasady nie są falsyfikowalne. W istocie robi to większość ludzi - nie > > >> dociekają, przyjmują jakąś wiarę, która została im wpojona na etapie > > >> dzieciństwa i zajmują się czymś innym. > > > > > > Większość ludzi robi to z przyrodzonej tępoty. > > > Albo jesteśmy miłośnikami tępoty z międzynarodówki ciemniaków, albo przyjętymi miłośnikami Mądrości. > > > Podejście: nie wiem, ale chcę wiedzieć - jest postawą jedynie słuszną, świadczącą o RiGCzu. > > Jeśli z góry wiadomo, że jakiejś kwestii nie da się jednoznacznie > > rozstrzygnąć z powodu braku "twardego" materiału dowodowego to dobre > > chęci niestety nie pomogą. W tej sytuacji mędrzec potrafi skupić się na > > tym co istotne, a tępak będzie brnął w szaleństwo. > A skąd wiesz, że się nie da? To też jest tylko przypuszczenie, że się nie da. Nic nie jest "wiadome z góry". PS. No chyba, że śmierć i podatki.
Date: Sun, 09 Jul 2023 16:52
Date: Sun, 09 Jul 2023 16:52
60 lines
4054 bytes
4054 bytes
W dniu 8.07.2023 o 19:53, Jakub A. Krzewicki pisze: > sobota, 8 lipca 2023 o 19:51:46 UTC+2 Jakub A. Krzewicki napisał(a): >> piątek, 7 lipca 2023 o 10:55:08 UTC+2 lachim napisał(a): >>> W dniu 6.07.2023 o 23:32, Jakub A. Krzewicki pisze: >>>> czwartek, 6 lipca 2023 o 23:18:03 UTC+2 lachim napisał(a): >>>>> W dniu 3.07.2023 o 15:22, Jakub A. Krzewicki pisze: >>>>>> poniedziałek, 3 lipca 2023 o 11:35:27 UTC+2 Jacek napisał(a): >>>>>>> W dniu Sun, 2 Jul 2023 13:24:49 -0700 (PDT), użytkownik Jakub A. Krzewicki >>>>>>> napisał: >>>>>>>> niedziela, 2 lipca 2023 o 20:57:01 UTC+2 Jacek napisał(a): >>>>>>>>> Zaczerpnięte z http://www.listyznaszegosadu.pl: >>>>>>>>> >>>>>>>>> >>>>>>>>> "Doktryna katolicyzmu tak tłumaczy czym jest wiara: „Akt wiary, jest to >>>>>>>>> przyjęcie prawdy nadnaturalnej przez rozum, pod nakazem woli, pod >>>>>>>>> wpływem łaski, ze względu na powagę Boga objawiającego”. Lecz w tejże >>>>>>>>> Biblii czytamy: „Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę, a to >>>>>>>>> pochodzi nie od was, lecz jest darem Boga. Nie z uczynków, aby się nikt >>>>>>>>> nie chlubił” (Ef 16,22). Inaczej mówiąc: do wiary rozum dochodzi pod >>>>>>>>> nakazem woli, ale pod wpływem łaski od Boga, która jest Jego darem, zaś >>>>>>>>> łaskę od Boga otrzymujemy za wiarę w Niego. Zatem wiara niemożliwa jest >>>>>>>>> bez łaski, a jednocześnie łaska niemożliwa jest bez wiary w Niego." >>>>>>>>> Ciekawe, nie? :) >>>>>>>> >>>>>>>> Oj tam kombinujesz. Do tanga trzeba dwojga. >>>>>>>> Tzn. Bóg ma tę przewagę, że jeśli chce, to może i teoretycznie udzielić >>>>>>>> łaski niewierzącemu. Jednak my tutaj mówimy o przypadku generalnym. >>>>>>> Pomyśl dwa razy zanim coś powiesz :) Przecież słowo "łaska" znaczy ni >>>>>>> mniej ni więcej tylko dawanie po uważaniu. Właśnie powiedziałeś że bóg >>>>>>> Jahwe wpuszcza do raju kogo zechce, w całkowitym oderwaniu od postępowania >>>>>>> delikwenta w życiu doczesnym. Zresztą, dziwne by to było gdyby jakiś bóg >>>>>>> był zobligowany względem stworzonego :) Krótko mówiąc, te wasze >>>>>>> katechizmy, przykazania, zasady i odpusty są g... warte. Wasz bóg i tak >>>>>>> zrobi rzecz przez was niespodziewaną. >>>>>> >>>>>> Nie można być tego jednak zuchwale ufnym! >>>>> Najrozsądniejsze co można zrobić to powstrzymać się od dociekań, które z >>>>> zasady nie są falsyfikowalne. W istocie robi to większość ludzi - nie >>>>> dociekają, przyjmują jakąś wiarę, która została im wpojona na etapie >>>>> dzieciństwa i zajmują się czymś innym. >>>> >>>> Większość ludzi robi to z przyrodzonej tępoty. >>>> Albo jesteśmy miłośnikami tępoty z międzynarodówki ciemniaków, albo przyjętymi miłośnikami Mądrości. >>>> Podejście: nie wiem, ale chcę wiedzieć - jest postawą jedynie słuszną, świadczącą o RiGCzu. >>> Jeśli z góry wiadomo, że jakiejś kwestii nie da się jednoznacznie >>> rozstrzygnąć z powodu braku "twardego" materiału dowodowego to dobre >>> chęci niestety nie pomogą. W tej sytuacji mędrzec potrafi skupić się na >>> tym co istotne, a tępak będzie brnął w szaleństwo. >> A skąd wiesz, że się nie da? To też jest tylko przypuszczenie, że się nie da. Nic nie jest "wiadome z góry". > PS. No chyba, że śmierć i podatki. Niby racja że pewności nie ma co do wielu kwestii ale musimy przyjąć jakiś model rzeczywistości, w którym są różne założenia i prawdopodobieństwa. Może się okazać że coś jest możliwe ale skrajnie mało prawdopodobne np. tunelowanie człowieka przez ścianę. Raczej nikt nie zabezpiecza mieszkań przed tym zjawiskiem. Z drugiej strony jeśli w naszym modelu zjawiska nie mamy większości danych, założenia zawierają jakieś niepoznawalne, nieobserwowalne wielkości związane z nieskończonymi energiami i niepoznanymi mechanizmami, które nie objawiają powtarzalności to taki model nie będzie użyteczny dla nikogo rozsądnego, chyba że ktoś ma inne cele niż poznanie prawdy.
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads