Thread View: pl.comp.lang.asm
15 messages
15 total messages
Started by "roxy"
Sun, 28 Feb 2010 22:59
Algorytm szybkiego mnozenia - podnoszenie do kwadratu
Author: "roxy"
Date: Sun, 28 Feb 2010 22:59
Date: Sun, 28 Feb 2010 22:59
13 lines
553 bytes
553 bytes
Witam Czy ktos moze mi podac namiary na algorytm szybkiego mnozenia dwoch liczb 16bitowych. Dokladnie chodzi o pomnozenie liczby A przez sam� siebie czyli AxA (podnoszenie do pot�gi 2). Do dyspozycji mam mikrokontroler 8bit i mozliwosc wykonywania dodawania, odejmowania i mnozenie dwoch liczb 8 bit. Moze jest jakas w�asciwo�c podczas podnoszenia do kwadratu liczby ktor� mozna by wykorzysta� i przyspieszy� znacz�co obliczenia? (tak jak np podczas mnozenia liczby A x 4 to to samo co a<<2 a znaczaco brzyspiesza dzia�anie).
Re: Algorytm szybkiego mnozenia - podnoszenie do kwadratu
Author: Michoo
Date: Sun, 28 Feb 2010 23:28
Date: Sun, 28 Feb 2010 23:28
22 lines
878 bytes
878 bytes
roxy pisze: > Witam > Czy ktos moze mi podac namiary na algorytm szybkiego mnozenia dwoch liczb > 16bitowych. > Dokladnie chodzi o pomnozenie liczby A przez sam� siebie czyli AxA > (podnoszenie do pot�gi 2). > Do dyspozycji mam mikrokontroler 8bit i mozliwosc wykonywania dodawania, > odejmowania i mnozenie dwoch liczb 8 bit. > Moze jest jakas w�asciwo�c podczas podnoszenia do kwadratu liczby ktor� > mozna by wykorzysta� i przyspieszy� znacz�co obliczenia? (tak jak np podczas > mnozenia liczby A x 4 to to samo co a<<2 a znaczaco brzyspiesza dzia�anie). > Ztcw to jedyne co mo�esz zrobi� to rozbi� liczb� na 2 cz�ci: X = (A*2^8 + B) X^2 = (A*2^8 + B)*(A*2^8 + B) rozpisa� i poupraszcza� - b�d� 4 mno�enia i dodawania.(O ile tylko ten uC daje wynik mno�enia na 16 bitach a dodawania przynajmniej na 9.) -- Pozdrawiam Michoo
Author: "identifikator:
Date: Mon, 01 Mar 2010 16:52
Date: Mon, 01 Mar 2010 16:52
8 lines
249 bytes
249 bytes
> Ztcw to jedyne co mo�esz zrobi� to rozbi� liczb� na 2 cz�ci: po co wy mu to m�wicie, jak nie wie to niech si� nie rwie bo tylko napsuje... dla niego jedynie: A*A=A+...+A albo lepiej niech spada na Politechnik� Warszawsk�...
Date: Tue, 02 Mar 2010 15:43
Date: Tue, 02 Mar 2010 15:43
18 lines
657 bytes
657 bytes
identifikator: 20040501 pisze: >> Ztcw to jedyne co mo�esz zrobi� to rozbi� liczb� na 2 cz�ci: > > po co wy mu to m�wicie, jak nie wie to niech si� nie rwie bo tylko > napsuje... Bez przesady - jak da rad� to sobie rozpisa� i wyci�gn�� wnioski to i b�dzie w stanie zapisa� na wi�kszo�ci normalnych architektur. > dla niego jedynie: A*A=A+...+A Je�eli chce mie� wynik w 16 bitach to tak, je�eli chce mno�y� 16x16->32 to ~200 pot�gowa� na sekund� mo�e by� ciut ma�o... > albo lepiej niech spada na Politechnik� Warszawsk�... ??? Poza tym z okolic Radlina ma raczej daleko. -- Pozdrawiam Michoo
Author: "Bogdan (bogdro)
Date: Tue, 02 Mar 2010 19:07
Date: Tue, 02 Mar 2010 19:07
41 lines
1945 bytes
1945 bytes
W dniu 28.02.2010 22:59, roxy pisze: > Witam > Czy ktos moze mi podac namiary na algorytm szybkiego mnozenia dwoch liczb > 16bitowych. > Dokladnie chodzi o pomnozenie liczby A przez sam� siebie czyli AxA > (podnoszenie do pot�gi 2). > Do dyspozycji mam mikrokontroler 8bit i mozliwosc wykonywania dodawania, > odejmowania i mnozenie dwoch liczb 8 bit. > Moze jest jakas w�asciwo�c podczas podnoszenia do kwadratu liczby ktor� > mozna by wykorzysta� i przyspieszy� znacz�co obliczenia? (tak jak np podczas > mnozenia liczby A x 4 to to samo co a<<2 a znaczaco brzyspiesza dzia�anie). Witam. Mi przysz�o do g�owy takie co�: 1. ustaw wynik na zero 2. id�c bit po bicie w A: je�li bit numer n (licz�c od zera) jest ustawiony, dodaj do wyniku A<<n. 3. wypychanie bit�w nie mieszcz�cych si� w rejestrach jest �atwe - wysuni�ty bit wstawiasz jako najm�odszy do rejestru graj�cego rol� "starszej cz�ci" w stosunku do bie��cego rejestru Oczywi�cie, nie musisz za ka�dym razem wylicza� A<<n, mo�esz wyniki tymczasowe trzyma� sobie w zmiennej i tylko przesuwa� o tyle, ile brakuje od ostatniego razu. A czy to b�dzie szybkie to nie mam poj�cia. Prawdopodobnie nie, ale wszystko zale�y od szybko�ci instrukcji mno�enia, dodawania i przesuwania bitowego (sprawdzanie bitu pomijam). Pobierz z http://webster.cs.usr.edu ksi��k� "Art of asembler" - tam masz opisane mi�dzy innymi operacje wielokrotnej precyzji (gdy argumenty dzia�a� nie mieszcz� si� w rejestrach). Opis cz�ci takich algorytm�w znajdziesz te� na http://rudy.mif.pg.gda.pl/~bogdro/dos/a_kurs14.htm -- Pozdrawiam/Regards - Bogdan (GNU/Linux & FreeDOS) Kurs asemblera x86 (DOS, GNU/Linux):http://rudy.mif.pg.gda.pl/~bogdro Grupy dyskusyjne o asm: pl.comp.lang.asm alt.pl.asm alt.pl.asm.win32 www.JabberPL.org www.TorProject.org Soft (EN): miniurl.pl/bogdro-soft
Date: Wed, 03 Mar 2010 09:12
Date: Wed, 03 Mar 2010 09:12
12 lines
319 bytes
319 bytes
Bogdan (bogdro) pisze: > Mi przysz�o do g�owy takie co�: > 1. ustaw wynik na zero > 2. id�c bit po bicie w A: je�li bit numer n (licz�c od zera) jest > ustawiony, dodaj do wyniku A<<n. To spowoduje przepisanie A do wyniku. Przecie� liczba to w�a�nie suma po n z (B_n * 2^n). -- Pozdrawiam Michoo
Author: =?iso-8859-2?q?m
Date: Wed, 03 Mar 2010 13:37
Date: Wed, 03 Mar 2010 13:37
20 lines
928 bytes
928 bytes
onegdaj ‟roxy” rzecze: > Czy ktos moze mi podac namiary na algorytm szybkiego mnozenia dwoch > liczb 16bitowych. > Dokladnie chodzi o pomnozenie liczby A przez sam± siebie czyli AxA > (podnoszenie do potêgi 2). > Do dyspozycji mam mikrokontroler 8bit i mozliwosc wykonywania dodawania, > odejmowania i mnozenie dwoch liczb 8 bit. Moze jest jakas w³asciwo¶c > podczas podnoszenia do kwadratu liczby ktor± mozna by wykorzystaæ i > przyspieszyæ znacz±co obliczenia? (tak jak np podczas mnozenia liczby A > x 4 to to samo co a<<2 a znaczaco brzyspiesza dzia³anie). na przykład tablica składników sumy potęg 2 liczby podnoszonej do kwad- ratu, które umożliwią wykonanie tylko sumy operacji przesunięć bitowych do uzyskania wyniku podniesienia do kwadratu: ( a << 2*i_1 ) + (a << 2*i_2 ) + … o ile to przyspieszy; szczególnie wtedy, gdy coś jest stałe. -- ―oh yea, i got it! ―oh, stupid! D. Icke
Date: Wed, 03 Mar 2010 19:03
Date: Wed, 03 Mar 2010 19:03
20 lines
898 bytes
898 bytes
W dniu 03.03.2010 09:12, Michoo pisze: > Bogdan (bogdro) pisze: >> Mi przysz�o do g�owy takie co�: >> 1. ustaw wynik na zero >> 2. id�c bit po bicie w A: je�li bit numer n (licz�c od zera) jest >> ustawiony, dodaj do wyniku A<<n. > To spowoduje przepisanie A do wyniku. Przecie� liczba to w�a�nie suma po > n z (B_n * 2^n). Tak by si� sta�o, gdybym do wyniku dodawa� 1<<n, a dodaj� A<<n. Na przyk�ad, je�li A=71b, to do wyniku b�d� kolejno (id�c od najm�odszych bit�w w moim przypadku) dodawane: A<<0=A, A<<1=A*2 i A<<2=A*4, czyli wynik = A + A*2 + A*4 = A*7 = A*A. -- Pozdrawiam/Regards - Bogdan (GNU/Linux & FreeDOS) Kurs asemblera x86 (DOS, GNU/Linux):http://rudy.mif.pg.gda.pl/~bogdro Grupy dyskusyjne o asm: pl.comp.lang.asm alt.pl.asm alt.pl.asm.win32 www.JabberPL.org www.TorProject.org Soft (EN): miniurl.pl/bogdro-soft
Date: Wed, 03 Mar 2010 19:33
Date: Wed, 03 Mar 2010 19:33
22 lines
750 bytes
750 bytes
Bogdan (bogdro) pisze: > W dniu 03.03.2010 09:12, Michoo pisze: >> Bogdan (bogdro) pisze: >>> Mi przysz�o do g�owy takie co�: >>> 1. ustaw wynik na zero >>> 2. id�c bit po bicie w A: je�li bit numer n (licz�c od zera) jest >>> ustawiony, dodaj do wyniku A<<n. >> To spowoduje przepisanie A do wyniku. Przecie� liczba to w�a�nie suma po >> n z (B_n * 2^n). > > Tak by si� sta�o, gdybym do wyniku dodawa� 1<<n, a dodaj� A<<n. Na > przyk�ad, je�li A=71b, to do wyniku b�d� kolejno (id�c od > najm�odszych bit�w w moim przypadku) dodawane: A<<0=A, A<<1=A*2 i > A<<2=A*4, czyli wynik = A + A*2 + A*4 = A*7 = A*A. > Racja, nie ma jak czytanie bezwzrokowe - widz� 'A', czytam '1' ;) -- Pozdrawiam Michoo
Author: =?iso-8859-2?q?m
Date: Wed, 03 Mar 2010 21:41
Date: Wed, 03 Mar 2010 21:41
27 lines
1266 bytes
1266 bytes
onegdaj ‟minięty czas” rzecze: > onegdaj ‟roxy” rzecze: >> Czy ktos moze mi podac namiary na algorytm szybkiego mnozenia dwoch >> liczb 16bitowych. >> Dokladnie chodzi o pomnozenie liczby A przez sam± siebie czyli AxA >> (podnoszenie do potêgi 2). >> Do dyspozycji mam mikrokontroler 8bit i mozliwosc wykonywania >> dodawania, odejmowania i mnozenie dwoch liczb 8 bit. Moze jest jakas >> w³asciwo¶c podczas podnoszenia do kwadratu liczby ktor± mozna by >> wykorzystaæ i przyspieszyæ znacz±co obliczenia? (tak jak np podczas >> mnozenia liczby A x 4 to to samo co a<<2 a znaczaco brzyspiesza >> dzia³anie). > na przykład tablica składników sumy potęg 2 liczby podnoszonej do kwad- > ratu, które umożliwią wykonanie tylko sumy operacji przesunięć bitowych > do uzyskania wyniku podniesienia do kwadratu: ( a << 2*i_1 ) + (a << > 2*i_2 ) + … > o ile to przyspieszy; szczególnie wtedy, gdy coś jest stałe. pomieszałem dwa alternatywne wzory. oczywiście, że: a * 2*i_1 lub a << i_i -- / qo |) :@=N%_g=v=a=g_eD_e=c()=d=8! =%!gN@8'Re. w8in/ad \ _x/ , ;h-%-a'hA'H4,X0'Xo~xo~xO,R`-%EXp01ITed: *-7/+eh / | ng `-%__%--'__%--'__%--~__%--^%B`/$qV3r[o; &GooMee L_._o_O_*_^_"_'_`_ -> http://thereis.notlong.com <- `L"EnOF"
Author: "Wiktor S."
Date: Fri, 05 Mar 2010 21:04
Date: Fri, 05 Mar 2010 21:04
12 lines
135 bytes
135 bytes
> Pobierz z http://webster.cs.usr.edu ksi��k� "Art of asembler" - tam powinno by� http://webster.cs.ucr.edu -- Azarien
Date: Sat, 06 Mar 2010 09:36
Date: Sat, 06 Mar 2010 09:36
15 lines
511 bytes
511 bytes
W dniu 05.03.2010 21:04, Wiktor S. pisze: >> Pobierz z http://webster.cs.usr.edu ksi��k� "Art of asembler" - tam > > powinno by� > > http://webster.cs.ucr.edu Oczywi�cie. Ach, te linuksowe przyzwyczajenia... :) -- Pozdrawiam/Regards - Bogdan (GNU/Linux & FreeDOS) Kurs asemblera x86 (DOS, GNU/Linux):http://rudy.mif.pg.gda.pl/~bogdro Grupy dyskusyjne o asm: pl.comp.lang.asm alt.pl.asm alt.pl.asm.win32 www.JabberPL.org www.TorProject.org Soft (EN): miniurl.pl/bogdro-soft
Author: =?ISO-8859-2?Q?A
Date: Sun, 14 Mar 2010 21:22
Date: Sun, 14 Mar 2010 21:22
55 lines
1596 bytes
1596 bytes
Michoo pisze: > roxy pisze: >> Witam >> Czy ktos moze mi podac namiary na algorytm szybkiego mnozenia dwoch >> liczb 16bitowych. >> Dokladnie chodzi o pomnozenie liczby A przez sam� siebie czyli AxA >> (podnoszenie do pot�gi 2). >> Do dyspozycji mam mikrokontroler 8bit i mozliwosc wykonywania >> dodawania, odejmowania i mnozenie dwoch liczb 8 bit. >> Moze jest jakas w�asciwo�c podczas podnoszenia do kwadratu liczby >> ktor� mozna by wykorzysta� i przyspieszy� znacz�co obliczenia? (tak >> jak np podczas mnozenia liczby A x 4 to to samo co a<<2 a znaczaco >> brzyspiesza dzia�anie). >> > Ztcw to jedyne co mo�esz zrobi� to rozbi� liczb� na 2 cz�ci: > X = (A*2^8 + B) > X^2 = (A*2^8 + B)*(A*2^8 + B) > rozpisa� i poupraszcza� - b�d� 4 mno�enia i dodawania.(O ile tylko ten > uC daje wynik mno�enia na 16 bitach a dodawania przynajmniej na 9.) > Je�li wynik mno�enia liczb 8-bitowyh jest 16-bitowy, to Da si� za pomoc� 3 mno�e� i 2 do 5 dodawa�. Niech C := A*A D := A*B E := B*B (C, D, E to 16-bitowe s�owa, Lo(0 i Hi() to odpowiednio mniej i bardziej znaczaca cz�� s�owa). Hi(C) := Hi(C) + Lo(D), je�li powstaje przeniesienie to Lo(E) := Lo(E) + 1 (je�li procesor ma rozkaz inkrementacji to mo�na go wykorzysta�), je�li tym razem powstanie przeniesienie, to Hi(E) := Hi(E) + 1, i tu przeniesienie nie ma prawa powsta� Lo(E) := Lo(E) + Hi(D), gdy powstaje przeniesienie, to Hi(E) := hi(E)+1 Ostatecznie iloczyn tworz� bajty Hi(E), Lo(E), Hi(C), Lo(C) (w kolejno�ci od MSB do LSB)
Author: =?ISO-8859-2?Q?A
Date: Sun, 14 Mar 2010 21:25
Date: Sun, 14 Mar 2010 21:25
63 lines
1691 bytes
1691 bytes
Michoo pisze: > roxy pisze: >> Witam >> Czy ktos moze mi podac namiary na algorytm szybkiego mnozenia dwoch >> liczb 16bitowych. >> Dokladnie chodzi o pomnozenie liczby A przez sam� siebie czyli AxA >> (podnoszenie do pot�gi 2). >> Do dyspozycji mam mikrokontroler 8bit i mozliwosc wykonywania >> dodawania, odejmowania i mnozenie dwoch liczb 8 bit. >> Moze jest jakas w�asciwo�c podczas podnoszenia do kwadratu liczby >> ktor� mozna by wykorzysta� i przyspieszy� znacz�co obliczenia? (tak >> jak np podczas mnozenia liczby A x 4 to to samo co a<<2 a znaczaco >> brzyspiesza dzia�anie). >> > Ztcw to jedyne co mo�esz zrobi� to rozbi� liczb� na 2 cz�ci: > X = (A*2^8 + B) > X^2 = (A*2^8 + B)*(A*2^8 + B) > rozpisa� i poupraszcza� - b�d� 4 mno�enia i dodawania.(O ile tylko ten > uC daje wynik mno�enia na 16 bitach a dodawania przynajmniej na 9.) > Je�li wynik mno�enia liczb 8-bitowyh jest 16-bitowy, to da si� za pomoc� 3 mno�e� i 4 do 10 dodawa�. Niech C := A*A D := A*B E := B*B (C, D, E to 16-bitowe s�owa, Lo() i Hi() to odpowiednio mniej i bardziej znaczaca cz�� s�owa). Powtarzamy 2 razy na st�puj�cy fragment: Hi(C) := Hi(C) + Lo(D), je�li powstaje przeniesienie to Lo(E) := Lo(E) + 1 (je�li procesor ma rozkaz inkrementacji to mo�na go wykorzysta�), je�li tym razem powstanie przeniesienie, to Hi(E) := Hi(E) + 1, i tu przeniesienie nie ma prawa powsta� ========= Powtarzamy 2 razy: Lo(E) := Lo(E) + Hi(D), gdy powstaje przeniesienie, to Hi(E) := hi(E)+1 ===================== Ostatecznie iloczyn tworz� bajty Hi(E), Lo(E), Hi(C), Lo(C) (w kolejno�ci od MSB do LSB)
Author: "identifikator:
Date: Fri, 16 Jul 2010 18:40
Date: Fri, 16 Jul 2010 18:40
4 lines
89 bytes
89 bytes
Politachnika Warszawska to najbardziej zpalancia�a uczelnia (chyba) na �wiecie...
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads